Monday, April 4, 2016

APAM PISANG COKLAT


Bila stok pisang banyak dan dah terlebih2 masak macam2 diplan nak buat untuk menyelamatkan dari terbuang.

Ada pisang abu, pisang awak, pisang tanduk dan pisang emas. Ada yg dibeli dan ada yg pemberian jiran. Tu yang stok jadi bertambah2. Semalam hubby mintak buatkan cucur....nak bawa ke surau.....ble ngeteh ngan kengkawan. Tapi saya pilih untuk buat apam guna resepi yang saya ambil dari  Blog Singgahsana kitchen.

Gebu lembut apam nih....ok sgt kejadiaannya. Boleh guna lagi resepi ni lain kali....

APAM PISANG COKLAT @ ZLC

Bahan A:

3 cawan tepung gandum
3 sudu besar serbuk koko
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
secubit garam


Bahan B:

1 1/2 cawan (300 gm) pisang emas/berangan, dilenyek - saya guna pisang awak

1 1/2 cawan minyak jagung
1 cawan gula perang
3-5 sudu teh gula pasir
2 biji (116 gm) telur
60 gm natural set yogurt


Caranya:
Ayakkan bahan A bersama terlebih dahulu. Ketepikan.Satukan bahan B dan masukkan ke dalam bahan A...kacau rata.Masukkan dalam acuan kecil. Kukus lebih kurang 20 minit atau sehingga masak.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...