Monday, June 27, 2016

Biskut koko mentega kacang


Projek mengukis hujung minggu bersama anak2.... saya adyn satu adunan khusus untuk anak2. Diorg teruja dan tak sabar nak buat kukis sendiri macam selalu. Macam2 bentuk ada. Masuk jer waktu berbuka terus diorang ngap biskut yang dibuat sendiri..

 Biskut koko mentega kacang

BAHAN-BAHAN:
240gm tepung gandum
120gm tepung jagung
250gm mentega
120gm gula perang
30gm serbuk koko
90gm mentega kacang (peanut butter)
1 biji telur
1 sudu makan esen vanila

BAHAN HIASAN:
White Chocolate Chiips


CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan gula aising sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan kuning telur dan dipukul rata.
3. Seterusnya masukkan esen vanila, serbuk koko dan mentega kacang. Pukul lagi sehingga adunan sebati.
4. Setelah itu masukkan pula tepung jagung dan diadun rata. Masukkan pula tepung gandum sedikit demi sedikit dan digaul sehingga menjadi doh dan sebati. Doh telah sedia sekiranya ia tidak melekat di jari.
5. Canai doh pada ketebalan 2cm dan terap menggunakan acuan bentuk bunga. Hias dengan white choc chips
6. Akhir sekali, bakar selama 20 hingga 25 minit pada suhu 170°C. Apabila biskut telah masak, sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

1 comment:

  1. Hi puan, Boleh tak biskut koko mentega kacang ini, buat tanpa telur? atau telur boleh digantikan dengan bahan lain ?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...