ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Wednesday, June 8, 2016
Moreh 2: Puding laici dan puding peach
Menu ringan dan ringkas untuk moreh @ Ar Raihan. Sumbangan ahli kariah. Puding peach dan laici. Selepas terawih, pekena puding sejuk camni, terasa nyaman tekak. Berbuka dah makan berat, jadi kalau dihidangkan sesuatu yg berat juga mungkin dah kekenyangan yg berlebihan. Hidangan ringkas begini sesuai sebagai menu moreh atau hidsngan prncuci mulut kala berbuka.
Puding laici ZLC
10 gm agar-agar serbuk
4 cawan (1 liter) air
3/4 cawan gula (boleh ubahsuai kuantiti ikut citarasa)
1 ketul gula batu
Secubit garam
3 sudu besar kordial laici
1/2 tin susu cair
1 tin besar buah laici - potong kecil
Masak agar-agar dengab air dan gula hingga hancur dan mendidih. Masukkan kordial, laici bersama airnya sekali. Tutup api. Masukkan susu dan kacau sebati. Tuangkan ke dalam acuan pilihan dan sejukkan hingga beku. Sedap dimakan sejuk.
Puding peach ZLC
10 gm agar-agar serbuk
4 cawan (1 liter) air
3/4 cawan gula (boleh ubahsuai kuantiti ikut citarasa)
1 ketul gula batu
Secubit garam
1/2 tin susu cair
1 tin besar buah peach - potong kecil
Masak agar-agar dengab air dan gula hingga hancur dan mendidih. Masukkan peach bersama airnya sekali. Tutup api. Masukkan susu dan kacau sebati. Tuangkan ke dalam acuan pilihan dan sejukkan hingga beku. Sedap dimakan sejuk.
Nota : Sukatan air bergantung kepada jenis dan jenama agar-agar. Kebiasaannya jumlah air yg digunakan ditulis pada bungkusan agar-agar. Kebiasaannya saya akan lebihkan sedikit sukatan air berbanding yg dinyatakan di bungkusan.
Penggunaan gula batu adalah untuk mengelakkan agar2/puding berair selepas dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment