Alhamdulillah cubaan yang menjadi. Orang kata sedap dan tak berbau macam yang diorang makan di restoran *****. TQ Encik Hubby, hebatkan kita, masak 300 pax dua orang jer (alhamdulillah...Allah permudahkan)....lepas ni kita buat bisnes Nasi Arab ye...
- ***PENYEDIAAN STOK TULANG UNTUK
NASI***
- 1 1/2 kg tulang lembu/kambing
yang ada daging (jgn tulang semata2 tau) - saya guna ayam
- 15 biji buah pelaga
- 15 kuntum bunga cengkih
- Saya tambah sebiji bawang besar dibelah 4
- 15 biji lada hitam
- 1 sudu kecil jintan putih
- 1 biji buah pala (diketuk)
- 3 helai bay leaves
- 1 inci halia (diketuk)
- saya tambah garam
- 3 cawan beras basmathi (basuh dan rendam 30 minit, jgn lama sangat nanti beras hancur)
- 3-4 cawan stok tulang
(bergantung kepada jenis beras basmathi)
- 2 sudu minyak sapi / mentega /
minyak zaitun
- 1 labu bawang besar yang besar
(potong dadu)
- 1 biji tomato yang kecil
(potong dadu)
- 4 biji buah pelaga
- 4 kuntum bunga cengkih
- saya tambah 1 batang kulit kayu manis
- saya tambah 2 kuntum bunga lawang
- 5 biji lada hitam
- Saya letak sedikit pewarna kuning telur/kalau ada safron lebih baik.
- garam dilupa jangan!! (x sedap kalau nasi tawar)
- 2 biji tomato
- 2 cili merah
- 1/2 biji bawang besar
- sedikit daun ketumbar
- lemon
- garam & gula secukupnya
- Rebus tulang & daging
sehingga empuk bersama rempah ratus, garam, bay leaves dan halia. Tapis, ambil
stok dan tulang & daging.
- Tumis bawang besar bersama minyak sapi / mentega / minyak zaitun sehingga layu. Masukkan rempah ratus, bawang besar, garam dan masukkan stok tulang. Apabila mendidih masukkan beras. ***garam jangan terlalu banyak sebab air rebusan telah diletakkan garam.
- Kemudian masukkan tomato yang telah dipotong dadu.
- Masak nasi sehingga masak. Bila dah masak, bolehla titik pewarna
kuning. Kalau tak nak pun xper.
- Hidang nasi bersama Salata Hara, kobis dan karot, timun/tomato, cili hijau dan limau.