Tuesday, July 31, 2012

Puding Trifle

Potong kek gulung dan susun di dasar bekas.
Basahkan sedikit dengan air(jus) buah campuran

Tuangkan kastard. Sejukkan sebentar dan tuangkan buah2 campuran



Tuangkan kristal jelly di atas buah2 campuran dan sejukkan sebelum dinikmati..

Bahan2

Kek gulung (selalunya saya guna perisa kopi atau coklat)
Potong lebih kurang seinci tebal dan susun dalam bekas.
Basahkan sedikit dengan jus/air dari buah-buahan campuran.

Untuk Kastard

3 sb tepung kastard
1 liter susu segar + air (kalau suka lemak guna susu sepenuhnya)
3 sb gula
secubit garam
-------
Masak hingga likat/berkilat
Pastikan sentiasa dikacau supaya tidak hangus.
Tuangkan ke dalam bekas yang mengandungi kek tadi.

1 tin buah-buahan campuran/laici/longan
-----
Toskan airnya dan tabur buah di atas kastard.


Untuk jelly

2 kotak kristal jelly ( saya guna jenama jela perisa strawberry)
800 ml air
------
Masak ikut arahan dikotak
Tuang di atas buah2 campuran
Sejukkan sebelum dimakan untuk lebih nikmat....heheheh

Serawa Gerbis aka Timun Acheh aka Timun Betik

Ini rupa buahnya...susah nak cari kalau bukan bulan posa sebab orang tanam
utk dijual bulan posa jer...ada satu nama lagi...timun suri...macam2 panggilan orang bagi yer..


Kalau tengok dalamnya macam labu pun ada...baunya semerbak...kalau pilih cari yang dah kuning camni...dan bau kuat macam kita pilih honeydew....kalau nak makan terus yg dah merekah tu lagi ok..

 Tambah ais dan dah sedia untuk diminum...

Cara penyediaannya mudah ajer...

Sediakan santan pekat secukupnya/susu segar/susu cair
Sedikit garam
Air gula melaka/ gula putih pun boleh
Buah Gerbis yang dipotong kecil
Ketulan ais secukupnya
---------
Campurkan semua bahan2 tu dan masukkan ketulan ais...dah siap...

Kalau nak senang kisar halus semua bahan2 dan hidangkan...(macam buat air honeydew tu pun sodap)

Monday, July 30, 2012

Chocolate Dirt Cake



Kebanyakan masanya saya selalunya tergoda untuk mencuba resepi yg nampak lain dari yang lain. Salah satunya kek coklat kotor nih.....bila nampak jer resepi
resepi dari blog my baking workshop terus tergoda dan cari bahan terutamanya ulat-ulat tu......
.
Cubaannya amat tidak mengecewakan....keknya sedap...rasanya ala2 red velvet sebab adunannya lebih kurang sama cuma dilebihkan serbuk coklat dan tiada pewarna merah....jadi marilah cuba.....jangan tak cuba...anak2 suka dan xcited sebab ada wormnya...so scaryyyyyyyyyy....hahahah


Chocolate dirt cake (kek coklat kotor - kikiki....buruk pulak bunyinya bila diterjemahkan...)









Chocolate Dirt Cake



Untuk Kek :

Bahan A

400g Tepung Naik Sendiri
1/2 sk baking soda
1/2 sk baking powder
1/2 sk garam

Bahan B

150g serbuk koko
100g gula kaster
250ml air panas

Bahan C

2 sk cuka
1 tin susu cair

Bahan D

250g butter
100g gula kaster
2 biji telur gred A


Cream cheese frosting:

250g cream cheese, suhu bilik
1/2 sk esen vanila
58g gula aising, diayak
180ml whipped cream



Cara2 membuat kek:

1. Panaskan oven pada suhu 160 C. Sediakan 3 loyang bersaiz 8 inci. Griskan dengan butter & lapikkan dasarnya dengan wax paper. Ketepikan.

2. Ayakkan bersama bahan2 A, ketepikan.

3. Dalam mangkuk sederhana besar, satukan bahan2 B, ketepikan.

4. Dalam mangkuk yang lain, satukan pula bahan2 C, ketepikan.

5. Kemudian, pukul butter & gula dari bahan D hingga kembang, kemudian masukkan telur satu persatu.

6. Masukkan bahan A, B & C berselang seli kedalam adunan D tadi. Pukul sebati.

7. Tuang adunan kedalam loyang yang disediakan. Bakar pada suhu 160c selama 15 minit atau hingga kek masak.

8. Bila kek masak, sejukkan atas wire rack.


Cara2 membuat cream cheese frosting:

1. Pukul cream cheese hingga licin & kembang.

2. Masukkan esen vanila & gula aising. Pukul lagi hingga lembut.

3. Kemudian, masukkan whipped cream & pukul hingga adunan kembang & pekat.

Cara2 menyusun kek:

1. Trimkan atas kek supaya rata.

2. Letakkan satu lapisan kek atas pinggan yang rata atau cake board. Sapu cream cheese frosting atasnya sampai hujung. Letakkan pula lapisan kek yang kedua, letak lagi cream cheese frosting. Letak pula lapisan kek yang ketiga. Letakkan sedikit frosting atas kek & sapu tipis diatas & amp; sekeliling kek. Masukkan kek sebentar dalam peti sejuk lebih kurang 15minit.

3. Kemudian, keluarkan kek, ambil lebihan frosting tadi & sapukan keseluruhan kek.

4. Hiaskan kek dengan menabur lebihan kek coklat yang telah dihancurkan atasnya.

...

Friday, July 20, 2012

Biskut Kelapa Delima

Copi pes dari My resepi....Posted by Mat Gebu...Rasa ok...macam biskut bangkit..
Tak letak kuning telur...buat plain jer...cuma letak pewarna sbb anak2 suka color pink...

Ni yg blum bakar...

Bahan-bahan ( 120-130 keping )

  • 225 g tepung jagung
  • 150 g tepung gandum*
  • 1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
  • 125 g gula aising
  • 75 g kelapa kering, dikisar halus
  • 25 g serbuk badam
  • 1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 155 g mentega
  • UNTUK HIASAN:-
  • Ceri merah, didadu kecil
  • Kelapa kering
  • Kuning telur, untuk sapuan

Cara-cara

  1. Satukan kelapa kering yang dikisar dan serbuk badam bersama2 tepung tadi. Ketepikan.
  2. Pukul telur, gula aising dan esen vanilla hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis sambil digaul perlahan. Pada peringkat ini adunan akan berupa seakan2 serbuk roti.
  3. Masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menggaul hingga adunan tadi menjadi doh yang lembut. Bulat2kan doh dan tutup dengan tuala lembap.
  4. Canai doh setebal 1/2 cm, terap dengan acuan kegemaran dan susuh dalam dulang pembakar. Sapu kuning telur, letak satu potongan kecil ceri dan tabur dengan kelapa kering. Buat hingga habis.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan biskut atas jaringan hingga betul2 sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


Checkered Rainbow Cake

Resepi asal Whisk Kid (Martha Steward Show)  - Rainbow Cake
Kopipes dari masam manis. Inilah hasilnya........seronok wooooo....

Buat sebelum anak dimasukkan ke wad kerana demam panas yang berpanjangan....










Checkered Rainbow Cake

3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ (saya kurangkan ke 1 1/2 jer)
5 biji putih telor ~
suhu bilik (saya guna telur saiz A)
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau


Caranya

Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang
Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. 
sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170C

Ayakkan tepung, baking pwder dan  garam ~ ketepikan

Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan  gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih  dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar

Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung

Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan

*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar

Letakkan pewarna dalam setia bekas dan gaul rata
Masukkan dalam loyang
Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letrak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.



Saya hias dengan whipping cream.




Wednesday, July 11, 2012

Kristal Ball



Dapat dari blog Potret Kasih...

Bahan
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau
(saya tambah serbuk badam.....kurangkan sedikit tepung atau lebihkan skit minyak....adjust skit)

Caranya:
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
3. Bentukkan adunan saperti bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
4. Masukkan dalam paper-cup dan bakar dalam 180′C selama 20-25 minit.
5. Bila dah sejuk taburkan gula halus.
6. Simpan dalam balang kedap udara.

German Cookies


MELT-IN-MOUTH GERMAN COOKIES
copi pes dari  blog Doktor Kitchen

250 gm butter - softened
80 gm icing sugar
250 gm potato starch (tepung kentang) -sift
160 gm wheat flour -sift
2 tsp vanilla
4 tsp cocoa powder - for chocolate tasted biscuits

STEPS :

1.  Beat butter & icing sugar until light and creamy.
2.  Add in vanilla and beat for a minute.
3.  Fold in sifted dry ingredients using spatula and divide the dough into two. Leave one dough plain while the other one is mixed with cocoa powder.
4.  If the cookie dough is still soft, wrap it using cling plastic and refrigerate for 20 mins.
5.  Pinch a small portion of the dough, roll it into a ball and press it flat using a fork.
6.  Bake at 170 C for 15 mins, no need to wait until it turns brown.
7.  Decorate the biscuits using chocolate ganache or icing sugar.

Cream Puff

Resepi Amy Beh yang saya dapat dari member serumah, Siti...selalunya saya buat paling kurang 4 bancuhan. Dah lebih 15 tahun pakai resepi ni...

Ingredients

    • 60g butter
    • 125ml water
    • A pinch of salt
    • 2 eggs
    • 75g flour

Method

    Put butter and water in a deep saucepan and bring to boil slowly. (Do not allow water to boil before the butter has melted.)
    Remove saucepan from heat. Add in flour and salt. Place saucepan over the heat and stir quickly until a ball is formed and the dough comes away from the sides of the saucepan. Remove the saucepan from the heat and leave to cool slightly (approximately five minutes).
    Beat in eggs one at a time until the dough becomes stiff.
    Place teaspoonfuls of the dough on a greased baking sheet. Bake in a preheated oven at 200 degrees C for 10 minutes.
    Reduce the temperature to 180 degrees C and continue to bake for 15 minutes, then leave the puffs to cool in the oven. Fill the empty shells with custard cream or any desired cream(saya terus bakar sampai masak...tak tukar suhu pun...leceh)
    ****satu petua yang saya belajar supaya cream puff kekal bentuknya selepas sejuk....bila dah masak...kuarkan dari oven dan lubangkan untuk keluarkan udara panas dalam cream puff.)

Paprik Udang dan Sotong

Antara lauk kegemaran 

3 ekor sotong potong bulat atau ikut suka
15 ekor udang
6 ulas bawang putih diketuk.
1 biji bawang holland dihiris bulat.
Kacang panjang/karot/kobis bunga/putik jagung dll.
3 sb sos tiram
2 sb sos cili 
3 sb cili boh
2 biji limau kasturi diperah airnya
5 helai daun limau purut
3 batang serai di ketuk
Cili api dan cili merah dibelah dua - kuantiti ikut cita rasa
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan daun ketumbar jika suka
Sedikit air
Minyak untuk menumis.

----
Tumis cili boh hingga pecah minyak. Masukkan bawang putih dan serai. Tumis hingga naik bau. Masukkan sos tiram dan sos cili. Gaul rata.
Masukkan belut dan sayuran. Gaul rata. Masukkan sedikit air dan perahan limau. Masak hingga sayur sedikit layu. 
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan daun limau purut dan daun ketumbar. Kacau rata dan biarkan sebentar. Tutup api dan hidangkan....

Biskut Nestum Rangup

Resepi dapat dari blog Mat Gebu....Sedap...buat satu bancuhan...anak2 suka walau pun kali ni tersilap bancuh....tertinggal tepung gandum cuma guna tepung jagung semata2 270 gram....patutla bancuhan nya lembik dan tak boleh diterap...jadi terpaksala guna acuan dahlia....tapi rasa tetap sedap dan laku di pasaran....hehehe...Resepi sebenar disini...


BAHAN-BAHANNYA :-)
260 gram mentega, mat guna jenama Anchor
120 gram gula aising (Gula saya guna 110 gm aje)
250 gram tepung halus (atau tepung gandum)
130 gram tepung jagung
60 gram badam serbuk
40 gram nestum biasa, dikisar
1 camca teh esen vanilla
Kuning telur, untuk disapu
Gula hiasan secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Putar mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati.
2. Masukkan tepung, tepung jagung, serbuk badam dan uga nestum.
3. Uli hingga jadi doh. Canai 1/2 cm ketebalannya dan terap guna acuan kegemaran.
4. Alih dalam dulang pembakar. Buat hingga siap.
5. Sapu kuning telur dan tabur gula hiasan, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C,
    selama 20 minit atau hingga kuning keemasan.
6. Biar suam sekejap atas dulang pembakar, alih atas jaringan dan bila betul2 sejuk, simpan dalam
    bekas kedap udara..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...