Monday, July 30, 2018

Udang masak lemak dengan kacang panjang

Dah lama tak masak......tiga empat hari ni request abam sayam masakkan untuk anjer dia nih......suh masakkan tomyam la....suh masak bubur gamdum la.......sayam abam....hikhikhik.

Tengahari tadi anjer gagah2kan juga masak, versi xpress, gula blender dengan santan kotak jer....takde org kat umah....anak2 balik kang lapar pulok. Mulut pahit risau gak termasin ker tertawar pulak masakan....tapi alhamdulillah ok kata mereka.......walaupun kita rasa pedasmya menjobang.....dan tawaq habiaq jew.  #udangmasaklemakdengankacangpanjang


Udang masak lemak dengan kacang panjang

1/2 kg udang - buang kulit dan belah belakangnya (jika suka)
2 batang serai di ketuk
1 ikat kacang panjang - patahkan 2 inci panjang
2 mangkuk santan pekat
Garam secukup rasa
1 keping asam gelugur

kisar/tumbuk

3 biji cili masak dan 7 biji cili padi merah
4 ulas bawang merah
sedikit kunyit hidup

Satukan santan, asam keping, serai dan bahan tumbuk. Masak hingga mendidih. Kacau sentiasa supaya santan tak pecah minyak. Masukkan udang dan kacang panjang. Masak hingga kacang lembut dan udang masak. Jangan masak lama sangat. Perisakan dengan garam secukup rasa, tutup api.


Tempoyak Kacau

Tempoyak kacau dengan ikan bilis dan petai.......dari pagi round pekan mencari petai....jumpa yang dah kecut tapi mahal gila.......tak jadi beli... Petangnya abam sayam ajak anjer pegi pasar malam.....penjual pertama nampak terus beli....yg dah agak kecut...4 ikat RM10....macam murah jer. Jalan2 lagi ke dalam banyak pulak penjual petai.....satu gerai tu jual 4 papan cuma 3 ringgit...fresh ya amat.....geram punya pasal beli lagi 2 ikat.....RM16 habis beli petai jer. Lepas geram.  Malamnya berjemaah dengan anak2 kopek petai untuk dibuat tempoyak kacau ni....puas hati dapat sekuali.....Bilisnya tak kelihatan.....petainya ajer yg tergolek2.....puas hati anjer....


Bila buat tempoyak kacau ni teringat kat arwah kakak.........durian fresh tak makan....dah busuk masam dia suka.....antara fav arwah kalau musim durian buat tempoyak kacau ni. Biasanya dia letak udang banyak2.....buat pedas2....berpeluh2 makan.


Menu pembuka selera bagi penggemar tempoyak dan petai...

Tempoyak Kacau (sambal tumis tempoyak ikan bilis dan petai)

2 mangkuk petai
1 mangkuk ikan bilis
1 mangkuk cili padi (boleh ejas ikut citarasa - tak nak pedas kurangkan)
1 mangkuk tempoyak
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit kunyit serbuk atau kunyit hidup
sedikit minyak

Tumbuk cili, kunyit  dan ikan bilis. Jangan terlalu lumat. Tumiskan hingga agak2 garing skit. Masukkan petai. Tumis sampai petai agak2 layu sedikit. Masukkan tempoyak. Kacau sebati. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.


Friday, July 27, 2018

Nasi minyak hujan panas


Menu majlis untuk kuliah mingguan dan majlis meraikan bakal jemaah haji 2018 kat surau. Masakkan ayam ros dan nasi minyak hujan panas ni jer. Kali ni memandangkan bajetnya agak terhad, saya guna beras biasa sahaja. Jadi bila guna beras biasa ni, tak perlulah direndam terlebih dahulu.....basuh, toskan dan terus masak bila air dah mendidih. Kuantiti airnya pun saya guna 1 kepada 1 sahaja.

Pewarna pulak saya tak la guna banyak sangat.....sekadar memberi sedikit keserian pada nasi cukuplah....tak perlu sampai setiap butir nasi diwarnakan.....

Nasi minyak hujan panas.

BAHAN-BAHANNYA :-)

4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, hiris nipis
1/2 inci halia, hiris nipis
1 camca besar minyak sapi + 4 camca besar minyak
Air + 1/4 cawan susu cair (1 cawan beras : 1 1/4 cawan air/cecair)

1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 helai daun pandan, disimpul

pewarna merah, hijau, biru, kuning

Jika suka

Kismis untuk hiasan
Hirisan daun sup/daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan minyak dalam periuk. Tumis kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan hingga harum.  Masukkan air, susu serta garam secukup rasa dan biarkan mendidih. kemudian masukkan beras. Masak hingga airnya hampir kering. (masa air tengah banyak ni boleh kacau beras tu selalu) Perlahankan api dan letak pewarna. Tutup rapat penutup periuk. Biarkan 5 - 7 minit. Biarkan 10 minit. Bukak penutup dan kareh rata nasi.Boleh hidangkan.

Nasi kurma


Nasi minyak kurma....bukan buah kurma tapi rempah kurma. Tukar-tukar selera.....mempelbagaikan menu hidangan nasi. Biar tak jemu.



Nasi minyak rempah kurma


BAHAN-BAHANNYA :-)

4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
1 biji bawang besar Holland, didadu
2 ulas bawang putih, hiris nipis
1/2 inci halia, hiris nipis
2 camca besar rempah kurma, bancuh dengan air, kacau hingga menjadi pes
2 camca besar mentega
Air rebusan ayam (1 cawan beras : 1 1/4 cawan air/cecair)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 helai daun pandan, disimpul
Kismis untuk hiasan
Hirisan daun sup/daun bawang untuk hiasan

Bawang goreng, untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan mentega dalam kuali tumis kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan hingga harum, masukkan rempah kurma dan masak sekejap. Masukkan beras dan gaul rata. Goreng 1 minit.

Alih kan beras tadi ke dalam rice cooker, tuang air rebusan ayam, tambah garam secukup rasa. Kacau rata dan masak seperti biasa. Bila nasi kering, tabur kismis. Biar nasi betul2 masak. Gemburkan dan matikan suis periuk nasi tadi. Biar sekejap. Cedok nasi, tabur hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng. Boleh hidangkan.

Cara saya : saya tumis rempah tumis, rempah kurma, bawang2 dan halia, serta daun pandan hingga terbit bau. Masukkan air serta garam secukup rasa dan biarkan mendidih. kemudian masukkan beras. Masak hingga airnya hampir kering. (masa air tengah banyak ni boleh kacau beras tu selalu) Perlahankan api dan letak pewarna. Tutup rapat penutup periuk. Biarkan 5 - 7 minit. Biarkan 10 minit. Bukak penutup dan kareh rata nasi.

Nasi Minyak Buah Kurma


Tengok gambar pun dah boleh teka apa antara ramuan nasi ni. Kalau sesekali nak tukar2 rasa pada nasi minyak....dari yang biasa2 tu ke luar biasa boleh la cuba nasi ni. Tambahan selepas bulan puasa, stok2 kurma yang dah nak berbubuk tu kita boleh gunakan untuk masak nasi minyak ni.

Resepi nasi ni saya intai kat dapur blog intai dapur.....intai2 nampak dia tengah buang biji buah kurma.....tambah xcited nak tahu.....rupanya nak masak nasi ni.....apalagi, memandangkan buah kurma pun banyak kat dapur saya, saya pun intai pulak resepi yang dia gunakan.....


Nasi minyak buah kurma

Bahan A

1 kg beras basmati 

3 sudu makan minyak sapi
1 camca besar minyak masak *

1 sudu makan pewarna kuning
1 camca besar air * akak  tambah kedalam pewarna diatas

Bahan B (Tumisan)
5 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
2 helai daun pandan (disiat dan diikat) * akak tambah

Bahan C
1.4  liter air 
1/2 cawan susu cair
1 cawan buah kurma
1 pokok daun ketumbar (dipotong pendek)
garam secukup rasa


Cara-Cara Menyediakan nya
1. Basuh beras dan rendam selama 30 minit  kemudian toskan.
2. Belah buah kurma untuk mengeluarkan biji dan potong 3 atau 4 memanjang (potong kasar).
* Buah kurma bagaimana pon akan 3/4 hancur didalam nasi

3. Panaskan minyak masak dan minyak sapi didalam periuk (boleh guna rice cooker)
4. Tumis bahan B sehingga wangi.
5. Masukkan bahan C dan biar ia mendidih. Pastikan jangan terlalu lama kerana sukatan air akan susut.
6. Masukkan beras, ratakan dan tutup kembali tudung periuk. Masak saperti  nasi biasa.
7. Renjiskan campuran pewarna dan air keatas nasi, Gembur sedikit dan tutup kembali tudung periuk.
8. Biar sehingga nasi betul betul kering dan siap untuk dihidangkan.

Ayam masak ros mamak penang


Jeng...jeng......resepi mamak haji lagi. Saja nak bagi kelainan rasa dalam hidangan ayam masak merah. Kalau sepanjang masa dengan ayam masak merah yang sama mesti bosankan. Walau pun rupa parasnya mungkin seakan-akan tetapi bila masuk ke mulut arghhhhhh terasa perbezaan dan kelazatannya...

Resepi mamak haji roslan ni memang panjang lebar tapi berbaloi dicuba.

Ayam masak ros mamak penang

1 ekor ayam (1.6 – 1.8kg). Bersihkan. Potong 10 bahagian kalau nak berniaga / Potong 12 utk masak sendiri.
1/2 Tin ( bersaiz 225gm) “Kimball Sup Tomato”.
3 sudu besar tomato puri/ 1 tin kecil.
1/2 Tin Susu cair/sejat.
1 helai pandan dipotong 2″ panjang untuk tumis bersama.2 biji bawang besar dihiris *memanjang (cara nasi kandar).
2 btg. kayu  Kayu manis berukuran 2″ panjang,
3 kuntum bunga lawang, 4 biji buah pelaga dan 5 kuntum cengkih untuk menumis.
1 Senduk minyak masak untuk menumis dan minyak yang secukup untuk mengoreng ketulan ayam.
1 sudu besar (tbsp) serbuk jintan putih.
1 sudu kecil (tsp) serbuk jintan manis.
1 sudu kecil kas-kas (tidak kemestian),
1 sudu kecil garam masala.
2 sudu besar serbuk cili ( ikut kepedasan anda perlukan).
Sedikit perwarna merah oren jika anda gagal dapatkan warna kemerahan. Biasa cili merah ini berbagai jenis kadang-kala kita tak dapat warna yang dikehendaki.
100gm santan pekat tidak kemestian.
2 sudu besar buah badam direbus dan dikisar halus.
1 sudu besar pes ahlia bawang putih.
Garam secukupnya rasa.
Sedikit daun pudina atau daun saderi dan bawang goreng untuk dihias atas hidangan.

BAHAN-BAHAN UNTUK DIKISAR:

10 biji cili merah atau 15 tangkai cili kering direbus dan dikisar.
1 batang karot.
1 biji tomato.
1 biji bawang labu besar.
1 inci Halia.
5 ulas bawang putih
100gm biji badam direndam air panas, dibuang kulit dan dikisar halus.

*Sekiranya anda punyai pes bawang putih halia gunakan 2 sudu besar. Tak perlu gunakan Halia dan Bawang putih.

CARA MENYEDIAKAN:

1. Bersihkan ketulan ayam. Masukan garam dan sebuk kunyit. Gorengkan ketulan ayam itu sehingga 3/ 4 masak sahaja. Ayam gorengan yang garing menjadikan ketulan ayam keras dan sukar rempah untuk menyalutinya. Sekiranya menggunakan ayam kampung disyorkan tidak perlu digoreng.

2. Kisar bawang, halia, dan bawang putih dan asingkan.*

3. kisar karot, tomato dan bersama cili hidup dan asingkan.

4. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak (minyak berlebihan gorengan ayam tadi boleh digunakan). Masukan rempah ratus kayu manis dan serai dan daun pandan. Apabila bau harum mula dikeluarkan masukan hirisan bawang besar. Tumis sehingga bawang bertukar warna keemasan (jangan hangus).

5. Masukan kisaran bawang+bawang putih+Halia, tumis sektika hingga naik baunya, masukkan kisaran tomato+cili+ carrot dan juga biji badam yg telah dikisar. Masukkan sup tomato dan tomato puri dan juga susu sejat.Tumiskan sehingga bahan gorengan ini keluarkan bau haruman  dengan api yg perlahan (ini amat mustahak supaya kuah ayam masak merah tidak berbueh semasa dihidangkan).

6. Masukan serbuk cili, serbuk jintan putih dan jintan manis. Anda perlu adunkan sedikit utk jadikan pes supaya serbuk tidak menjadi ketulan terapung.

7. Bila kuah mula pecah minyak masukan  100 gm santan pekat.

8. Masukan Gula, dan garam secukup rasa.

9. Biarkan sebatian mendidih. Masukan ketulan ayam yang telah digoreng. Kacau rata kuah supaya tidak hangus dan kuahnya sebati dengan ketulan ayam. kecilkan api apabila kuah mendidih (biasa 15min.- 20min sudah memadai). Apabila kuah pecah minyak, bolehlah dikeluarkan untuk hidangan. Hidangkan dengan daun pudina dan bawang goreng (siap) di atas hidangan bagi menambahkan lagi bau yang harum.

RESEPI AYAM MASAK LEMON BERMADU


Kali ni cuba resepi mamak haji pulak........ayam masak lemon bermadu.....suka sungguh anak makan. berkali-kali dia meratah ayamnya. Saya post gambar ni di FB, abang ipar yang kebetulan menempah ayam masak merak utk jamuan raya di rumahnya pun terus request tukar menu....nak ayam lemon bermadu juga katanya......nampak sedap.

RESEPI AYAM MASAK LEMON BERMADU

BAHAN-BAHAN:

8-10 ketul ayam.
Bersihkan. Peramkan dengan serbuk kunyit dan garam untuk digoreng.

2 sudu besar (tbsp) serbuk cili.1 sudu kecil (tsp) serbuk jintan putih.
1 sudu kecil (tsp) serbuk jintan manis.
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk lada hitam
3 biji bawang sederhana besar (dikisar dengan satu cawan air).
2 biji bawang sederhana besar dihiris halus memanjang.
2 sudu besar pes halia bawang putih.
3 kuntum bunga lawang,
5 biji buah pelaga,
5 biji cengkih
2 keping kayu manis 1 inci.
1/2 sudu kecil garam masala ( tak dimestikan, sekiranya ada).
3 sudu besar pati oren atau sunkist.
1 biji lemon. (1/2 buat air perahan dan 1/2 lagi untuk hiasan).
Daun pandan (dipotong panjang 3 inci – 2 helai).
1/4 sudu kecil pewarna “merah oren” (saya omit pewarna)
6 sudu besar gula pasir.
Garam secukup rasa.
Madu untuk glazing (mengilatkan).

CARA MEMASAK:

1. Daging Ayam yang telah peram (selama 15 minit) digoreng dengan minyak masak dengan 3/4 masak. Jangan garingkan sangat, nanti isi ayam terlalu liat. Di tepikan.

2. Panaskan kuali, masukkan minyak masak 3 sudu besar, bila minyak panas, masukan rempah 4 serangkai (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih), masukkan daun pandan, masukkan bawang dihiris sehingga bawang bertukar warna kepada kuning keemasan.

3. Sederhanakan api dapur, masukan pes halia bawang putih, diikuti serbuk cili, serbuk jintan putih dan jintan manis. Bila haruman menusuk hidung, masukkan air kisaran bawang. Sekiranya ingin berkuah tambahkan air. Besrakan api dapur. Biar bawang kisaran masak bersama dengan rempah-rempah. Sekiranya air bawang ini tidak masak secukup, bila hidangan yang siap masak dihidangkan kuah anda akan berbuih seperti basi. Ia sama seperti anda masak lain-lain hidangan nasi kandar menggunakan air bawang sebagai kuah, air bawang perlu masak secukup. Inilah rahsia masakan nasi kandar yang menggunakan air bawang sebagai kuah. Masakan Cina gunakan tepung jagung sebagai pemekat kuah tetapi nasi kandar gunakan air bawang sebagai pemekat kuah pekat dan masakan Indonesia pula menggunakan buah keras sebagai pemekat kuah. Masakan Melayu pula gunakan kerisik sebagai pemekat kuah. Lain padang lain belalang, lain orang lain ragam..hahaha!.

4. Bila kuah sedang mendidih masukkan ketulan ayam yang telah goreng masak 3/4. Masukkan gula. Kecilkan api bila kuah mula pekat.

5. Masukan pewarna merah oren (Orange Red) bukan pewarna kuning telur. Masakan Nasi kandar gunakan pewarna ini. Ia berbentuk serbuk dan sebotol cuma harganya RM2.00. Goreng ayam berempah mamak atau nasi tomato, atau kuah rojak, kuah passembur, inilah pewarnanya. Masak ayam sehingga masak keseluruhannya. Bagaimana anda tentukan ayam anda telah masak sempurna. Bahagian ayam yang lamabat masak ialah peha ayam. Bila peha ayam masak, setkin kakinya nak atas atau berlubang pada urat bahagian bawah menunjukan ayam anda telah masak sempurna. Matikan api dapur. Masukan perahan air lemon dan air pati oren atau sunkist untuk mendapatkan wangian semula jadi.

6. Keluarkan ayam dan hidangkan di atas pingan hidangan. Tuangkan madu dengan mengggunakan sudu atau brus ke atas permukaan ketulan ayam (glazing). Selamat mencuba.  e

Ayam maharani

Dah berbulan menyepi.....meh hari ni saya share resepi2 yang saya cuba sepanjang tempoh hibernate nih....heheheh. Resepi ayam asmah laili saya cuba kali ni.....untuk makan2 kat opis.



Ayam Maharani

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil, cuci dan toskan hingga kering-(Ayu gunakan 2 ekor ayam griller,(spring chicken)bukan gile ya..hehe)
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
garam secukupnya
Bahan2 kisar A:
5 labu bawang besar-(Ayu guna 2 biji aje)
10 biji lada hijau +cili padi -(Ayu tambah)
5 biji lada merah
1 biji tomato
2 sudu makan tomato puree
1 inci halia & 8 ulas bawang putih
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu kecil rempah masala-(Ayu tak letak ni sebab tak ada stok)

Bahan2 kisar B:
1/4 cawan yogurt
1/4 cawan santan
1 cawan air
10 biji gajus

Bahan2 C:
2 helai daun bay
5cm kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1/2 cawan daun pudina - dihiris
1/2 cawan daun ketumbar - dihiris
garam
secukup minyak untuk menumis
 
Cara:-
Ayam digaul bersama serbuk kunyit, serbuk lada hitam, garam dan digoreng. Angkat dan ketepikan.Panaskan minyak dan tumis daun bay, kayu manis dan pelaga hingga wangi. Masukkan bahan kisar A dan tumis hingga garing dan naik bau.

Tuangkan campuran bahan kisar B, daun pudina, daun ketumbar dan garam, Kacau rata dan biarkan mendidih. Tambah air jika terlalu kering. Masukkan ayam, gaul rata dan masak dengan api yang perlahan hingga ayam empok dan naik minyak. Padam api dan tabur daun ketumbar dan bawang goreng(ramas sebelum ditabur. Jangan digaul. Kacau rata sebelum dihidang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...