Thursday, April 21, 2016

Pulut mangga harum manis lajen


Penyakit berjangkit.....hahaha....komen rakan fb bila saya update status gambar pulut mangga sbb tergoda dengan post pulut mangga kawan. Memang....selalu jer berjangkit....ada jer masakan yg kawan post yg akan mempengaruhi yang lain2 untuk memasak....membeli...memakannya....hahahha


Pertama kali menikmatinya.....dengan mangga harum manis yg lajen tu...pergh.....fenin kefala pun belakang kira.

Pulut mangga @ ZLC

Utk pulut

1 cawan beras pulut (rendam dua jam kalau bukan pulut susu. Kalau pulut susu boleh masak terus tanpa direndam)
1 cawan santan cair
1 sb gula
1 sk garam
1 helai daun pandan disimpul

Satukan semua bahan dan tanak  hingga masak.

Bahan lain

Mangga masak secukupnya - sejukkan didlm peti ais
Santan pekat secukupnya - sejukkan di dalam peti ais (kalau nak letak sedikit garam pun boleh)

Hidang pulut, hirisan mangga dan tuangkan santan pekat secukupnya.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...