Thursday, July 31, 2014

Ikan masak tempoyak

Dah berapa hari ni dok makan lemang ketupat, nasi arab bebagai, arini kita tukar selera.....masak tempoyak pulak...ada pulak sepat goreng yang rangup macam keropok tu....pergh....

Sekilo ikan....yg ni guna ikan pelaling....kalau belanak pun sedap...
3 senduk tempoyak
3 biji cili merah + 15 biji cili padi
2 inci kunyit hidup
2 batang serai - dititik
Garam secukup rasa
Boleh masukkan tomato, bendi, timun tua, kulit tembikai....ikut citarasa
kalau ada daun pepijat - sedap kalau letak
takpun letak la skit daun kesum
Air dan garam secukupnya

Tumbuk cili dan kunyit hidup hingga lumat....
Satukan semua bahan dalam periuk. Masak hingga mendidih dan ikannya masak......dah siap....tak payah kupas bawang pun....

Wednesday, July 30, 2014

Nasi Bukhari dengan kambing cajun panggang serta salata arab

 Orang dah balik baru la sempat buat platting....lepas tu terus ngap sendiri....

Melayan selera raya sambil mencuba resepi chef ammar. Tapi saya ganti ayam dengan lamb dan tambah madu dan nektar kurma.

Untuk lamb

kambing/lamb shoulder
cajun spices secukupnya
lada hitam ditumbuk
serbuk kulit kayu manis
madu
nektar kurma

Gaul semua bahan diatas. Masukkan ke dalam loyang pembakar dan tutup dengan alluminium foil. Bakar di dalam oven selama 1 jam dengan suhu 180 °C.

Nasi Bukhari Raja Segala Nasi.
Resipi Turun temurun Chef Ammar 

 Nasi Bukhari

Bahan-bahannya.

Beras basmati dicuci bersih 1kg
Kismis gunakan kismis yg besar 1 cawan
Lobak merah 100gm
Sayur campur 1 cawan
Bawang putih 10 biji
Kacang kuda yg telah direbus 1 cawan
Serbuk bunga cengkih 1 sudu teh
Serbuk kayu manis 2 sudu teh
Serbuk bunga lawang 1 sudu teh
Serbuk cili 1 sudu teh
Serbuk buah pelaga 1 sudu the
Minyak jagung 1 cawan
Daun ketumbar ½ cawan
Daun pudina ½ cawan
Tomato Paste 2 sudu besar

Cara-Cara membuatnya

1. Panaskan minyak kemudian masukkan rempah.
2. Masukkan bawang putih, goreng hingga kuning
3. Masukkan tomato paste dan kacau seketika
4. Masukan 1 cawan air
5. Masukan beras dan kacau hingga sebati semua,masukkan kacang kuda dan kacau hingga sebati
6. Masukkan semua sayuran dan kismis dan kacau hingga sebati
7. Kemudian masukkan air atau stok ayam (1.25 liter) (saya guna 1 beras: 1 1/2 air)
8. Masak dgn api yg kuat hingga air mendidih,kemudian perlahan, kemudian perlahankan api dan masak nasi selama 10 min atau sehingga nasi masak.
9. Masukan garam secukup rasa.
10. Hiaskan nasi dengan kacang badam, parsley segar yg dihiris halus serta daun pudina.

Salata Arab tomato bersama Tahini sos.

Bahan-bahannya

Tomato kecil 2 biji  - dadu
Timun jepun atau timun 2 sederhana besar - dadu
Daun Bawang ½ helai - hiris halus
Daun parsley ¼ cawan - hiris
Tahini sos (boleh didapati kedai arab) 100gm
Jus lemon 100ml (sekiranya pekat masam tambahkan air)
Garam dan lada secukup rasa

Cara-cara membuatnya.

1.Dadukan semua sayuran dan pastikan semuanya dalam saiz yg sama.

2. Hiris halus daun bawang dan daun parsley letakan ia didalam mangkuk.

3. Untuk membuat tahini sos, masukan tahini sos ke dalam mesin memproses masukkan jus lemon atau garam dan lada hitam, mesinkan ke semua bahan, tambahkan air sehingga semuanya sebati.

Sunday, July 27, 2014

Nasi jintan putih dan kambing golek

Kambing dah masak dan dah dibuka foilnya...

kambing golek zulfaza

bahan2nya

seekor kambing (~15kg)
1 cawan madu
1 cawan sos tiram
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
1 cawan sos perap smoke bbq pedas knor
5 labu bawang putih ditumbuk dengan kulit2nya
4 sb lada hitam ditumbuk lumat
3 sb serbuk cili
2 sb rosemary
2 sb pasley
2 sb oregano
2 sb basil
--
Cucukkan kambing dengan pisau. Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Lumurkan pada kambing dan masukkan sos tersebut di bahagian yang dicucuk2 tu dan urut2kan sedikit di bahagian sendinya. Perap semalam untuk hasil yang lebih baik. Balut kambing dengan aluminium foil. Bakar dengan api kuat selama 1.5 jam - 2 jam bergantung kepada saiz kambing.

Sosnya kalau ada lebih dibuang jangan. Masukkan dalam kuali atau periuk, tambah air sikit dan masak hingga mendidih. Bila kambing tu dah masak dan dihiris2, tuangkan jer sos ni atas kambing sebelum mengap...kambing nih...

Kalau rajin buat la sos lada hitam, kalau sos perap nih tak cukup....atau gandakan kuantiti sukatan di atas.

Ni nssi jintan putih....salah satu variasi nasi arab...


CUMIN RICE

4 cawan basmathi- cuci, rendam ngan garam selam 1 jam dan toskan
1 tsp yellow food coloring
4-5 kuntum bunga cengkih*
3-4 biji cardamom*
1 btg kulit kayu manis*
1/4 tsp cumin powder*
1/4 tsp corainder powder*
1/4 tsp Arabic mixed spices
1/2 camt cumin seeds*
1/2 camb minyak masak
1/2 tsp rose water
1-2 biji cili hijau*
1 biji loomy* (tak boh pon tak apa)
Air secukupnya sbb ikut jenis beras. (lydia guna 1 Cawan beras:1 1/2 cawan air)
________________________________

Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan bertanda, tumis sekejap.

Masukkan beras dan goreng hingga semua bersalut selama 2-3 minit dan masukkan air panas/ stock ayam secukupnya. 

Bila dah hampir kering nampak lubang2 air di permukaan nasi tu, titiskan pewarna kuning dan rose water, biarkan nasi ditanak seketika sehingga kering sedikit.
Sementara menanak nasi, panaskan arang kecil(sebesar anggur pon ok) hingga berbara.

Buka penutup periuk, susunkan ayam di atas nasi dan masukkan mangkuk kecil, letakkan bara di dalamnya.

Dengan pantas tuangkan sesudu besar minyak masak pada arang dan cepat2 cover periuk menggunakan aluminium foil dan penutup periuk kemas- kemas supaya asap terperangkap dan tak dapat keluar.
Biarkan selama 2-3 minit, buka penutup periuk dan aluminium fol, keluarkan arang, biarkan nasi.
Tunggu selama lebih kurang 5 minit baru angkat.
Gemburkan sedikit dengan menggunakan garfu.
Tuangkan nasi di atas pinggan/ talam hidangan.
Sedia untuk dihidangkan bersama salad, salsa tomato dan maraq kegemaran anda.

kalau takde yg readymade boleh guna resepi homemade ni...

Baharat (Saudi Mixed Spices) Recipe

1/3 cawan serbuk lada hitam
1/4 cawan serbuk kulit kayu manis
1/4 cawan s clove powder 
1/3 cawan cumin powder
2 camt serbuk buah pelaga 
1/4 cawan nutmeg powder
1/2 cawan paprika powder (sweet paprika)
1/3 cawan Masala curry powder (tak pedas dalam tin ijau)
1/4 cawan dried limes/loomy powder (limau kering)

Mix all ingredients.
Simpan daalm bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.

Thursday, July 24, 2014

Ikan masak pindang serani

Bila dah sibuk buat sekut, mood memasak pun dah menyorok kat mana entah.......tapi sekalunya tak ada pilihan...hubby, anak2 dan kakakku yg berpuasa perlukan makanan untuk berbuka....nak tak nak saya kena la jugak memasak juadah berbuka......takkan nak berbuka ngan biskut jer kot....huhuhu..

Badan dah penat, nak minta encik hubby masak, dia demam plak...

Fikir punya fikir akhirnya saya pilih menu paling sempoi....kebetulan semalam buat pes bawang, bawang putih dan halia....jadi jimat dan mudah skit kerja memasak ni....tak la susah2 dah kupas2 bahan2 tu...ceduk jer terus tumis....tumis pun sekejap jer sebab bahan2 tu dah massk dan kering airnya.....

Bahan2nya..

5 ekor ikan mabung
1 biji bawang besar belah 6
*5 ulas bawang
*4 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup
Tumbuk atau kisar*
**6 biji cili padi - tumbuk kasar atau belah 2
3 keping asam gelugur
2 batang serai diketuk/titik
daun kesum diambil daunnya
2 biji tomato belah 4
air secukupnya
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Panaskan minyak. Tumis * dan ** hingga naik bau dan keperangan. Masukkan serai dan bawang besar. Tumiskan seketika. Masukkan air, kacau rata. Masukkan ikan, asam gelugur. Biarkan ikan masak dan mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa, daun kesum dan tomato. Biarkan sebentar. Tutup api dan hidangkan....







Wednesday, July 23, 2014

Biskut semperit/dahlia koko/coklat

Resepi kali ni dari sumber spicesjourney.blogspot. Biskut terakhir ramadhan tahun ni....selalu buat semperit pandan atau yg kuning biasa tu.....kali ni try plak buat semperit koko/coklat sebab serbuk koko byk, tak sempat nak buat choc chips mcm selalu tu....

BAHAN BAHAN :

400 gm / 1 tin Tepung Jagung B&P Butterfly
3/4 cawan Tepung Gandum
1 cawan Gula Castor
1 cawan Mentega 
3 biji Kuning Telur
Sedikit Vanilla Extract
1 sb serbuk koko

CARA CARANYA :

1. Ayak Tepung Jagung bersama Tepung Gandum.

2. Kacau kuning telur dengan Vanilla extract. Ketepikan.

3. Dengan menggunakan senduk atau spatula kacau butter dengan gula castor hingga sebati. Jangan guna electric mixer, nanti adunan akan lembik dan kena guna lebih tepung. Kurang sedap rasanya nanti kalau banyak tepung.

4. Masukkan kuning telur dan kacau hingga mesra atau sebati.

5. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati. Guna tangan jer.

(Bahagi dua adunan. Satu warna asal dan satu lagi masukkan 1 sb serbuk koko)

6. Dengan menggunakan acuan samperit tekan ke dalam loyang.

7. Panaskan oven dan bakar pada suhu 160C dengan api atas bawah selama 15 - 20 minit atau mengikut kapasiti oven memasing.

8. Setelah masak, sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.

****** Jika adunan terlembik, tambahlah tepung gandum sedikit. Manakala jika terkeras, tambahlah butter sedikit dan uli hingga sebati TETAPI jangan terlalu lembik, nanti bentuk dia melepet jer.


FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND

Sedap dan senang sgt buat ni...tabur2 bakar, potong, sejukkan, simpan........dah siap. Saya tak ikut sukatan pun.....masukkan dan gaulkan jer semua bahan2 yg ada. Baking paper yg buat alas loyang tu senang jer nak koyakkan. Bila kukis dah sejuk, buang kertas tu....tak lekat pun kat kukis.

Walau pun senang sangat nak buat, kukis ni mahal sebab bahan2nya mahal. Tapi sedap buat kudapan...

Rujukan resepi azlita masam manis

200 gm tepung Florenta/bienetta
200 gm badam keping
50 gm kuaci 
50 gm biji labu
20 gm bijan hitam

Badam, labu dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna
Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan. Sejukkan.
Simpan dalam bekas kedap udara.


Biskut kelapa bijan

Resepi biskut kelapa bijan

2 cawan tepong ubi
2 cawan tepong jagung
2 cawan tepong gandum
1 sk baking powder
(Ayakkan)
2 cawan gula halus
2 cawan bijan (sangai)
100 gm kelapa kering (sangai) 
500 gm mentega
2 biji telor gred A (kalau guna telur saiz kecil kurangkan sedikit tepung gandum)

 Pukul gula, butter, telur hingga kembang...dah sebati masuk kan tepung2 yg di ayak tadi, bijan dan kelapa ..uli jadikan doh, perap 30 minit...dan bole lah di terap....
setelah di terap, sapukan putih telur dan tabur hiasan di permukaan biskut sebelum di bakar...bakar dlm oven 20 minit api atas bawah..kepanasan 160°C...sekian selamat mencuba...( utk warna ikut suka la ya..nak warna apa..yg puan2 suka...


Tuesday, July 22, 2014

Tart buah-buahan


Saya guna resepi zizah jane abdul karim cumanya saya guna jem nenas jer dan tak letak perisa strawberry pun kat dohnya sebab tak berapa suka perisa strawbeŕry tapi suka sangat dengan buah strawbeŕry.....camna tu....

Untuk tampuk yang warna hijau tu saya guna acuan fondant daisy yang paling kecil.

Mula2 buat saya susun bijan tu satu2....tapi masuk tray yg ke tiga saya dah tak larat....main lekatkan jer bijannya....hahaha....tapi cantik gakkan...

Resepi TART STRAWBERRY...

220 gram butter,
70gram minyak sapi,
3 sudu besar gula icing,..
1 biji telor kuning sahaja..
3 sudu besar tepong kastard
3 sudu besar susu tepong ..
1 camca tea esen vanila,
jem STRAWBERRY secukup nya, 
400 gram tepong gandum..
perasa STRAWBERRY ...
perwarna yg sesuai utk adunan ni biskut buah STRAWBERRY..

CARA2.... 

Pukul telor,gula ,butter,minyak sapi,dah sebati masukkan esen vanila ,tepong kastard ,susu tepong,tepong gandum.dan gaul dgn tangan ,bila dah sebati..asing kan sedikit agak2 ya utk perwarna hijau ( untuk daun) selebeh nya utk perwarna merah STRAWBERRY...( dah siap bole lah mula kan dgn membuat nya...mula masuk kan jem strawberry...kedalam tepong yg di ambil agak besar duit siling 20 sen..kemudian ikut lah bentok buah strawberry......bila dah siap ,bubuh daun yg berwarna hijau tadi di atas buah strawberry..( daun guna yg acuan daisy utk fondant yg paling kecil...ldah siap puan tabur kan biji bijan...tekan satu2... Jgn rapat2 ya ..lihat contoh gambar tu ya..dah siap bakar 20 minit ..kepanasan 160c...



satu lagi resepi tart buah2an saya share kat sini.

Tart bluebery manggis 
resepi ibu zai jj 

1 cawan majerin
3 sudu besar gula icing
1 biji telur kuning 
1 sdu teh esen bluebery/strawberry - ikut jenis buah
Pewarna pink/merah -ikut jenis buah

Kacau guna whisk je

*2 1/2 cwn tpg gndum
*2 sudu besar tpg jagung
*2 1/2 sudu besar tpg kastard 

Ayak semua

*Campur dgn 2 sudu besar susu tepung

Sedikit bijan untuk hiasan
Pewarna hijau.
Jem nenas bluebery/strawberry..Secukupnya

Cara2 

Pukul butter + Gula icing + Esen. Masukkan telur pukul bagi sebati je. Satukan bahan *, masukkan dlm adunan butter uli sampai sekata...asingkan sedikit untuk bhgian daun n warnakn dgn hijau.selebihnya warnakn purple+ merah sedikit...klu doh lembik tmbh sikit tepung agak2 xmelekat di jari..k.pastu terap ikut bentuk buah pilihan.

Kek kurma

Sesi mengurangkan stok kurma bulan posa.....resepi dari JB saya gunakan untuk kek ni. ternyata sedap....macam kek buah....

KEK KURMA

Bahan-bahan :

200 gm kurma
100 gm kismis/mix fruit
175 gm tepung gandum (ayak)
1 tsp baking powder (ayak)
1/2 tsp soda bicarbonate (ayak)
150 gm butter
125 gm gula halus
3 biji telur
1 tsp asen vanilla
1/2 cawan susu segar atau air

Cara :
1. Buah kurma dibuang bijinya dan direndamkan ke dalam air/susu. Kemudian kukus seketika sehingga kurma lembut. Setelah lembut, keluarkan dari kukusan dan lenyek(tak perlu terlalu hancur..)- saya tanakkan atas api sampai didih jer)
2. Pukul butter dan gula hingga kembang.
3. Masukkan telur satu per satu dan teruskan memukul hingga kembang. 

****untuk step 2 dan 3, jgn pukul terlalu lama nanti kek jadi kering.

4. Tambahkan asen vanila.. gaul rata.
5. Masukkan buah kurma yang dilenyek tadi. Kacau rata hingga sebati.
6. Masukkan kismis ke dalam tepung dan kemudian masukkan tepung bersama kismis ke dalam adunan. Gaul dengan spatula hingga sebati.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang pembakar yang telah digris, dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 45 minit..

Sunday, July 20, 2014

Tart nenas

Tart nenas
Sumber Zizah Jane Abdul Karim

220 gram butter
70gram minyak sapi
3 sudu besar gula icing
1 biji telor kuning sahaja

3 sudu besar tepong kastard 
3 sudu besar susu tepong
1 camca tea esen vanila
400 gram tepong gandum
jem nenas secukup nya

CARA2.... 

Pukul telur, gula, butter, minyak sapi,
dah sebati masukkan esen vanila, tepung kastard, susu tepung, tepung gandum dan gaul dgn tangan.

Terap ikut acuan pilihan. Letak jem. Susun di atas loyang.

Dah siap bakar selama 20 minit dengan kepanasan 160 C.


Biskut kelapa badam

Resepi ni saya olah dari resepi biskut kelapa Noraini Satar yg dishare group KUIH MUIH DAN MAKANAN TRADISIONAL MELAYU. 

BISKUT KELAPA BADAM

Bahan A

1  cawan mentega (saya guna 250 gm)
1 cwn gula halus,
2 biji telur.kuning
 sedikit paste pandan dan  pewarna hijau

Satukan bahan di atas dan putar hingga kembang..

Masukkan
¥¥¥¥¥¥¥

Bahan B

 1 cawan kelapa kering
1/2 cawan serbuk badam
 1cwn tpg beras
1cwn tpg jagung 

gaul sebati.
¥¥¥¥¥¥¥

Bahan C

Tepung gandum secukupnya

Akhir sekali, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil uli sampai jadi doh lembut dan mudah diterap dengan acuan.
Canai doh 1/2 inci tebal dan terap dengan acuan pilihan dan letak hiasan ikut citarasa.
Bakar pada suhu 160°C selama 15 - 20 minit.

Biskut nestum & oat

Anak2 suka nestum dan oats....tu yang bila tengok resepi dari blog fiza's cooking ni terus nak buat. Masa bancuh jer dah harum semerbak dengan bau nestum.

NESTUM & OATS COOKIES

BAHAN A

250gm buttercup
100gm majerin
250gm gula perang

BAHAN B

2 biji telur
2 sb besar serbuk koko
1 sb esen vanilla

BAHAN C

100gm oats
200gm nestum
20gm Kacang tanah di tumbuk kasar (saya ganti serbuk badam supaya senang nak terap dengan acuan)
400gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

BAHAN D

Chocolate Chips

CARA MEMBUAT 

1. Putar bahan A hingga berkrim
2. Masukkan bahan B dan putar sebentar
3. Campurkan pula bahan C dan gaul rata
4. Bentukkan adunan, letakkan chocolate chips
6. Bakar dengan suhu 180°C selama 15 hingga 20 minit

Saturday, July 19, 2014

BISKUT CREAM CHEESE

RESEPI BISKUT CREAM CHEESE
Dapurkuberasap

BAHAN-BAHAN

500gm butter
250gm cream cheese
200gm gula halus
350gm tepung gandum
500gm tepung jagung
50gm susu tepung 
2 biji kuning telur
1 camca teh Vanilla Essence
250gm(keju Cheddar)..diparut utk hiasan

CARA-CARA MEMBUATNYA

1/.Pukul Butter dan gula, masukkan telur kuning & esen vanilla. Pukul Lagi

2/.Masukkan Cream Cheese, tepung susu, dan kedua-dua jenis tepung(gunakan dulu tepung jagung sehingga habis baru dimasukkan tepung gandum)

3/.Uli sampai sebati. Terap dengan acuan yang sesuai. Tabur keju yang telah diparut di atasnya

4/.Bakar sampai masak.


Nasi jintan putih dengan kari maghribi

Kari kambing maghribi masakan encik hubby..
Cumin rice/nasi jintan putih
Salad dengan salsa tomato
Teh arab pelengkap hidangan....

Nasi ni saya buat makan dengan kari kambing maghribi. Jadi langkah 1 ni saya skip. Resepi asal lydia ni mkn dengan ayam panggang tapi saya makan dengan kari kambing dan ayam goreng tepung ( tak ambil gambar)

Ini la menu berbuka puasa di surau berdekatan. Kambing tu aqiqah ahli jemaah surau yg juga kawan baik hubby. 

REZ MA KAMUN wa JAJ/ DAJAJ(CUMIN RICE HADRAMAUT YEMAN WITH CHICKEN) 

Sumber lydiahoney

langkah 1: Mula- mula sediakan ayam dulu..
AYAM

1 ekor ayam- potong 4, cuci, rendam dengan cuka putih, bersihkan dan tos
2 helai daun bay
4-5 biji cardamom pods
1 biji bawang besar-potong 4
1 ulas bawang putih- potong 2
1/4 camt arabic mixed spices
1/4 camt corrainder powder
1/4 camt cumin powder
1/2 camt salt( secukup rasa)
1 biji loomy (tak boh pon tak apa)
air secukupnya untuk merebus ayam
_____________________

Masukkan ke semua bahan di dalam presure cooker dan rebus sehingga ayam benar- benar empuk/ masak lebih kurang 1 jam.
Matikan api, asingkan ayam dari stock dan ketepilkan.
Campurkan sedikit minyak zaitun dengan pewarna.
Lumurkan rata pada ayam, susunkan ayam di atas tray, bakar dalam oven yang telah di panaskan selama 5-10 minit (180C), api atas bawah hingga garing dan ketepikan sebentar.

Langkah ke-2:- sediakan nasi

CUMIN RICE

4 cawan basmathi- cuci, rendam ngan garam selam 1 jam dan toskan
1 tsp yellow food coloring
4-5 kuntum bunga cengkih*
3-4 biji cardamom*
1 btg kulit kayu manis*
1/4 tsp cumin powder*
1/4 tsp corainder powder*
1/4 tsp Arabic mixed spices
1/2 camt cumin seeds*
1/2 camb minyak masak
1/2 tsp rose water
1-2 biji cili hijau*
1 biji loomy* (tak boh pon tak apa)
Air secukupnya sbb ikut jenis beras. (lydia guna 1 Cawan beras:1 1/2 cawan air)
________________________________

Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan bertanda, tumis sekejap.

Masukkan beras dan goreng hingga semua bersalut selama 2-3 minit dan masukkan air panas/ stock ayam secukupnya. 

Bila dah hampir kering nampak lubang2 air di permukaan nasi tu, titiskan pewarna kuning dan rose water, biarkan nasi ditanak seketika sehingga kering sedikit.
Sementara menanak nasi, panaskan arang kecil(sebesar anggur pon ok) hingga berbara.

Buka penutup periuk, susunkan ayam di atas nasi dan masukkan mangkuk kecil, letakkan bara di dalamnya.

Dengan pantas tuangkan sesudu besar minyak masak pada arang dan cepat2 cover periuk menggunakan aluminium foil dan penutup periuk kemas- kemas supaya asap terperangkap dan tak dapat keluar.
Biarkan selama 2-3 minit, buka penutup periuk dan aluminium fol, keluarkan arang, biarkan nasi dan ayam.
Tunggu selama lebih kurang 5 minit baru angkat, asingkan ayam dari nasi.
Gemburkan sedikit dengan menggunakan garfu.
Tuangkan nasi di atas pinggan/ talam hidangan dan susunkan ayam di atasnya.
 Sedia untuk dihidangkan bersama ayam bakar, salad, salsa tomato dan maraq kegemaran anda.

Selamat mencuba..

Salsa Tomato

2 biji tomato masak ranum-belah 4
1 biji bawang besar-dadu kasar
1 ulas bwg putih
1 biji capsicum hijau/ cili padi
lemon jus secukup rasa 
garam secukup rasa
Blend semua hingga halus.
Masukkan dalam peti sejuk seketika baru sedap nak makan, kalau tak amsuk peti sejuk pon ok terus hidang.

NOTE:- Lydia tak cakar nasik..apa yang Lydia buat adalah menggoncangkan pewriuk nasik up and down 2- 3 kali..hehehhehehe. Tapi kalau nak ikut my style ni pastikan anda pegang kemas- kemas penutupnya juga ya, bukan apa takut terberhambur nanti nasik tu..
Teh arab

1 paket Teh uncang
1 liter Air panas
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
gula secukup rasa
10 helai daun pudina

Satukan semua bahan dalam jug. Hidangkan panas.

Resepi hubby dapat dari kawan Maghribi masa study kat Liverpool

2 kilo ayam belanda/kambing/daging/tulang
250 - 300 gm rempah kari
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1/2 kg tomato cincang
5 biji bawang besar
3 labu bawang putih
2 inci halia
200 gm daun pudina
200 gm daun ketumbar
200 gm daun sup
200 ml susu cair
50 ml madu
1/2 ketul gula melaka (yang bulat macam balak tu...hehehe)
Garam secukup rasa.
-------------
Blender bawang, bawang putih, halia hingga halus.
Tumiskan dengan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau.
Masukkan rempah tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan daging. Kacau hingga sebati dalam dua tiga minit.
Masukkan tomato. Kecilkan api. Sentiasa kacau supaya tidak berkerak.
Masukkan garam, madu dan gula melaka. Kacau lagi.
Masukkan daun pudina dan ketumbar.
Masak hingga daging empuk.
Lima minit sebelum tutup api masukkan susu dan didihkan sebentar.

Friday, July 18, 2014

Roti gula

Selamat dah semua stok roti. Aritu buat bingka. Tak habis jugak.....last2 expired terus 2 buku roti tu....memandangkan rotinya masih elok, saya buat roti gula nih.....tahan lama...tak membazir. Roti gula yg kita beli tu pun kebanyakannya roti2 expired ni la....

Cuma proses membakarnya lama sbb guna suhu antara 80 - 100 °C jer. Pastikan roti dah kering dan keras betul2 supaya rangup dan tahan lama.....kalau sempat la....heeeee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...