ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, July 31, 2014
Ikan masak tempoyak
Wednesday, July 30, 2014
Nasi Bukhari dengan kambing cajun panggang serta salata arab
Resipi Turun temurun Chef Ammar
Nasi Bukhari
Bahan-bahannya.
Beras basmati dicuci bersih 1kg
Kismis gunakan kismis yg besar 1 cawan
Lobak merah 100gm
Sayur campur 1 cawan
Bawang putih 10 biji
Kacang kuda yg telah direbus 1 cawan
Serbuk bunga cengkih 1 sudu teh
Serbuk kayu manis 2 sudu teh
Serbuk bunga lawang 1 sudu teh
Serbuk cili 1 sudu teh
Serbuk buah pelaga 1 sudu the
Minyak jagung 1 cawan
Daun ketumbar ½ cawan
Daun pudina ½ cawan
Tomato Paste 2 sudu besar
Cara-Cara membuatnya
1. Panaskan minyak kemudian masukkan rempah.
2. Masukkan bawang putih, goreng hingga kuning
3. Masukkan tomato paste dan kacau seketika
4. Masukan 1 cawan air
5. Masukan beras dan kacau hingga sebati semua,masukkan kacang kuda dan kacau hingga sebati
6. Masukkan semua sayuran dan kismis dan kacau hingga sebati
7. Kemudian masukkan air atau stok ayam (1.25 liter) (saya guna 1 beras: 1 1/2 air)
8. Masak dgn api yg kuat hingga air mendidih,kemudian perlahan, kemudian perlahankan api dan masak nasi selama 10 min atau sehingga nasi masak.
9. Masukan garam secukup rasa.
Salata Arab tomato bersama Tahini sos.
Bahan-bahannya
Timun jepun atau timun 2 sederhana besar - dadu
Daun Bawang ½ helai - hiris halus
Daun parsley ¼ cawan - hiris
Tahini sos (boleh didapati kedai arab) 100gm
Jus lemon 100ml (sekiranya pekat masam tambahkan air)
Garam dan lada secukup rasa
Cara-cara membuatnya.
1.Dadukan semua sayuran dan pastikan semuanya dalam saiz yg sama.
2. Hiris halus daun bawang dan daun parsley letakan ia didalam mangkuk.
3. Untuk membuat tahini sos, masukan tahini sos ke dalam mesin memproses masukkan jus lemon atau garam dan lada hitam, mesinkan ke semua bahan, tambahkan air sehingga semuanya sebati.
Sunday, July 27, 2014
Nasi jintan putih dan kambing golek
Thursday, July 24, 2014
Ikan masak pindang serani
Wednesday, July 23, 2014
Biskut semperit/dahlia koko/coklat
FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND
Biskut kelapa bijan
Tuesday, July 22, 2014
Tart buah-buahan
Kek kurma
Sunday, July 20, 2014
Tart nenas
Biskut kelapa badam
Biskut nestum & oat
Saturday, July 19, 2014
BISKUT CREAM CHEESE
Nasi jintan putih dengan kari maghribi
Sumber lydiahoney
langkah 1: Mula- mula sediakan ayam dulu..
AYAM
1 ekor ayam- potong 4, cuci, rendam dengan cuka putih, bersihkan dan tos
2 helai daun bay
4-5 biji cardamom pods
1 biji bawang besar-potong 4
1 ulas bawang putih- potong 2
1/4 camt arabic mixed spices
1/4 camt corrainder powder
1/4 camt cumin powder
1/2 camt salt( secukup rasa)
1 biji loomy (tak boh pon tak apa)
air secukupnya untuk merebus ayam
_____________________
Masukkan ke semua bahan di dalam presure cooker dan rebus sehingga ayam benar- benar empuk/ masak lebih kurang 1 jam.
Matikan api, asingkan ayam dari stock dan ketepilkan.
Campurkan sedikit minyak zaitun dengan pewarna.
Lumurkan rata pada ayam, susunkan ayam di atas tray, bakar dalam oven yang telah di panaskan selama 5-10 minit (180C), api atas bawah hingga garing dan ketepikan sebentar.
Langkah ke-2:- sediakan nasi
CUMIN RICE
4 cawan basmathi- cuci, rendam ngan garam selam 1 jam dan toskan
1 tsp yellow food coloring
4-5 kuntum bunga cengkih*
3-4 biji cardamom*
1 btg kulit kayu manis*
1/4 tsp cumin powder*
1/4 tsp corainder powder*
1/4 tsp Arabic mixed spices
1/2 camt cumin seeds*
1/2 camb minyak masak
1/2 tsp rose water
1-2 biji cili hijau*
1 biji loomy* (tak boh pon tak apa)
Air secukupnya sbb ikut jenis beras. (lydia guna 1 Cawan beras:1 1/2 cawan air)
________________________________
Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan bertanda, tumis sekejap.
Masukkan beras dan goreng hingga semua bersalut selama 2-3 minit dan masukkan air panas/ stock ayam secukupnya.
Bila dah hampir kering nampak lubang2 air di permukaan nasi tu, titiskan pewarna kuning dan rose water, biarkan nasi ditanak seketika sehingga kering sedikit.
Sementara menanak nasi, panaskan arang kecil(sebesar anggur pon ok) hingga berbara.
Buka penutup periuk, susunkan ayam di atas nasi dan masukkan mangkuk kecil, letakkan bara di dalamnya.
Dengan pantas tuangkan sesudu besar minyak masak pada arang dan cepat2 cover periuk menggunakan aluminium foil dan penutup periuk kemas- kemas supaya asap terperangkap dan tak dapat keluar.
Biarkan selama 2-3 minit, buka penutup periuk dan aluminium fol, keluarkan arang, biarkan nasi dan ayam.
Tunggu selama lebih kurang 5 minit baru angkat, asingkan ayam dari nasi.
Gemburkan sedikit dengan menggunakan garfu.
Tuangkan nasi di atas pinggan/ talam hidangan dan susunkan ayam di atasnya.
Sedia untuk dihidangkan bersama ayam bakar, salad, salsa tomato dan maraq kegemaran anda.
Salsa Tomato
2 biji tomato masak ranum-belah 4
1 biji bawang besar-dadu kasar
1 ulas bwg putih
1 biji capsicum hijau/ cili padi
lemon jus secukup rasa
garam secukup rasa
Blend semua hingga halus.
Masukkan dalam peti sejuk seketika baru sedap nak makan, kalau tak amsuk peti sejuk pon ok terus hidang.