ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, October 29, 2011
Karipap kentang/keledek
Projek terbengkalai.....
Konon nak buat karipap frozen untuk stok tetamu/minum petang...tapi tak larat la pulak.....yang sempat buat inti je....
Bila la nak sambung.....tunggu sampai habis konvo la kot....
Ini resepi inti karipap
4 ketul keledek
4 sb rempah kari daging/ayam(saya guna adabi)
7 biji bawang merah/1 biji bwg besar
4 ulas bawang putih
segemgam udang kering
kalau suka ble je letak daun sup yang dihiris (tapi untuk kejadian hari ini, i tak letak sebab tak ada)
Garam secukup rasa
_________________
Tumis udang kering, bawang putih/merah yang dah ditumbuk lumat.
Pastu masukkan rempah kari. Agak2 dah orang dolu2 kata pecah minyak, tuang air secukupnya. Masukkan keledek yang telah dipotong dadu. Masukkan garam secukup rasa.
Masak la hingga keledek tu empuk tapi jangan sampai benyek....Kalau keledek dah empuk tapi air masih banyak.......masukkan je sedikit tepung gandum dan kacau hingga inti tu tak basah gitu....
Seterusnya untuk tepungnya .......kita sambung lain kali.....hehehhehe
Setelah sekian lama akhirnya berjaya juga menyiapkan projek yang terbengkalai itu:
Resepi kulitnya:
1 kg tepung gandum
400 ml air ais
1 cwn minyak (panaskan)
2 sk garam
------
Masukkan tepung dalam bekas. Masukkan garam. Lubangkan tengahnya tapi jangan sampai nampak dasar. Tuangkan minyak panas. Gaul rata. Masukkan air dan uli hingga sebati. Perap 1 jam dan uli lagi sekejap dan bolehlah mula mengelim karipap.
Kalau nak buat frozen, samada gorengkan sekejap karipap tu sebelum sejukkan dan simpan atau bakar sekejap kat dalam oven.
Friday, October 21, 2011
PUDING KARAMEL
Resepi mudah dan insyaallah menjadi....dapat daripada kawan lama kat opis.
10 biji telur
1 tin susu cair (tin 505 gm tu)
1 tin air (guna tin susu yg sama)
Sedikit garam
1/2 cawan gula dimasak hingga perang gelap dan ditambah sedikit air
Buah-buahan segar untuk hiasan
-----
Pukul telur dengan susu, air dan garam. Tak perlu lama sangat, sebatikan aje...
Dalam loyang, masukkan gula yang telah diperangkan.
Tuangkan telur tadi ke dalam loyang. Kena perlahan2 supaya telur tak bercampur dengan gula.
Kukus selama lebih kurang 1/2 jam.
Bila dah sejuk, terbalikkan dalam bekas hidangan.
Hias dengan buah segar atau peach/buah campuran dalam tin tu.
Kalau simpan dalam peti sejuk lagi best...
NASI LEMAK PANDAN
Nasi lemak pandan dengan sambal udang....macam best je.....
resepinya....
beras
kelapa parut dikisar bersama beberapa helai daun pandan
garam
hirisan halia
----------
kuantiti agak2 je, banyak beras, banyak le santan+air nya. Kalau saya selalunya sukat air pakai jari je. Air sama banyak dengan beras atau pun susah-susah guna cawan, 1 cwn beras, air pun secawan...
Sambal Udang
Cili kering (kisar)
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Serai di titik( ketuk ngan lesung batu je)
Air asam jawa
Udang
Garam
Gula
minyak untuk menumis
_______________
Tumis cili sampai pecah minyak. Masukkan Bawang, halia yang telah ditumbuk lumat (saya tumbuk guna lesung, kalau blend banyak air dan terlalu halus). Masukkan serai. Masukkan air asam, garam dan gula....biarkan mendidih ~ 15 min. Masukkan udang, agak2 udang dah berubah warna dan dah mengerekot tu kira dah ble angkat dan hidang...
resepinya....
beras
kelapa parut dikisar bersama beberapa helai daun pandan
garam
hirisan halia
----------
kuantiti agak2 je, banyak beras, banyak le santan+air nya. Kalau saya selalunya sukat air pakai jari je. Air sama banyak dengan beras atau pun susah-susah guna cawan, 1 cwn beras, air pun secawan...
Sambal Udang
Cili kering (kisar)
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Serai di titik( ketuk ngan lesung batu je)
Air asam jawa
Udang
Garam
Gula
minyak untuk menumis
_______________
Tumis cili sampai pecah minyak. Masukkan Bawang, halia yang telah ditumbuk lumat (saya tumbuk guna lesung, kalau blend banyak air dan terlalu halus). Masukkan serai. Masukkan air asam, garam dan gula....biarkan mendidih ~ 15 min. Masukkan udang, agak2 udang dah berubah warna dan dah mengerekot tu kira dah ble angkat dan hidang...
APAM NASI (MYR)
APAM KAMPUNG
Apam Kampung (resepi Abg Mat Gebu) ---- sonang dan sodap.
200g tepung gandum
50 g tepung beras
75 g gula perang
6 g yis + 1/4 cwn air
1 cwn air
Kelapa parut + garam
Gaul semua bahan kecuali kelapa. Griskan loyang dengan minyak. Masukkan bahan yang digaul rata dan perap selama sejam. Panaskan kukus dan kukus selama 45 minit. Tutup penutup kukus dengan kain supaya air tak jatuh ke Apam.
ROTI JALA (MYR) KUAH DURIAN
Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
2 1/2 camb minyak masak
1 st garam
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
3 cawan air/santan/ susu segar
Cara-cara
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala.
Kuali biasa pun boleh asal tak melekat.
Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat.
Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
3 cawan tepung gandum
2 1/2 camb minyak masak
1 st garam
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
3 cawan air/santan/ susu segar
Cara-cara
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala.
Kuali biasa pun boleh asal tak melekat.
Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat.
Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
Wednesday, October 19, 2011
Serabai dengan kuah durian
Serabai @ ZLC
300 gm nasi (dikisar dengan sedikit air hingga hancur)
500 gm tepung beras
1 liter santan suam
garam secukup rasa
Yis kering (saya pakai satu paket 11g, malas nak simpan sikit2)
--------------------------
gaul semua bahan hingga sebati (adunannya lebih kurang macam kuih cara)
perap dalam bekas selama 2 jam
pastu masak la dalam kuali leper...tak leper pun takpe, sampai keluar lubang2...
Kuah
Gula melaka
2 cwn Santan
Saya letak lempuk/durian fresh
(resepi asal letak pisang yang dipotong sedang2)
------------
Masak gula melaka dengan air sampai hancur, tapis dan masukkan santan dan durian/lempuk.
Tuesday, October 18, 2011
Mee Goreng Basah
Resepi Mee Goreng Basah (dewasa)
1 kg Mee Kuning
2 Keping tauhu (goreng dan potong tak goreng pun tak apa, masukkan terus kacau berhati2 supaya tak hancur)
2 Keping Fish Cake
10 biji bebola ikan/sotong/ayamIsi Ayam/daging/sotong/UdangTaugeSawi
3 sudu besar cili kering (dikisar)
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap pekat
Minyak untuk menumis
8 ulas bawang merah dan 5 ulas bawang putih - Kisar/tumbuk (saya lebih suka tumbuk sebab tak berair)
Untuk hiasan
Bawang goreng/daun sup/daun bawang
Telur didadar dan digoreng ala-ala kuih ketayap/gulung dan potong nipis.
Limau nipis/kasturi.
-------------------------
Tumis bawang hingga naik bau.
Masukkan cili dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan sos tiram+tomato+cili+kicap.
Masukkan perencah (ayam dll) ***kalau udang kena masukkan lewat sikit sebab udang tak bole masak lama.
Masukkan mee dan gaul rata.
Sebelum angkat masukkan sawi dan kacau.
Masukkan Tauge, gaul sekejap dan tutup api.
Masukkan dalam bekas hidangan dan taburkan dengan bawang goreng dll. Perahkan limau jika suka.
Versi Anak-anak.
300 gm Mee Kuning
1/2 Keping tauhu (goreng dan potong kalau tak goreng pun tak apa, masukkan terus kacau berhati2 supaya tak hancur)
1/2 Keping Fish Cake
3 biji bebola ikan/sotong/Ayam
Isi Ayam/daging/sotong/Udang
Tauge
Sawi
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap pekat
Minyak untuk menumis
Kisar/tumbuk 4 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih
Untuk hiasanBawang goreng/daun sup/daun bawang
Telur didadar dan digoreng ala-ala kuih ketayap/gulung dan potong nipis.
Limau nipis/kasturi.
-----
Cara seperti di atas.
Anak2 pun boleh nikmati hidangan sama tapi tak serupa dengan dewasa.....Anak saya puji tak habis dan makan tak hengat....
Mihun Singapore/Mihun Putih Jerrrr
Mihun Singapore
1 paket mihun
3 biji telur
15 ekor Udang atau/dan 5 ekor Sotong (lagi banyak perencah lagi sodap)
10 biji fish/chicken ball (Potong 4)
6 ulas Bawang Putih
6 ulas Bawang Merah Tumbuk lumat
Sawi
Cendawan Tiram
Kobis
4 sb sos tiram
Sedikit lada hitam (kalau tak letak pun tak apa)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
-----------
Panaskan Minyak.
Pecahkan telur dan buat ala-ala scramble egg. Ketepikan (tak perlu keluarkan dari kuali pun). Tumiskan bawang yang telah ditumbuk hingga naik bau.
Masukkan sos tiram dan lada hitam. Kacau sebati.
Masukkan chicken ball/sotong/udang (masukkan udang last sekali sebab udang tak ble masak lama)
Masukkan mihun yang telah di basuh dan direndam (Tak perlu toskan kalau tak rendam dengan air panas). Masukkan garam secukup rasa. (Garam tak perlu masuk awal sebab kalau dimasukkan bersama ball/udang/sotong/telur, masinnya akan meresap kedalam perencah tadi.
Gaul sehingga mihun lembut dan tak berair supaya tak cepat basi. (kena kacau supaya mihun tak hangus)
Masukkan sayuran dan kacau sehingga sayur masak secukupnya lebih kurang 2-3 minit gitu.
Terus angkat masuk dalam bekas.
Hias la dengan tauhu yang telah digoreng dan dihiris, bawang goreng, daun sup/daun bawang...
Nak makan, masukkan la sambal kicap tu.....
(Tak payah nak masak 2 menu sebab budak2 pun boleh makan sebab tak pedas, sambal asing...Saya jarang masukkan lada hitam kalau sediakan menu ni untuk sarapan tapi kalau sediakan utk orang beso masukkan la skit.)
Sambal Kicap
5 sudu besar kicap pekat
2 biji limau kasturi
15 biji cili api dihiris nipis
5 sb air panas
Sedikit garam
-----------
Campur kicap, air dan garam. Kacau hingga garam hancur. Masukkan cili api. Perahkan limau dan kacau rata.
Asam pedas ikan
Asam Pedas Sedap Tak Hengat
I Kilo ikan jenama apa2 (Sembilang/pari/tenggiri/kerapu/senangin dll)
3 sb (cili kering yg dah dikisar)
4 ulas Bawang Putih
8 ulas Bawang Merah Dikisar/tumbuk lumat
1 inci Halia
Segengam Daun Kesum
Sekuntum Bunga Kantan – belah 4
Bendi/Terung Panjang Belah dua dan potong lebih kurang 3 inci
Sebiji tomato belah 4
1 liter air
Air Asam Jawa
Gula dan Garam sekukup rasa
----
Tumis cili hingga pecah minyak.
Masukkan bahan yang ditumbuk dan kacau hingga naik bau.
Masukkan air asam dan air.
Masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan, bendi.
Masukkan gula dan garam secukup rasa dan biarkan mendidih.
Masukkan tomato dan biarkan lebih kurang 3 minit......siap untuk dimakan.
I Kilo ikan jenama apa2 (Sembilang/pari/tenggiri/kerapu/senangin dll)
3 sb (cili kering yg dah dikisar)
4 ulas Bawang Putih
8 ulas Bawang Merah Dikisar/tumbuk lumat
1 inci Halia
Segengam Daun Kesum
Sekuntum Bunga Kantan – belah 4
Bendi/Terung Panjang Belah dua dan potong lebih kurang 3 inci
Sebiji tomato belah 4
1 liter air
Air Asam Jawa
Gula dan Garam sekukup rasa
----
Tumis cili hingga pecah minyak.
Masukkan bahan yang ditumbuk dan kacau hingga naik bau.
Masukkan air asam dan air.
Masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan, bendi.
Masukkan gula dan garam secukup rasa dan biarkan mendidih.
Masukkan tomato dan biarkan lebih kurang 3 minit......siap untuk dimakan.
Subscribe to:
Posts (Atom)