ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, April 11, 2020
Mexican bun aka roti boy aka papa roti aka roti kopi
Itulah tajuk minum petang hujung minggu ni. Alhamdulillah.....lama juga berangan2 nak buat tapi malas mengatasi keinginan. Hari ni dikuatkan semangat buat juga....dan akhirnya tak sempat sejuk dan pindah atas redai selamat sudah masuk ke dalam perut kami bertujuh....
Ku harap kemyang sampai ke malam....sebab malas dah nak masak apa2 lagi malam ni.
Mexican bun aka roti boy aka papa roti aka roti kopi
Bahan-bahan ( 17 biji )
# Bahan untuk Inti #
100 gram mentega bergaram, dilembutkan
1/4 sudu teh esen vanilla
35 gram gula perang
Cara untuk Intinya
Pukul mentega dalam mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan esen vanilla dan gula perang dan pukul hingga sebati. Tuangkan adunan kedalam mangkuk dan bekukan dalam peti sejuk. Bahagikan adunan inti kepada 10 gram dan bulatkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
****saya tak bulatkan. Terus sudukan ajer dalam doh.
# Bahan untuk Topping #
100 gram mentega, dilembutkan
80 gram gula aising, diayak
2 biji telur, dipukul sedikit
1 sk NESCAFE dicampurkan dengan 1 sudu besar air
2 sk coffee emulco
100 gram tepung gandum, + 1 sk serbuk kulit kayu manis - ayak.
Cara untuk Topping
Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan ringan dan gebu. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Masukkan nescafe dan emulco.
Masukkan tepung dan putar pada kelajuan perlahan sehingga semuanya sebati.
Masukkan ke dalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
RESEPI ROTI
Bahan A:
Tepung gandum- 500 gram
Gula kasar- 60 gram
Garam- 8 gram
Yis- 8 gram
Bread Improver- 5 gram
Marjerin- 60 gram
Bahan B:
Telur- 1 biji gred C
Ais Kiub- 100 gram
Air biasa- 140 gram
Cara untuk uli menggunakan mixer:
1) Timbang bahan A dan masukkan ke dalam bowl.
2) Timbang bahan B dan masukkan ke dalam A.
3) Putar menggunakan mixer dengan menggunakan speed rendah dahulu sehingga sebati.
4) Kemudian boleh tukar ke speed medium. Putar sehingga doh elastik iaitu doh licin, berkilat dan tarik tidak putus. [ Jika guna bread maker @ BM ]
1) Masukkan bahan cecair di bawah dulu. Bahan kering di atas.
2) Sukatan ais kuib boleh tukar ke air biasa.
3) Boleh uli dua kali untuk dapatkan hasil roti yang halus.
Dah siap uli, timbang doh 20 gm dan 30 gm (untuk sebiji roti). Ambil doh 20gm leperkan. Isi inti, tutup inti dan bulatkan doh. Leperkan doh 30gm dan balut doh yg berisi inti, bulatkan dan letak atas cup atau loyang. Buat hingga selesai. Biarkan doh kembang selama 2 - 3 jam. (bergantung pada suhu bilik).
Bila doh dah cukup naik, paipkan topping bentuk spiral. Bakar dalam oven pada suhu 180 celcius selama 25 - 30 minit.
#masaksendiri
#rotiboy
#rotikopi
#roti
#homemadebuns
#teatime
#mco
#foodie
#foodlovers
#food
#foodstagram
Tuesday, March 31, 2020
Roti sosej
Roti sosej. Kali ni dibuat dengan mencampurkan Water roux aka tangzhong aka yu-dane sebagai agen pelembut dan improver. Hasilnya memang kebabom.
Dah lama tak guna.....sejak bantak produk softener dan improver keluaran bumiputera memasuki pasaran.
Resepi water roux
50 gm tepung gandum
250 ml air
Campurkan semua bahan dan kacau dgn hand whisk. Masak atas api yg perlahan. Kacau sentiasa supaya jgn bergentel. Kacau hingga pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna & boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dlm suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.
Roti
240 gm air sejuk dari peti ais
1 sk garam
2 sb water roux
60 gm mentega
500 gm tepung gandum atau hp
60 gm gula
1 - 8 gm yis ( kalau lerak sikit masa proof lebih lama)
Satukan bahan ikut turutan ke dlm BM. Pilih manual doh. Uli 2 kali untuk hasil terbaik.
Kalau uli manual, satukan semua bahan kecuali mentega. Dah sebati masukkan mentega dan uli hingga elastik.
Bentukkan doh dan susun dalam loyang. Perap hingga 3 - 4 kali ganda saiznya.
Bakar pada suhu 180 celcius selama 25 - 30 minit - ikut kesesuaian oven masing- masing.
#waterroux
#breadmaking
#homemadebread
#masaksendiri
#foodstagram
#foodie
#instafoodpic
#foodporn
Water roux |
Monday, March 30, 2020
Roti jala bunga ros
Petang ni hakak berkebun kat dapur.....tanam bunga ros. Cuaca panas nih malas nak keluar rumah....😅😅😅. Siap berkebun terus kita cicah ros tu dengan kuah doyan...stok doyan frozen ada lagi.... Untuk roti jala boleh jer guna mana2 resepi cuma olahan bentuk jer jadikan munge2.
Resepi roti jala
2 1/4 cawan tepung gandum
2 cawan air (boleh guna susu segar atau santan cair juga)
1 biji telur
Garam secukup rasa
Pewarna kegemaran (pilihan)
Kisar semua bahan kecuali pewarna. Ambil sikit untuk daun warna hijau...selebihnya warna apa2 pun ikut suka. Dah siap untuk menjala. Saya guna botol muncung 3. Daun tu masukkan dlm piping bag jer.
#rotijala
#roses
#foodie
#foodarts
#minumpetang
#blogger
#zuldazalovescooking
Kek batik indulgence
RESEPI KEK BATIK INDULGENCE CHEESE BAKE VIRAL
2 paket (600 gm) biskut marie
250 gm memtega
1 cawan milo
3/4 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan susu pekat brsmaan satu tin
1/2 tin susu cair atau gune susu segar 3/4 cawan
4 biji telur
*Cara2*
Cairkan mentega
Matikan api dan masukkan serbuk milo dgn serbuk koko, kacau.
Masuk susu pekat, susu cair atau susu segar.
Masukkan telur dan kacau hingga sebati.
Masakkan sampai pekat dengan api kecil.
Masukkan biskut merry dan gaul laju2..
Ambil 2 loyang saiz 6 inci yg boleh buka kat bawah. Bahagi 2 biskut masukkan dalam loyang dan padat2kan. Ketepikan. Sediakan lapisan cheese.
Cheese Bake
500g cream cheese
150g gula halus
4biji telur
Pukul semua bahan menggunakan moxer hingga sebati.
Bahagi dua dan tuang atas kek batik tadi ratakan.
Panas oven suhu 170api atas sahaja. Bakar masa 20 mnit atau brgantung pada oven masing2. Selepas 20 mnit boleh cek sentuh guna jari kalau dh xmelekat kat jari masak la tu.
Keluarkan dari oven dan ketepikan.
Ganache coklat
300 gm dark compound atau milk compound
200 ml whipping dairy
2 sb mentega
Satukan dan masak guna kaedah double boil
2sb gelatin halal atau 1 sk serbuk agar2
1/4 cawan air panas
satukan sampai larut dan tuang dalam ganache tadi dan kacau sebati.
Tuang ke atas lapisan cheese tadi dan sejukkan semalaman
Sisip tepi2 dgn pisau yg dh celup air panas dan lap.
Keluarkan dan potong.
Buttermilk Chicken
Menu simple jer tengahari ni....dari pagi keluar rumah hantar anak tuisyen, pastu ke pustaka tun uda ppas antar anak kedua ada discussion ngan kengkawan pastu balik kejap defrost ayam pastu pegi amik anak tuisyen, bawa pulak ke kedai beli keperluan sekolah pastu balik antar ke rumah kutip cili padi dan tuai daun kesum pastu pegi pulak amik yang kat ppas tu antar pulak ke tesco nak beli barang hias kelas....tinggalkan rushing balik masak untuk lunch. Dah jam 3 baru selesai masak.
Buttermilk chicken
1 ekor ayam (biasanya orang guna bahagian dada tapi saya guna whole chicken) - potong kecil
1 sb rempah kari ayam
1 sb serbuk cili
1 sk mexican spices (optional)
Lada hitam (optional)
Garam secukup rasa
Gaul sebati.
Golekkan atas 1/2 cawan tepung jagung yg diayak bersama 1 cawan tepung gandum)
Goreng garing dan toskan.
1/2 labu bawang putih - cincang
Cili padi - cincang (kuantiti ikut citarasa)
4 tangkai daun kari
1/4 ketul memtega
2 sb minyak masak
2 sb susu pekat manis
2 cawan susu segar atau susu cair
Garam secukup rasa
Cairkan mentega. Tumis bawang putih,.cili dan daun kari hingga keperangan dan naik bau.
Masukkan susu cair dan susu pekat masak hingga kepekatan yang diingini. Perisakan dengan sedikit garan. Masukakn ayam yang digoreng dan gaul rata.
#buttermilkchicken
#chicken
#lunchmenu
#happycooking
#foodie
#foodielover
#instafoodie
#chickenstgram
Biskut kelapa kranberi
Biskut kranberi......ni biskut modern kot.....dulu2 mana ada kranberikan....anak2 suka sbb chewy.....hakak pun suka....kaya dengan rasa....ada kekacang dlm dia....kelapa pun ado.....macam2 ado...
Biskut kelapa kranberri
Bahan2nya
250 gm mentega arau margerin(suhu bilik)
1 cawan gula perang
1 biji parutan kulit oren atau lemon
1 sk esen vanila
1 sk butter oil
1 sk baking powder
2 biji telur gred C
3 cawan tepung gandum
2 cawan cranberry kering
1 cawan badam hiris atau cincang
1 cawan kelapa kering
Cara2nya
Pukul mentega, gula, parutan kulit oren, baking powder, esen vanila dan garam.
Masukkan telur dan pukul.
Masukkan tepung, kelapa, badam dan kranberi. Gaul sebati.
Panaskan oven pada suhu 160ºC.
Buatkan bulatan-bulatan kecil dan susun ke atas dulang.
Bakar lebih kurang 25 - 30 minit. Jangan terlebih bakar.
Keluarkan dari oven dan biarkan biskut di atas loyang hingga suam sebelum mengalih ke redai untuk menyejukkannya. Simpan dalam bekas kedap.
#cranberrycookies
#biskut
#instacookies
Biskit sampan
Biskut sampan........antara biskut kategori lajen gak ni.....inti ada yg letak kelapa dan ada yang letak nestum......agak renyah dah perlu banyak acuan sbb bakar dlm acuannya sekali....
Sumber resepi ni dari naz cute oven dan ramai lagi guna resepi sama. Utk kulitnya kalau nak masukkan conflakes kisar sikit pun boleh juga....lagi crunchy nanti jadinya.
BISKUT SAMPAN
Bahan-bahan
250 gram mentega - suhu bilik
140 gram gula perang
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil essen vanilla
Bahan Kulit
40 gm tepung jagung
2 1/4 cawan (210 gm) rata tepung rose @ tpg gandum
Bahan Inti nestum
1/2 cawan nestum ( yang ni bole letak lebih ) tapi makesure tidak terlalu pekat
3 sudu besar tepung jagung
(Inti ni kalau nak letak kelapa kering pun boleh....tambah almond nibs pun sedap juga)
Hiasan
Ceri hijau - belah 4
Ceri Merah - belah 4
Badam (dipanggang sederhana garing) - belah dua
Pukul mentega bersama gula perang sehingga kembang. (gula perlu hancur, jika tidak..susah nak bawa keluar dr acuan).
Kemudian masukkan telur, pukul sikit lagi. Tambahkan sedikit esen vanila dan kacau.
Ambil 1/3 dari adunan untuk INTI. Baki adunan untuk bahagian KULITnya.
Untuk bahagian KULIT, masukkan tepung jagung, kacau guna senduk.
kemudian masukkan sikit2 sikit tepung gandum..adun sehingga tidak melekat tangan.
Kemudian utk bahagian INTI (yg 1/3 adunan tadi tu), masukkan tepung jagung dan nestum..
Kacau sehingga sebati adunan akan lembik sikit tapi jangan risau memang mcm tu
Kemudian...amik acuan sampan (kalau takde guna acuan tart pun bole) letak adunan kulit tadi bentukkan adunan agar sikit berlurah.
Ambil sudu kecil atau pisau, ratakan bahagian inti nestum td dalam lurah biskut kita tadi buh lebih sikit pun takpa nanti cantik naik bila di bakar.
Sebelum bakar kite deco la biskut kite tadi letak laa ceri, badam..hias ikut kreativiti
Panaskan suhu oven terlebih dahulu dgn suhu 170 - 180 darjah bakar selama 15 minit menggunakan api bawah
Kemudian bakar lagi 15 minit menggunakan api atas dan bawah
Siap sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
#biskutlajen
#biskotsampan
#cookies
#cookiesmaking
#foodie
Biskut Oat Crunchy
Kudapan anak2.....biskut cranberry dah habis. Nampak Asyila Francis post kat fb biskut oat ni jadi try la buat. Saya ada buat pengubahsuaian sedikit...letak baking powder dan soft brown sugar. Memang sedap kulisni...ringan dan rangup. Tak perlu ada gadget....guna senduk pun boleh buat biskut rangup dan sedap ni....
RESEPI BISKUT OAT CRUNCHY
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sb tepung jagung
1 cawan mentega/margerin
3/4 gula perang (soft brown sugar)
3 cawan oat
1 biji telur gred C
1 sk baking powder
1 sk baking soda
1 sk esen vanila
1/2 cawan choc chips
Satukan mentega dan gula. Gaul rata menggunakan senduk. Masukkan telur. Gaul sebati. Masukkan esen. Gaul sebati.
Ayak tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan baking soda. Masukkan oat. Gaul rata. Masukkan ke dalam adunan mentega. Gaul sebati. Akhir sekali masukkan chip coklat. Gaul rata. Siap doh. Ambil sedikit dan bulatkan. Leperkan sedikit dan susun atas loyang.
Bakar pada suhu 180 celcius selama 25-30 minit bergantung kepada oven masing2.
#biskutoatrangup
#crunchyoatcookies
#cookies
#masaksendiri
#foodporn
#foodielover
#foodpic
Homemade mee kuning
Teringin nak makan mee tapi takde stok kat rumah....nak keluar????....leceh dan tak begitu digalakkan musim MCO ni.....kalau ke kedai pun tak tentu ada stok....
Jangan risau jom #masaksendiri. Susah takde mesin????....siapa kata buat mee mesti ada mesin....tak percaya....jom hakak hajar....lagi sedap dan pasti selamat.....
Sebelum ni hakak ada juga buat mee....tapi dah agak lama dulu....mee kuning....pan mee....bila time macam ni semangat balik nak buat mee sendiri....dua tiga hari lepas nampak chef sue arukin post kat fb jadi hakak pun teruja nak wat pulak.
Mee kuning homemade
500 gm tepung gandum
200 ml air
1 biji telur gred C
1 sk garam
Saya letak serbuk kunyit skit....kalau taknak letak pun takpe
Satukan dan uli hingga sebati dan jadi doh yang tak lekat kat tangan.
Pastu ambil 1/3 doh, tabur tepung kat papan pencanai. Canai nipis doh. Tabur tepung atas doh tu dan lipat dua. Guna pisau tajam potong doh nipis2 macam kat gambar. Leraikan mee.
Tabur tepung kat mee yg dah dipotong tu. Buat sampai habis. Didihkan air untuk merebus. Rebus mee hingga masak. Toskan. Lalukan air paip untuk membuang kanji. Siap. Boleh la nak digoreng ke atau nak jadikan mee berkuah.
Saya buat mee bandung...
Kuah mee bandung
2 liter air rebusan ayam (kalau takde guna air biasa jer
15 biji Cili kering yg dikisar dengan 1 biji bawang besar dan 1/2 labu bawang putih (kalau nak letak 1/2 inci halia pun boleh)
3 sb sos tiram
3 sb sos cili
3 sb sos tomato
Garam secukip rasa
Minyak untuk menumis
Bahan perencah
Sayuran pilihan
Udang
Telur
Tumis bahan.kisar hingga pecah minyak. Masukkan sos2 dantumis hingga sebati. Masukkan air rebusan ayam atau daging.
Perisakan dengan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
Masukkan udang dan sayuran pilihan.
Masukkan mee tadi. Biarkan udang dan sayuran masak dan kuah mendidih. Siap.
#homemadenoodle
#meekuninghomemade
#meebandung
#noodle
#foodie
#foodielover
#foodporn
#foodpic
Kuih kayu keramat
Minum petang. Kesian hari ni ummi tak masak dari pagi....diorg makan roti dan panaskan lauk semalam yang ayah masak tu jer. Dah petang baru start masak utk makan malam dan minum perang.
Petang ni buatkan kuih terengganu .kayu keramat. Anak nak kuah kastard hijau yang selalu makan dengan cakoi tu tapi ummi malas nak buat. Makan la gitu jer wahai anak2 ku.
Resepi ni saya ambil dari perkongsian rakan2 FB sana. Jom #masaksendiri musim #RMO ni okey...
Kuih Kayu Keramat
500 gm tepung gandum
5 gm yis
1/2 sk baking soda (oprional)
2 sb gula
1 sb marjerin
2 sb susu pekat
1 biji telur
1 sk garam
1 cawan
Gaulkan semua bahan-bahan diatas kecuali air..bila dah gaul rata, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh macam donat.. rehatkan sekejap lebih kurang 1/2 jam.
Sapukan tangan dgn sedikit minyak.. ambil sedikit adunan,tarik memanjang.
Goreng dgn api yg sederhana... bila dah perang.. boleh angkat dan toskan.
#kayukeramat
#kuihmelayu
#kuihterengganu
#foodie
#foodielover
Subscribe to:
Posts (Atom)