ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, July 9, 2016
Nasi daging utara
Nasi daging....hidangan tetamu yg datang beraya hujung minggu ni. Biasanya saya buat masa raya korban. Bila dapat bahagian daging korban tu. Tapi tahun ni disebabkan daging yang kononnya dibeli untuk.buat rendang tok sebelum raya aritu tak dibuat2 jadi saya korbankan untuk menu nasi daging.
Saya masih menggunakan resepi mamak haji....sedap...memuaskan hati walaupun bahannya panjang berjela. Kali ni tak letak kismis...gajus sebab takde stok. Nak ke kedai tak sempat.
Nasi Daging Mamak Penang @ ZLC
Bahan-Bahan:-
1 kg daging - dipotong agak besar (12 - 14 ketul) direbus sehingga lembut dan jangan lupa simpan air rebusan untuk memasak nasi kemudian.
5 cawan beras basmathi - basuh, rendam dengan sedikit garam dan tos. (Sukatan air rebusan daging yang diperlukan sama dengan sukatan beras 1:1 1/4 sekiranya menggunakan beras basmati).
3 sudu besar kimball tomato sup.
3 sudu Yogurt asli (tairu) atau susu cair 1/2 tin)
1 sudu besar rempah beriani
2 sudu besar rempah daging
Gula batu sedikit dan garam secukup rasa.
Bawang Goreng untuk ditaburkan
Bahan Untuk Menumis:-
1 senduk besar minyak masak (lebih kurang 4-5 sudu besar).-
2 sudu besar minyak sapi.-
1/2 sudu kecil Jintan Manis.-
1/2 sudu kecil Jintan Putih.-
1 sudu besar bawang putih + halia telah dimesin.-
2 biji bawang besar telah dimesin halus.-
1 biji bawang besar dihiris.-
1 helai daun pandan di potong 3 inci panjang.-
1 sudu kecil Garam masala -
1 batang Kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 kuntum cengkih
4 biji buah pelaga
100gm buah badam yang direndam, dibuang kulit dan di mesin halus.-
Sedikit buah kismis dan gajus (optional)
Cara-Cara Memasak:
1. Panaskan periok, masukkan minyak kemudian minyak sapi.
2. Bila minyak panas, masukkan bahan tumisan, gajus dan kismis.
3. Bila tumisan mula keluarkan bau yang harum masukkan daging yang telah rebus, masukkan rempah kari dan beriani, tairu/yogurt, tomato dan kisaran buah badam. Jangan sampai hangit dgn segera masukkan air rebusan daging yang telah tapis. Masukkan gula batu dan garam secukup. Rasa kemasinan air. Tutup tudung periok.
4. Apabila air mula mendidih, buka tudung, masukkan beras dan kacau perlahan.
5. Masak hingga nasi mulai sejat. Masukkan sedikit warna kuning pada dua atau tiga lubang yang terbentuk hasil dari nasi yang sedang mendidih. Tutup tudung dan kecilkan api dapur supaya nasi tidak akan hangit. Masak lagi selama 5 - 7 minit.
6. Apabila nasi telah masak mencungkil menggunakan sudip dan terbalikan nasi dari bawah ke atas supaya nasi lebih peroi. Dua atau tiga kali memadai.
7. Jangan kerap buka tudung periok nasi. Ini akan menyebabkan wap terkeluar banyak dan Nasi anda menjadi mentah. Sekiranya nasi anda menjadi mentah, renjiskan air panas (guna sudu) ke atas nasi dan masak kembali dengan api yang sama. Hahaha...kalau mentah juga...kukus saja nasi itu...hehehe!. Jadi Nasi Daging Kukus hahaha!.
RESEPI GARAM MASALA
BAHAN-BAHAN:
4 sudu besar (tbsp) biji ketumbar/corriander seed.
1 sudu besar biji jintan putih/cummin seed.
1 sudu besar lada hitam.
1 1/2 sudu besar halia kering/salai (senang boleh didapati di kedai rempah.
3/4 sudu besar buah pelaga.
3/4 sudu besar cengkih.
3 kuntum bunga lawang.
5 biji cili kering.
3/4 sudu besar kulit kayu manis yg telah dihancurkan.
3/4 sudu besar daun salam India/daun beriani yg telah dihancurkan (selalunya jenis kering rapuh dijual dikedai mamak rempah).
CARA-CARA:
1. Goreng kering semua rempah ini dengan api dapur sedrhana. Jangan hanguskan.
2. Selepas garing, keluarkan dan sejukan. Bila sejuk keluarkan isi (biji) buah pelaga untuk elak pahit.
3. Kisar kesemua rempah di pengisar kering sehingga halus. Boleh juga adunkan dengan serbuk buah pelaga 1/4 sudu kecil.
Simpan dibotol yang kedap udara. Tempoh penggunaan adalah sehingga 6 bulan.
AIR ASAM:
Cili Api
Belacan Bakar
lada merah
Bawang besar
Tomato
Perahan limau
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan cili hijau dan kerisik jika suka
Masukkan cili dalam blender, kisar lumat (jumlahnya anda tentukan kalau nak pedas bubuhlah lebih cilinya, kalau tak mahu pedas kurangkan).
Masukkan perahan air limau, belacan, gula, garam dalam bahan kisaran tadi.
Hiris bawang besar dan tomato sedang masak dan gaulkan sama rata.
Boleh juga masukkan hirisan cili hijau. Kalau nak sedap lagi tambah kerisek. Jadilah ia Air Asam.
Jelatah/pecuk
Timun
Lobak merah
Bawang besar
Cili
Nenas
Garam
Gula
Cuka
Hiris sayuran. Satukan semua bahan. Gaul sebati.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment