Finally done cooking.....time to enjoy eating....lama dah tak makan sebab malas nak buat mashed potato.....rezeki semalam ada #leftovermashedpotatoes...hari ni impian jadi nyata. Resipi saya rujuk daripada Taste.com. Sedap...
Classic shepherd's pie
INGREDIENTS
1 sb minyak zaiton
1 sb serbuk cili
1 bawang holland - cincang halus
1 biji lobak merah - cincang halus
2 batang celery - cincang halus
4 biji tomato kisar
500g lamb (kambing) cincang
Garam dan lada hitam secukup rasa
2 sb tepung gandum
500ml (2 cups) air rebusan daging
1 daun bay
Mashed potato
4 biji kentang russet (rebus dan lenyek)
40g mentega
125ml (1/2 cawan) susu
Mentega cair untuk sapu sebelum bakar
Cara-caraNya
Step 1
Panaskan minyak. Masukkan bawang, lobak, celery dan tumis selama 5 minit atau sampai lembut. Masukkan daging dan tumiskan selama 5 minit atau hingga berubah warna pucat.
Step 2
Masukkan tepung dan kacau sebati. Masak selama 2 minit. Tambahkan daun bay, air rebusan dan tomato. Biarkan merenih. Kacau sesekali. Masak hingga sos pekat. Perisakan dengan garam dan lada hitam.
Step 3
Sementara itu rebus kentang dengan air yg diletak garam secukup rasa hingga empuk.
Toskan. Satukan mentega dan kentang rebus. Lenyek kentang hingga hancur. Masukman susu dan gaul sebati. Perisakan dengan garam dan lada hitam secukup rasa.
Step 4
Panaskan oven pada auhu 200 celsius. Tuangkan daging ke dalam loyang/dulang atau bekas pilihan. Ratakan mashed potato. Ratakan dengan garfu hingga menutupi adunan daging. Sapukan dengan mentega cair. Bakar selama 20 minit atau hingga mashed potato kelihatan keperangan. Hidangkan ketika panas.