ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Sunday, June 12, 2016
Iftar 6: Nasi Arab Kabsa kambing (Lamb Kabsa Rice)
Nasi arab lagi.....dalam bulan ni dah 3 kali kariah Ar raihan di jamu nasi arab. 3 jenis yang berbeza....supaya diorang kenal variasi nasi arab....kan....
Iftar ke 6, ahli kariah buat aqiqah. Mohon ahli lain rewang. Budaya yang hampir pupus yang cuba dihidupkan dikariah ini bagi merapatkan ukhwah...supaya ahli kenal dan mesra..... Kali ni saya pilih untuk memasak nasi kabsa....sebab kabsa ni bau rempah dia lebih kuat jadi dapat hapuskan bau kambing aqiqah (mutton) yg agak kuat.
Kali ni saya memang tak jamah langsung nasi ni....sebutir pun tidak....sebabnya, dah hilang selera....kepenatan dan dah imun nikmat makan nasi arab kot....😎. Memang habis licin nasinya...
Saya masih kekal menggunakan resepi lydia honey untuk nasi kabsa nih.
LAMB KABSA RICE
A)
1 kg lamb shoulder
1kg kambing - potong kiub 3 inci
2 tbsp oil
2 sb minyak
1 large onion-chopped
1 biji bawang besar
2 large Tomatoes-pleed and chopped
2 biji tomato besar - buang kulit dan cincang
1 stick Cinnamon
1 batang kulit kayu manis
1/2 tsp black pepper pwdr
1/2 sk serbuk lada hitam
1/2 tsp Cardamom pwdr
1/2 sk serbuk pelaga
1/2 tsp cumin powder
1/2 sk serbuk jintan putih
4 pieces Cloves
4 kuntum bunga cengkih
3 pieces Bay leave
3 helai daun salam
1 tsp kabsa spices
1 sk rempah kabsa
1 tsp ginger paste
1 sk pes halia
1 tsp garlic paste
1 sk pes bawang putih
3-4 pcs cardamom pods
3-4 biji pelaga
2 tbsp Salt
Garam secukup rasa
In medium casserole heat oil, add onion and stir fry for 4-5 minutes until light golden brown, add garlic and ginger.. Continue fry until golden and add lamb, cover with water.
Panaskan minyak. Tumis bawang hingga keperangan. Masukkan halia dan bawang putih. Terus tumis hingga keperangan. Masukkan kambing dan air secukupnya.
Add cardamom, cinnamon, cloves, black pepper, bay leave, kabsa spices, corainder, cumin, bay leave, tomatoes and cardamom, bring to a boil and cook for 20 minutes or until lamb is tender. Add salt after half cooking time. Remove lambs from the stock and keep aside, strain the stock.
Masukkan bahan2 lain kecuali garam dan rebus hingga daging lembut. Masukkan garam setelah separuh masa memasak. Asingkan kambing daripada air rebusan. Tapis air rebusan untuk asingkan bahan2 lain.
B)
3C basmati rice
3 cawan beras basmathi
1/2C raisins
1/2 cawan kismis
3 tbsp Oil
3 sb minyak
2 tbsp Ghee
2 sb minyak sapi
1 medium onion-chopped
1 biji bawang besar - cincang
1 stick Cinnamon*
1 batang kulit kayu manis
1/3 tsp black pepper pwdr*
1/3 sk serbuk lada hitam
1/2 tsp Cardamom pwdr*
1/2 sk serbuk pelaga
3-4 pieces Cloves*
3-4 kuntum cengkih
2 pieces Bay leave*
2 helai daun salam
1 tsp kabsa spices*
1 sk rempah kabsa
1 tsp ginger powder*
1 sk serbuk halia
1 tsp garlic paste*
1 sk pes bawang putih
1 tbsp lemon juice
1 sb jus lemon
3-4 pcs cardamom pods*
3-4 biji pelaga
Salt to taste
Garam secukup rasa
3 tbsp tomato paste
3 sb pea tomato
1/4 tsp tumeric powder*
1/4 sk serbuk kunyit
1/2 tsp corainder pwdr*
1/2 sk serbuk ketumbar
1/2 tsp cumin pwdr*
1/2 sk serbuk jintan putih
2 pieces dried lemon (loomy)*
2 biji limau kering
1 medium green capsicum- medium chopped*
1 biji cili benggala - cincang kasar
Wash rice and raisins well.
Soak rice in salted water for 1 hours.
Basuh beras, dan rendam 30 minit utk pusa cream dengan sedikit garam.
In a medium casserole, heat oil ghee and oil. Add onion and stir fry until transparent.
Dalam periuk sederhana, panaskan minyak2. Tumis bawang himgga naik bau.
Add* and continue fry until fragrant. Add rice, fry till transparent and add tomato paste, salt and tummeric powder, fry again for 2 minutes.
Tambah * dan teruskan menumis hingga naik bau. Masukkan beras, serbuk kunyit dan pes tomato. Tumis selama 2 minit. (Semalam saya masukkan stok dulu sebelum masukkan beras.)
Add stock, lemon juice and lamb, cover tightly. Leave 25-30 minutes until rice is cooked.
Tambah air rebusan, jus lemon dan kambing dan tutup periuk. Biarkan 25 - 30 minit atau hingga nasi masak. ( saya masukkan kambing dan cili setelah nasi hampir kering dan tutup periuk 10 minit dan terus memasak dengan api kecil). Sukatan air yg saya guna utk beras pysa cream - Air 1 cawan beras : 11/4 cawan cecair.
C (optional)
1/4C fried pine nuts
1/4 chopped fresh corainder
Place Kabsa Rice in the platter and sprinkle with roasted pine nuts and fresh corainder leave on the top Serve it with dakkos or maraq.
Enjoy with your family.. ^-^
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment