ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, June 18, 2016
Iftar 12 : Laksa
Asam laksa menu berbuka hari ni. Tak masak nasi sebab hari ni berbuka di surau. Ada sumbangan dari tokey kambing frozen. Dari sebelum puasa teringin nak makan tapi nak cari ikan selayang fresh susahnya....
Laksa ni kakak saya yang masak. Balik opis tengok dah siap. Alhamdulillah. Kuah kali ni tak la buat pekat sangat sbb ikan tak banyak...tapi masih la sedap tak hengat...
Asam laksa @ ZLC
1 kg ikan selayang - rebus dengan 5 keping asam keping dan asingkan isi dengan tulang2nya. Kisar isinya dulu menggunakan air rebusan dan masukkan ke dalam periuk. Kemudian kisar tulang dan kepalanya, tapis dan masukkan patinya ke dalam periuk.
Bahan lain
5 keping asam keping (boleh tbah kalau tak cukup masam)
15 biji cili kering (ikut citarasa nak pedas boleh tambah) kisar bersama
1 biji bawang besar
2 inci belacan (bakar)
Masukkan ke dalam periuk. Dan masak hingga kuah mendidih. Kemudian masukkan
Secekak daun kesum dan sekuntum bunga kantan belah 4.
Perisakan dengan garam secukup rasa dan masak hingga kuah sedikit pekat (ikut citarasa)
Bahan2 pelengkap
1 paket laksa (terpulang nak guna yang basah atau kering) - celur lembut
Hiris
Daun salad
Timun
Bawnag besar
Cili
Limau kasturi - belah 2
Daun pudina (optional)
Telur rebus
Petis (optional)
Masukkan sedikit laksa ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah. Taburkan bahan2 hiris.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment