Isi Ikan Goreng Rangup @ ZLC
Bahan2nya
1 kg isi ikan - potong saiz 3 -4 inci (dowry ke, sea bass ke - saya beli yang sejuk beku - nak guna yang fresh pun lagi bagus)
2 sb tepung jagung
1 cawan tepung gandum
2 sk serbuk penaik (baking powder)
1 cawan air
1/2 sk serbuk paprika
1/2 sk serbuk lada hitam
1/2 sk serbuk paprika
1/2 sk serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
3 sb minyak masak
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Cara2nya
Gaul
isi ikan dengan 2 sb tepung jagung. Dalam mangkuk lain satukan tepung
gandum, 3 sb minyak, serbuk penaik dan garam secukup rasa. Tambah air
sedikit sedikit ke dalam tepung. Adun hingga rata menggunakan whisker.
Tuangkan adunan ke dalam mangkuk berisi ikan dan biarkan selama 15
minit.
Panaskan
minyak di dalam kuali atau pan. Goreng isi ikan yang telah disalut
adunan tepung tadi hingga keperangan dan garing. Angkat dan toskan
minyaknya. (guna paper towel untuk serap lebihan minyak). Sedap dimakan dengan sos cili thai.
No comments:
Post a Comment