Friday, February 28, 2014

Apam kampung yg gebu juga

Saya masih guna resepi Mat gebu ni. Ini la menu minum petang yg hari minggu ni. Sempoi tapi sedap.... Apam ni pun sekejap jer perap dia....kalau buat apam nasi 4 jam kena tunggu....yg ni sejam dah boleh kukus


Bahan2nya
200 gram tepung gandum
50 gram tepung beras
1 1/4 cawan air
1 camca besar instant yeast (mauripan)
75 gram gula perang @ soft brown sugar
Kelapa parut putih *
Sedikit garam*(*digaul rata dan kukus sekejap)
Satukan semua bahan2 diatas kecuali kelapa dan garam. Kacau rata dengan whisk hingga semua rata dan tidak berbintil2. Sementara itu sapu loyang bulat 8 atau 9 inci dengan sedikit minyak atau majerin, tuang adunan apam dan perap 1 jam atau hingga adunan kembang.Sementara itu, 20 minit sebelum adunan kembang, panaskan kukus, balut penutup kukus dengan kitchen towel bersih dan kukus loyang berisi adunan apam tadi selama 40 - 45 minit atau hingga masak (bila cucuk apam dengan lidi sate dan keluar bersih, tu tanda apam dah ok). Sejukkan dan boleh dipotong. 

Hidangkan bersama kelapa parut atau sambal tumis ikan bilis.


Ikan kukus asam boi

Menu tengahari sabtu....ikan kukus asam boi. Masakan mudah....dan bebas minyak....elok untuk yang sedang berdiet....

Kuah saya nampak gelap sikit sebab guna kicap biasa. Kat rumah ni takde stok kicap cair.


RESEPI IKAN KUKUS ASAM BOI
Source: hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Ikan yang sesuai utk kukus - saya guna jenahak
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1-2 batang serai - hiris
1 inci halia - hiris memanjang halus
5 biji asam boi putih atau lebih
1/4 batang carrot - hiris memanjang halus
Tomato cherry @ biasa - belah 4
Daun ketumbar
1 sb sos ikan
1 sb kicap cair - saya guna kicap masin
1 sb sos tiram - (optional)
Hirisan limau atau jusnya
Cili padi dan cili merah - ikut kepedasan masing2 - hiris@ketuk
Garam - jika perlu - hana tak letak sbb sos ikan dah masin.
Tepung jagung+air sedikit (jika ingin kuah pekat) - hana tak letak
Cara-cara
Rendam asam boi dgn air panas (air paras asam boi,jgn byk sgt) sehingga kembang. Kemudian kikiskan sedikit.
Basuh ikan dengan limau kemudian cuci bersih.
Letak ke dalam pinggan@mangkuk tahan panas yang sesuai.Susun@taburkan bahan2 lain ke atas ikan.
Satukan dalam mangkuk kecil sos ikan, kicap cair, sos tiram, garam jika perlu. Kemudian curahkan ke atas ikan.Akhir sekali masukkan asam boi dengan air rendaman asam boi sekali.
Kukus ikan selama 15min atau hingga masak.Angkat dan hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar lagi sekali.

Thursday, February 27, 2014

Bubur gandum

Sesekali melayan tekak yang teringin sangat nak makan bubur gandum....lama sungguh rasanya tak masak bubur ni....ermmmm....yumyumyum.

1 cawan biji gandum (rendam 3 - 4 jam)
3 cawan air
2 cawan santan
Gula merah, gula putih dan garam secukup rasa
2 helai daun pandan disimpul

----------
Rebus gandum dengan air hingga lembut/empuk. Masukkan daun pandan, gula merah dan gula putih. Masak hingga gula hancur.
Masukkan santan dan kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak. Masak hingga kuah mendidih. Masukkan sedikit garam, kacau sebati dan tutup api.

Spaghetti goreng tuna

Kepada penggemar pasta yg ingin mencuba hidang yang simple dan sedap....menu sesuai dihidangkan kalau ada tetamu yg datang tanpa perancangan awal. Bahan2nya boleh disimpan lama. 

Fried spaghetti with tuna

250 gm spaghetti (angle hair)
Air secukupnya
Garam
-----------------

Panaskan air dan letak garam. Biarkan mendidih. Masukkan spaghetti dan rebus hingga lembut. Toskan dan basuh sedikit untuk membuang kanjinya.

**********
2 tin tuna dalam air toskan dan keringkan airnya
1 biji bawang holand dicincang
5 ulas bawang putih dicincang
8 biji cili padi dihiris
2 biji limau kasturi - perah jusnya
2 sb mentega
4 sb minyak zaitun
Garam secukup rasa

-----------------
Cairkan mentega. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili api hingga naik bau dan sedikit perang.

Masukkan tuna dan goreng hingga sebati. Perahkan limau....kacau rata. Masukkan spaghetti, kacau rata. Tambah garam secukup rasa dan gaul rata. Tutup api dan tuangkan minyak zaitun. Kacau rata dan hidangkan.

Wednesday, February 26, 2014

Donut gebu

Lama dah tak mendonut....mood malas menebal. Dah brapa lama anak2 minta buatkan apam polkadot tapi tak terbuat2....Tapi hari ni semangat ada sikit lebih....jadi buat la donut ni untuk minum petang...saya tambah pewarna coco pandan....(semenjak dua menjak ni kuih muih tema pink)

Cnp dari: http://mas-dapurmas.blogspot.com/2014/01/donut-kentang-gebu.html?m=1
Sumber asal :Tahrunnisah FB

Resepi :

250 gram tepung gandum

sebiji kentang yang telah direbus dan dilenyek

1 biji telor ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)

2 sudu besar susu tepung apa2 jenama 

50-100 ml air ais/guna air suam

1 1/2 sudu besar shortening/marjerin

2 sudu besar gula

1 sudu kecil baking powder

1 3/4 sudu kecil yis mauripan

*doh lembut dan tak lekat kat tangan dikira ok..insyaallah...pastikan doh jgn lembik sangat sbb nanti masa menggoreng minyak serap dlm donut...

Caranya : saya guna mixer

1. Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunan

kemudian masukkan telor yang dipukul dulu dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu taruk sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan) serta last skali shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan elastik ye, Uli selama 20 minit

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. saya letak dlm oven 25 minit ( suhu 30 C) jika disuhu bilik masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam atau nak letak kat tmpt panas pun boleh..

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tpung gandum... dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas...masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus....angkat dan hias dengan gula atau coklat....

selamat mencuba..

Tuesday, February 25, 2014

Apam polkadot versi saya

Adaptasi resepi apam ayu....kejadiaannya pada saya lebih gebu. Siap kukus terus anak2 berebut2 makan....round ke 3 baru slow sikit diorg mkn...dah kenyang....hehehe.... Dah lama sungguh tak buat....mana tak rindu diorg kat apam nih.....


Saya guna sedikit jer pewarna....jadi takde la warnanya terik sgt....

Ni jer yang tinggal....

resepi saya

200 gm tepung gandum
3 biji telur
150 gm gula
1 sk baking powder
1 sk ovellete
150 ml susu/santan
pewarna pilihan

Filling

Blueberry, strawberry atau sebarang filling pilihan. Masukkan dalam piping bag.

Cara membuat dan mengukus kuih

Panaskan kukusan.
Satukan semua bahan kecuali pewarna di dalam mangkuk adunan. Pukul hingga kembang dan gebu.
Bahagikan adunan di dalam mangkuk dan titiskan pewarna. Kacau sebati. Masukkan ke dalam piping bag untuk memudahkan kerja menuang.
Letakkan papercup di dalam acuan.


Masukkan adunan separuh penuh

dan masukkan filling.

Masukkan adunan lagi hingga hampir penuh

dan corakkan ikut kreativiti atau polkadot

dan kukus selama lebih kurang 5 minit - 10 minit atau sehingga masak
Setelah dikeluarkan dari kukusan,  keluarkan dari acuan.


Apam polkadot versi yg selalu digunakan. Guna banyak baking powder, gula dan tepung. Telur kena simpan peti ais dulu....

Apam polkadot versi ZLC

Bahan-bahan
3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar@susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette/susu pekat manis
filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
pewarna
Cara-cara
1. masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk dan pukul
dengan kelajuan maksima sehingga kembang
2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,
kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
3. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam
plastik kemudian picitkan
6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
7. last sekali corakkan dengan warna pilihan,
kemudian kukus selama 10-15minit

Sunday, February 23, 2014

Mee wantan sup ekor ala tomyam


Pukul 4 pagi en hubby yg demam minta masakkan mee wantan sup. Macam2 selera orang demam nih..... so teringat sup kambing aka tomyam yg dimakan kat restoran de palma kat SACC. Hubby suka sgt.....masa kuar dari restoran tu, ambil la kesempatan minta resepi dengan chef yg masak menu tu....bertuah betul bila chef tu bg tau bahan2 asas sup special ciptaan chef...tq chef de palma.

So saya pun pagi2 buta dah renih tulang....pg tesco untuk beli bahan2 yg takde...masa tercipta la resepi ni....sedap lagi berkhasiat....hehehe

Bahan2nya

1kg tulang direneh hingga empuk
2 biji bawang besar - hiris
2 inci halia - hiris
6 ulas bawang putih - hiris
3 inci lengkuas - hiris
2 sb rempah sup (kalau nak pekat dan lebih rasa berempah tambah)
5 helai daun limau purut (hiris)
Garam dan sedikit gula
1 ketul kecil gula batu (sebesar dua ruas jari kelinking)
Jus dari 3 biji limau kasturi (nak lebihkan pun ok)
10 biji cili padi (nak lebih pun boleh)
3 biji tomato belah 4
Karot (jika suka)
250 gm cedawan tiram
5 batang serai dititik
Minyak untuk menumis
Hiasan
3 pokok daun ketumbar - hiris
Bawang goreng
Tumis bahan hiris kecuali lengkuas hingga naik bau. Masukkan rempah sup dan tumis hingga garing (bukan hangit yer...) Masukkan lengkuas dan serai. Kacau seketika. Masukkan tulang dan air rebusan. Biarkan mendidih. Masukkan bahan2 lain kecuali tomato. Perisakan dengan garam dan gula pasir serta gula batu. Akhir sekali masukkan tomato. Kacau seketikan dan tutup api.
Hidangkan bersama mee wantan dan tabur dengan bawang goreng dan daun ketumbar
Sup ni sesuai juga kalau nak makan dengan nasi putih atau cicah roti.....

Saturday, February 22, 2014

Mihun/bihun goreng tomyam

Sarapan pagi sabtu....resepi ulangan....dah banyak kali kut post resepi ni.....tapi takpekan....

Mihun / bihun / meehon goreng tomyam

Bahan2nya

1/2 paket meehon direndam
10 ekor udang (boleh dipelbagaikan ikut citarasa)
3 sb paste tomyam (saya guna paste homemade)
2 sb sos tomato
2 sb sos tiram
(kalini saya tambah 1 sb pes cili homemade)
4 helai daun limau purut dihiris
Sawi dipotong kecil
Karot dihiris halus
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

-------
Panaskan minyak.
Masukkan paste tomyam, pes cili dan tumiskan seketika. 

Masukkan sos tomato dan tiram gaul rata dan biarkkan seketika. Masukkan karot dan daun limau purut.

Toskan meehon dan masukkan ke dalam kuali.
Gaul rata meehon. Perisakan dengan garam.

Bila meehon dah sebati, masukkan udang dan masakkan hingga udang berubah warna dan melengkung.

Masukkan sawi, gaul rata dan masakkan hingga sawi layu.

Hidangkan bersama cili potong dan bawang goreng serta hirisan limau jika suka...


Resepi paste tomyam


5 ulas bawang merah
5 biji cili merah 
5 biji cili kering
1 inci lengkuas
2 batang serai
1 sudu udang kering
3 helai daun limau purut
1 inci belacan (dibakar)

air asam jawa, gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Kisar semua bahan Kecuali asam, garam dan gula. Panaskan minyak. Tumis hingga naik bau. Masukkan air asam, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga jadi paste. Sejuk dan simpan.

Gambar ni guna flash....nampak pucat skit...

Roti jala dan kari ayam

Menu sarapan pagi dan bekal sekolah anak2

Roti jala polkadot

1 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan susu segar/santan/air/kombinasi
1 biji telur
Garam
Pewarna makanan

Kisar semua bahan kecuali pewarna makanan hingga sebati. Tuang dalam acuan roti jala.

Asingkan sedikit adunan, campur pewarna makanan dan sedikit tepung.  Kacau sebati. Tuang dalam acuan berasingan.

Griskan nonstick pan yg telah dipanaskan di atas api sederhana kecil.
Jalakan adunan. Titiskan adunan berwarna. Biarkan seketika hingga adunan masak.

Angkat dan letakkan di atas tray atau pinggan untuk menggulung. Gulung roti dengan bahagian polkadot dibahagian luar.

Kari ayam dan kentang

3 biji kentang - kupas dan potong kiub kecil
3 keping dada ayam - potong kecil
2 sb serbuk kari ayam
2 tangkai daun kari
Minyak untuk menumis
3 keping asam gelugur/keping atau 4 sb air asam
Garam secukup rasa
3 cawan susu segar/santan + 3 cawan air

Bahan kisar

2 biji bawang besar
2 inci halia
6 ulas bawang putih

Tumis bahan kisar dan daun kari hingga naik bau dan keperangan. Masukkan rempah kari yg dibancuh dengan sedikit air.

Tumis hingga naik bau dan terbit minyak. Masukkan ayam dan kentang. Kacau seketika. Tambahkan air dan susu/santan. Biar seketika. Masukkan air asam/asam keping. Masak hingga mendidih dan kentang serta ayam empuk. Perisakan dengan garam secukup rasa. Tutup api.

Friday, February 21, 2014

Puteri ayu / apam ayu

Rasanya last buat kuih ni sehari sebelum pg menunaikan haji pada september  2012. Lamanya.....sampai sekarang masih tercari2 resepi mcm yg saya selalu buat masa sekolah dulu.....resepi yg disimpan dalam kepala tu dah dilupakan....resepi terbaik dan tersedap....tapi dah jadi sejarah.

Rata2 semua resepi apam puteri ayu ni asasnya sama. Cuma sukatan bahan jer beza....byk juga yg saya dah cuba dan hasilnya ok jer tapi masih belum menyamai resepi almarham kakak dulu....

Kali ni resepi azlita masam manis jadi pilihan....saya puas hati dengan kejadiaannya.....boleh guna resepi ni lain kali.

Apam ayu aka puteri ayu
Bahan-bahan 
250 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Bahan di tas di ayak bersama
5 biji telur
300 gm gula halus (saya guna 250gm jer....itu pun saya rasa dah manis)
2 sudu kecil ovallate
250 ml santan (saya guna fresh milk sbb malas nak perah santan)
sedikit pewarna hijau atau warna kegemaran
2 camca teh paste pandan (saya guna paste koko pandan)
Inti Kelapa
2 cawan kelapa parut putih
1 sudu besar tepung ubi (saya guna tepung jagung)
1/2 sudu kecil garam
Cara Menyediakan Inti Kelapa
Satukan semua bahan inti dan gaul sebati.
Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat.
Cara membuat dan mengukus kuih
Panaskan kukusan.
Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
Masukkan santan berselang seli dengan tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna.
Kacau lagi hingga sebati.
Sapu sedikit minyak pada acuan.
Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit - 10 minit atau sehingga masak
Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.

Monday, February 17, 2014

Kuih cara manis

Kuih ni antara ygmudah untuk disediakan....bahan2 dan adunann5a lebih kurang mcm roti jala dan kuih ketayap jer...

Saya buat kuih ni untuk sarapan pagi bersama nasi goreng.


bahan2

1 cawan tepung gandum
1 1/3 cwn air pandan (atau air biasa + peste pandan /pewarna pilihan)
garam
1 biji telur
Gula secukupnya

kisar atau gaul semua bahan hingga sebati
panaskan acuan dan gris dengan sedikit minyak.
tuangkkan adunan hingga srparuh penuh. 
Masukkan sedikit gula
tuang lagi adunan hingga memenuhi acuan. 
Tutup acuan dengan tudung periuk atau lain2 bagi mempercepaykan proses memasak.
guna lidi atau garpu untuk mengeluarkan kuih dari acuan.
hidangkan....

pesanan penaja.......hati2 bila makan masa panas srbab gula cair di dalam kuih ini boleh menyebabkan bibir/lelangit melecur.

kaler kuih dibawah ni saya guna perisa pandan koko jenama kopoe2....ok gak....baunya.

Saturday, February 15, 2014

Homemade chocolate

Lama dah tak buat homemade chocolate ni..... kali ni buat untuk hantaran perkahwinan anak saudara. Coklat ni nak buatnya senang sangat. Cuma kena kreatif untuk membentuk dan mempelbagaikan gaya dan perisa....

Bahan asasnya cuma cooking chocolate atau pun coklat compound - saya guna white chocolate dan dark chocolate. Cairkan guna kaedah double boiler....pastikan periuk kering sbb kalau basah coklat akan berketul. Coklat compound lebih sedap berbanding coklat masakan tapi kosnya lebih sikit.

Untuk coklat putih tu boleh tambah pewarna berasaskan minyak ikut pilihan masing2.

Tuang dalam acuan pilihan dan masukkan dlm freezer selama 5 minit.  Dah beku boleh keluarkan dari acuan.


Ni la coklat yg selalu saya guna untuk buat homemade chocolate.....satu lagi yg saya suka jenama selbourne.

Ni pulak sebahagian koleksi acuan yg saya ada......

salah satu jenama pewarna oil base yg sesuai untuk buat coklat ni....tapi untuk royal ising elok guna waterbase food coloring....

Nasi briani/ beriani kambing

Macam biasa, bila menu briani jer mesti la chef hubby yg masak. Saya hari ni tolong makan n tolong habiskan jer.....


Resepi dah banyak kali share tapi share jugak la....


Lauk briani ZLC
(anggaran hidangan : 1kg kambing untuk 5-6 orang makan)
1 kilo lamb shoulder lamb shoulder
*4 sb rempah briani
*4 biji bawang besar
*1 labu bawang putih
*3 inci halia
*5 biji tomato
*4 biji cili hijau/cili api pun boleh
3 pokok daun ketumbar
3 pokok daun sup
3 pokok daun bawang
Secekak daun pudina
2 batang chinese leek
2 batang karot
3 sb kismis
6 sb madu
2 ketul (sebesar ibu jari) gula batu
1/2 keping gula melaka
1 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
10 biji bunga cengkih
1/2 cawan susu cair
4 sb sos tiram
4 sb sos cili
4 sb minyak sapi (QBB paling best)
250 gm bawang goreng
Garam secukup rasa
Kisar bahan *. Gaul daging/kambing dengan semua bahan2 di atas sehingga sebati. Masakkan di atas api sederhana sehingga daging empuk dan kuah agak pekat.
***kacau sekali sekala supaya tak hangit.

Untuk nasi

(15 pot beras untuk anggaran 30 orang makan)

15 Pot Brasmati direndam selama 20 minit dan toskan hingga kering
2 pokok daun ketumbar
250 gm daun pudina
4 helai daun pandan
4 biji bawang Besar - kisar
20 ulas bawang merah dihiris dan digoreng
2 labu Bawang Putih - kisar
2 inci Halia
1 sb Ibu Briani
3 kuntum Bunga lawang
2 btg Kulit Kayu Manis
8 biji Buah Pelaga
1/2 cwn minyak masak
1 cwn Minyak sapi QBB
1 tin Susu Cair
air ikut sukatan beras kurang 1 sebab campur susu.
Garam secukup rasa
Gajus dan kismis
Sedikit Pewarna Merah dan Kuning

___
Tumis semua bahan yang dikisar bersama daun pandan dan rempah tumis.
Masukkan ibu briani.
Masukkan masukkan air. Masak hingga mendidih.
Masukkan susu dan garam. Biarkan mendidih.
Masukkan beras, jgn kacau sehingga kering.
Masukkan daun-daun, gajus, kismis dan bawang goreng.
Kacau sekejap dan biarkan nasi tanak.
Titiskan pewarna dan biarkan selama lima minit dan kacau. Jangan lupa tutup api.....

Variety of Easy fruit cake / pelbagai versi kek buah

Dari petang tadi dok sibuk membaking fruit cake untuk hantatan perkahwinan anak buah. Ada 3 resepi yg berkenan di hati tapi cuba 2 jer....yg resepi pertama ni sebenarnya pernah try almost similar one before. Jadi kali ni cuba buat yg resepi 2 dan 3 jer. 



Resepi yg ketiga tu kononnya nak dijafikan hantaran....sgt kaya dengan mix fruit...tapi bila dah siap bakar, anak2 mintak nak makan.....siap cakap dia suka sangat makan kek yg ummi masak ni dan suka kalau masih fresh from the oven.....dipendekkan cerita, ummi pun korbankan la kek tu.....



Pastu ummi pun dengan rasa sukacitanya baking la seketul lagi kek buah tapi kalini guna resepi kedua plak....


resepi pertama tu ok tapi sbb kena rendam buah tu semalaman dalam apple juice jadinya takble la nak guna....


1. Fruit cake/plum cake
http://www.jopreetskitchen.com/2013/12/christmas-fruit-cake-plum-cake-no.html?m=1
Ingredients :
To Soak :
1 cup Apple juice1 and 1/2 cup dry fruits and nuts (combination of raisin, dark raisin, seedless dates, pitted prunes, glazed cherries, tutti frutti, almonds, cashewnuts and walnut)1 tbsp Orange zest1 tbsp Orange marmalade (optional)
For Cake Batter :
1 and 1/2 cup maida (all purpose flour)2 large eggs, at room temp1 cup brown sugar2 tbsp honey1 and 1/2 tsp baking powder1/2 tsp salt1 tsp cinnamon powder1/4 cup unsalted butter, at room temp1/4 cup olive oil / vegetable oil / canola oil
 :
For Soaking :
Finely chop all the dry fruits and nuts and mix with orange zest and marmalade. Take a jar or wide glass bowl. Combine apple juice & fruits and nuts mixture. 
Make sure that all the fruits are soaked well in juice, otherwise add little apple juice and mix well. Cover it well and keep it in refrigerator if you want to soak for longer time. If you are going to use it next day, then keep the bowl at room temp. I let it soak for 2 days in refrigerator.
Preparing Cake :
Beat butter using hand whisk or electric beater till smooth and creamy. Add brown sugar and honey. Beat it again till smooth.Add one egg at a time and beat it again. Add vegetable / olive oil and beat it. Keep it aside.
  
Sieve maida, salt, baking powder and cinnamon powder. Add flour mixture to wet mixture slowly and combine well with spatula. Finally add soaked fruits and nuts. And just fold it. Dont over-mix the batter. 
Preheat oven to 180 degree C for 10 mins. Pour this batter into the greased cake tin and bake for 40-50 mins or till a toothpick inserted into the center comes out clean. Take out the cake from oven and let it cool completely. Serve it immediately or slice it and store in an airtight container.


Setelah dideco...inilah hasilnya.....

2. Easy fruit cake recipe
http://www.thecakerecipe.co.uk/easy-fruit-cake/
Ingredients:
8oz (200g) mixed fruit
2 medium eggs (beaten)
6oz (150g) brown sugar
6oz (150g) self raising flour
4oz (100g) margarine
1 level teasp mixed spice
Pinch of salt

Easy Fruit Cake Recipe
Sharon of The Cake Recipe comments: this is a really quick and easy fruit cake recipe, and has been baked by our family for many years.

Place 8oz (200g) mixed fruit into a saucepan and cover with cold water
Bring to the boil and simmer for 5 minutes
Drain and keep in saucepan
Add margarine to the fruit and let it melt
Add beaten eggs, sugar, flour, mixed spice and a pinch of salt
Mix well
Pour into an 8 inch (20cm) tin, greased or lined (or equivalent loaf tin)
Bake at 170°C (340°C, gas mark 4) for approx 1 hour
Remove from tin and allow to cool on a baking rack

Kek di bawah ni menggunakan resepi ke 3....
Kek ni memang sarat dengan buah...nak potong pun susah.....tapi mabeles rasa dia bagi penggemar kek buah cam saya...sherry to  saya ganti dengan sunquick + air + cuka.....hehehe memandai jer substitute bahan tu.

3. Boiled fruit cake
http://www.readersdigest.com.au/boiled-fruit-cake

Ingredients
5 cup (900 g) mixed dried fruit
2 cup (320 g) chopped dates
100 g chopped glace cherries
125 g butter
1 cup (185 g) soft brown sugar
2 teaspoon mixed spice
3⁄4 cup (185 ml) sherry plus an extra
1⁄4 cup (60 ml) for drizzling (saya ganti dengan 1/4 cawan sunqiuck tropical + 1/2 cawan air + 2 sb cuka kurma - yg siram kat atas ekstra 1/4 cawan lagi tu saya omit)
2 eggs
1⁄4 cup (80 g) apricot jam 
1 cup (150 g) self-raising flour
1 cup (150 g) plain flour
1⁄3 cup (50 g) blanched almonds

Preparation
Put the mixed fruit, dates, cherries, butter, sugar, mixed spice and the 3/4 cup (185 ml) sherry in a large saucepan over medium-low heat. Stir until the butter has melted and the mixture comes to the boil. Allow to boil for 3 minutes, then remove from the heat and leave to cool.

Meanwhile, preheat the oven to 160°C.Grease and line a 20 cm round cake tin or baking tin with a double layer of baking paper. (Lining the tin with a double layer of paper ensures the cake won't get too hot or cook too fast.)When the fruit mixture is cold, stir in the eggs and jam, mixing well.
Sift the flours over the top, then stir in using a large metal spoon until well combined. Spoon the mixture into the cake tin and smooth the top with the back of a wet spoon.
Decorate with the almonds.Bake for 2 hours, or until a cake skewer inserted into the centre of the cake has no raw mixture on it (the skewer will not be entirely clean).
Pour the extra sherry onto the hot cake as soon as you remove it from oven, so it seeps into the cake. Wrap the cake in a thick towel and leave to cool. When the cake is cold, remove the towel, wrap the cake in baking paper or foil and store in an airtight container.
Kitchen wisdom
To save time and electricity, you can bake a slow-cooking cake such as this one while a casserole is cooking in the oven. As the casserole dish is covered, the savoury a romas will not affect the cake. Bake the cake on the top shelf of the oven.
- See more at: http://www.readersdigest.com.au/boiled-fruit-cake#sthash.FivDgDa1.dpuf

Friday, February 14, 2014

Nuget ayam lagi



Bahan-bahan :

500 g isi ayam (dibersihkan dgn air asam jawa dan dicincang kasar) - saya blend halus tanpa air
1/2 sk serbuk lada hitam / lada sulah
1 biji bawang holland dicincang halus atau kisar dgn sedikit air
(boleh juga dipelbagaikan dengan menambah daun sup/daun ketumbar/hirisan karot/fresh sweet corn)
garam secukup rasa
2 biji telur (dipukul sedikit)
6 sudu besar tepung gandum
serbuk roti secukupnya (breadcrumb)
Cara-cara :
Gaulkan ayam bersama serbuk lada hitam / lada sulah, serbuk pati ayam, bawang, 3 sb tepung dan garam hingga sebati.Bentuk2kan isi ayam tadi mengikut kesukaan masing-masing.
Nak bentuk menjadi jejari ayam pun boleh.Kemudian salutkan dengan tepung satu persatu.Celupkan ke dalam telur.Kemudian golek2kan dgn serbuk roti.


Simpan ke dalam bekas yang bertutup dan sejukkan terlebih dahulu selama 30 minit ke dalam peti dingin beku.
Sediakan minyak utk deep frying. Apabila sudah panas, gorenglah nuget tadi hingga keemasan.


 Hidangkan bersama sos, mayonis atau ikut citarasa...

Wednesday, February 12, 2014

Pes cili dan pes bawang

Malam ni saya nak share resepi utk ibu2 yg sibuk tetapi masih ingin menyediakan homemade food untuk keluarga.
Selalunya dlm penyediaan sesuatu menu yang menggunakan cili, proses menumis mengambil masa yang agak lama dan melecehkan... apa kata kita cuba resepi2 di bawah yang pastinya membantu memendekkan proses penyediaan masakan kita....
Jom kita buat pes cili dan pes bawang...
Inilah rupanya bila dah siap. Masukkan dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk. Boleh tahan lama. Bila nak guna masukkan ajer pes ni dengan bahan2 lain. Betul2 jimatkan masa dan rasanya pun sedap...

Cara saya....
100 gm cili kering - rebus hingga lembut.
1 kg bawang besar - hiris
300 gm bawang putih - belah dua
1/2 cawan minyak
Sedikit garam dan gula.
Kisar semua bahan di atas hingga lumat. Kemudian goreng bahan yg telah dikisar dgn menggunakan api perlahan sehingga terbit minyak. Tambah garam dan gula.
---------------
Resepiraidah.blogspot
Pes cili
Bahan-bahan:
100 gm cili kering (bergantung kpd kepedasan cili yg diperlukan) ~ potong kecil dan direbus, basuh dan toskan
1 kg bawang besar ~ belah 2 dan dihiris
300 bawang putih ~ belah 2
Sedikit garam dan gula
1/2 liter atau secukupnya minyak.
Cara saya menyediakan:
1. Panaskan minyak, goreng bawnag putih sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan bawang merah dan goreng sehingga bawang agak layu.
3. Masukkan pula cili yang telah direbus tadi dan goreng sehingga cili tersebut masak dan airnya kering. Angkat dan biarkan sejuk seketika.
4. Kemudian kisar semua bahan yg telah digoreng tadi bersama minyak gorengan.
5. Kemudian goreng semula bahan yg telah dikisar dgn menggunakan api perlahan sehingga terbit minyak. Tambahkan sedikit garam dan juga gula. Sedia untuk digunakan.
Bawang putih, bawang merah dan cili yg dipotong sedang digoreng..
Bahan yang telah dikisar dan digoreng semula..
Pes cili yg sedia untuk digunakan..
Versi cili merah tanpa bawang merah dan bawang putih
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
 - blend
1 bowl of Oil
1 tbsp Salt
1 tbsp Sugar
METHOD:
1. Heat up oil in a pot (preferably non-stick pot).
Fry blended chilli, add salt & sugar and continuously stirring until it dries and crispy.
(I made it a bit wet this time).
Tip: The heat from oil will continuously cook the chilli after fire is off, so make sure you stop the cooking process earlier.
Cool and drain out excess oil. Some people like to store it together with the oil which helps to prolong the life of the chilli oil.
2. Sterile a jar with boiling water & cool it until dry.
Keep cool chilli oil in the jar and screw lid tightly.
Pes bawang
Bahan-bahan:
1 kg bawang besar ~ belah 2 dan hiris
300 gm bawang putih ~ belah dua
1/2 liter minyak atau secukupnya
Cara saya menyediakan:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan dan angkat.
2. Kemudian tumiskan pula bawang besar sehingga bawang masak tak perlu sehingga garing. Angkat.
3. Kisar bawang putih dan merah sehingga hancur. Guna pengisar kering atau boleh juga masukkan dlm pengisar dan kisar bersama minyak gorengan tadi.
4. Masak semula bawang tersebut sehingga bawang betul2 masak.

Resepi Icing

Inilah hasilnya kek yang saya deko menggunakan royal ising untuk hantaran perkahwinan anak saudara...deco amatur.


Jenuh juga bila letak hiasan coklat homemade tu ising dia retak....huhuhu....apa lagi....saya touch up dengan ising putih tu untuk menutup retak2 tu.
Saya sharekan juga pelbagai frosting lain untuk menghias kek masing2....

Resepi2 ni saya google kat internet...ada beberapa sumber....yatie memories, mommy ryan kitchen, m.wilton.com.....

 FONDANT PASTE / SUGAR PASTE

 Kita gunakan fondant ini untuk membentuk sesuatu corak dengan tangan atau pun pencetak.

BAHAN-BAHANNYA:-
 Bahan A
 15 gm gelatin powder yang halal
 70 ml air
 Bahan B
1 kg gula icing yang telah diayak
 1 biji putih telur
 50 gm glucose ( liquid) cecair yang sangat likat
 15 gm tepung jagung.

 Cara-caranya.
 1. Campurkan bahan A ke dalam bekas yang tahan panas dan biarkan ia kembang selama lebih kurang 2 minit. Kemudian double boilkan bekas itu untur mencairkan gelatin tersebut.
 2. Campurkan kesemua Bahan B dan campurkan Bahan A yang telah cair tadi. Pukul dengan mixer pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh yang lembut.
 Sapukan tangan dengan tepung jagung (bukan dari sukatan di atas) dan uli doh tersebut bagi mengelakkan ia melekit. Doh tersebut sudah sedia untuk dibentuk.
 Sekiranya tidak mahu digunakan terus, simpanlah di dalam plastik supaya tidak terdedah pada udara yang boleh membuatkan ianya keras.
 Jangan simpan didalam peti sejuk. Ianya tahan untuk jangkamasa lebih kurang seminggu. Sekiranya doh telah menjadi keras sedikit, ulilah semula untuk melembutkan doh tersebut. Sekiranya kita hendak mewarnakan fondant tersebut letaklah pewarna makanan yang dikehendaki dan ulilah fondant tersebut hinggalah warnanya sekata. Canai nipis dan cetaklah dengan corak yang dikehendaki untuk membentuk gubahan yang kita mahukan. Bagi mencantumkan kepingan kepingan fondant ini kita kena gunakan royal icing supaya kepingan2 tersebut boleh melekat. Fondant yang telah dibentuk dengan pelbagai bentuk bunga/corak boleh disimpan lama lebih kurang setahun. Tidak perlu simpan dalam peti sejuk.


ROYAL ICING

 Kita gunakan royal icing untuk piping. Selepas piping, jika dibiarkan dalam 1 jam dia akan jadi keras.Oleh itu ianya tidak tahan disimpan lama. Bancuh royal icing ini semasa kita hendak menggunakannya sahaja

 BAHAN2NYA:
 Bahan A
 280-300gm gula icing yang telah di ayak.

Bahan B
1 biji putih telur
 1 sudu teh jus lemon
 Cara2nya:
 1. Campurkan bahan B dan pukul dengan mixer pada kelajuan sederhana lebih kurang 2 minit.
 2. Tambahkan Bahan A sedikit demi sedikit dan pukul dengan mixer hingga adunan nampak cantik. Kepekatan icing ini bergantung pada jenis nozzle yang kita hendak gunakan.
Sekiranya kita menggunakan nozzle yang halus, cairkanlah sedikit icing tersebut dengan mengurangkan jumlah gula icing yang digunakan.
 Jika hendak pekat maka lebihkanlah gula icing. Doh tersebut telah sedia untuk digunakan. Terpulanglah pada kita untuk membahagikan mengikut warna yang dikehendaki
.Cara mewarnakan:
Tambah setitik dua warna yang kita kehendaki dan kacau dengan sudu atau spatula hingga warna menjadi sekata. Jangan dedahkan royal icing pada udara jika tidak digunakan. Nanti ia menjadi keras.

Royal Icing - Sumber : Chef Razak

Bahan - bahan diperlukan untuk Royal Icing :
4 biji putih telur (160gm)
1 sudu makan cuka (15ml) (Dalam cubaan ini Yatie gantikan cuka dengan madu)
2 cubit Traganth Gum (dlm cubaan ini Yatie tak masuk pun)
1 kg gula aising (Yatie pakai lebih dari 1 kg, ini sebab derhaka tak pakai Traganth Gum dan pakai madu kot .....)
Cara-cara untuk membuatnya :
1. Pukul putih telur & cuka hingga kembang
2. Masukkan Traganth Gum dan pukul lagi
3. Masukkan gula aising sedikit demi sedikit.
4. Pukul adunan sehingga pekat.
5. Proses mewarna bermula bergantung kepada warna yang dikehendaki. Dalam cubaan ini Yatie memilih warna oren
Yatie memilih untuk membuat bunga-bunga kecil. Dinasihati hendaklah bunga-bunga tersebut dialas dengan kertas minyak atau putih ye.. untuk memudahkan proses mengalihkan dan pengeringan.
Rasanya macam dah pandai ... hehehe .. Yatie terus membuat bunga ros bertemakan biru, kebetulan ada pelanggan membuat tempahan. 
Lupa pulak nak beritahu bagi yang ingin mencuba, bunga ini mengeras ye. Sebab Yatie derhaka kerana mengubah suai penggunaan resipi, bunga ini mengeras dalam masa 4 jam. Ia akan betul-betul keras setelah dibiar semalaman. 
Resepi ni guna meringue powder....tapi kos ada up skit la....satu paket 100 gram harganya rm8.90.......nak jimat guna putih telur jer la....

Royal Icing
http://m.wilton.com/recipes/recipe.cfm?alias=Royal-Icing

Ingredients:
3 tablespoons Meringue Powder
4 cups (about 1 lb.) confectioners' sugar
6 tablespoons warm water
Makes: About 3 cups of icing.
Instructions:
Step 1
Beat all ingredients until icing forms peaks (7-10 minutes at low speed with a heavy-duty mixer, 10-12 minutes at high speed with a hand-held mixer).
Step 2
NOTE: Keep all utensils completely grease-free for proper icing consistency.
* For stiffer icing, use 1 tablespoon less water.
**When using large countertop mixer or for stiffer icing, use 1 tablespoon less water.
Thinned Royal Icing: To thin for pouring, add 1 teaspoon water per cup of royal icing. Use grease-free spoon or spatula to stir slowly. Add 1/2 teaspoon water at a time until you reach proper consistency.

 BUTTER CREAM

 (1) Bahan2nya:
 200gm butter
 150gm gula ising
 1/2 sudu teh esen vanilla
 Cara-caranya:
 Campurkan kesemua bahan dan pukul dengan mixer hingga adunan kembang dan gebu.
 Adunan ini siap sedia untuk digunakan.
 Adunan ini boleh disimpan dalam peti sejuk jika tidak digunakan tetapi hendaklah disimpan dalam bekas yang bertutup.

 BUTTER CREAM

(2) Bahan-bahannya:
 600gm butter
 400gm krimwell
 500 gm syrup
 Cara2 membuat syrup:
 1 kg gula pasir
 600ml air
 2 slice lemon ( tidak perlu diperahkan)
 Campurkan gula,air dan lemon dan masakkan hinnga mendidih. Biarkan sejuk dan sukatlah untuk 500gm syrup.
 Cara2 Membuat Butter Cream:
 Pukul butter dan krimwell hingga kembang dan masukkan syrup sedikit demi sedikit dan terus pukul hingga kembang dan gebu.

 CREAM CHEESE ICING

 Bahan2nya:
 200gm cheese Cream
100gm butter
 80 gm icing sugar
 1/2 sudu makan jus lemon
 Cara-caranya:
 Campurkan kesemua bahan dan pukul hingga kembang dan gebu. Siap sedia untuk digunakan.

CHOCOLATE PIPING

Kalau kita hendak menggunakan coklat untuk mendeco cake kita dengan cara piping bolehlah gunakan resepi ini. Coklat ini tahan disimpan sebulan di luar peti ais.
 Bahan2nya:
 200gm cooking chocolate
 60 gm cooking oil
 Cara-caranya:
 Cairkan chocolate dengan cara double boil. Selepas coklat cair campurkan minyak dan kacau hingga sebati. Simpan dalam bekas bertutup. Coklat ini akan menjadi likat tetapi dia tidak akan menjadi beku. SELAMAT MENCUBA....!

Mommy Ryan's Kitchen 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...