Wednesday, April 6, 2016

Asam gumpal aka sagupal/sagumpal


Minum petang....terajin sebab teringin nak makan sagumpal. Nak cari kat gerai2 negeri selangor ni memang tersangat lah susah nak jumpa. Kalau kat negeri asal dia kat pantai timur tu mungkin lebih mudah nak cari kot. Tapi kalau ikut story member study dulu, time bulan posa senang la nak cari. Jadi time2 luar musim dan luar kawasan buat sendiri lagi senang.

Asam gumpal aka sagupal/sagumpal @ ZLC

Bhn2:

2 cawan sagu putih - bersihkan dan toskan
4 mangkuk santan

Sehelai daun pandan
Sedikit halba
Sehiris nipis halia
Gula pasir secukupnya
Secubit garam

-----
Masukkan sagu ke dlm penapis santan dan tuang air panas mendidih sdkt2 .
Buat hingga sagu boleh dikepal.
Masak santan bersama daun pandan, halia, halba, garam dan gula.
Sagu tu leperkan dan letak inti kacang, kepalkan bulat macam buat kuih bom tu dan masukkan kuah santan.
Masak hingga sagu jernih.
Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak.
Sejukkan dan sedia dihidangkan.


Inti

Kacang hijau
Gula
Garam
Rendam kacang sejam dua supaya cepat empuk bila direbus. Toskan.

Rebus kacang hingga empuk. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
Masak hingga agak kering. Sejukkan.
Kepalkan kecil2 utk dimasukkan ke dalam sagu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...