Thursday, June 23, 2016

Iftar 17: Kari ikan mayong dan sambal telur hancur masakan suami untuk berbuka puasa


Menu iftar harini biasa2 tapi ermmmmm sedap...air tangan hubbyku sayang....terbaek gitew. Kari mayong tu bukan setakat ada ikan jer tapi ada bonus...telur ikan mayong kesukaan anak2 pun ada. Seronok budak2 tu makan telur ikan.


Kari ikan mayong @ ZLC

1 ekor ikan mayong (anggaran berat sekilo)

2 sb rempah kari ikan (saya guna rempah basah) (kalau guna rempah serbuk, campurkan dengan air asam utk jadikan paste
4 tangkai daun kari)
Air secukupnya
1/4 cawan asam jawa
*10 ulas bawang merah
*8 ulas bawang putih
*2 inci halia
garam secukup rasa
tomato belah 2 atau 4
Bendi
Minyak untuk menumis

Telur ikan dicelur sekejap - toskan

Cara2nya

Tumbuk lumat *. Tumis * dan halba campuran hingga naik bau. Masukkan rempah kari dan daun kari. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan air asam. Masukkan santan dan terung. Masakkan hingga mendidih. Kemudian masukkan ikan dan bendi. Masak hingga ikan masak. (Jangan lama sangat, anggaran 10 minit). Perisakan dengan garam. Masukkan tomato dan tutup api.


SAMBAL TELUR HANCUR

5 biji telur ayam
5 sudu makan cili kisar
sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Tumbuk/kisar lumat

3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
I inci halia

Cara Memasak:

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati dan masakkan selama 5 minit. Kemudian angkat dan ketepikan.

Menggunakan kuali yang sama, Masukkan sedikit minyak dan panaskan.
Masukkan semua telur. Kacau hingga hancur dan menjadi scramble egg.
Masukkan semula sambal tumis tadi ke dalam kuali berisi scramble egg tadi dan kacau rata.
Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...