Monday, April 4, 2016

Biskut nestum


Beberapa hari lepas nampak post sis roselyza di fb group masakan. Memang dah lama tak buat biskut. Anak2 pun dah banyak kali sangat minta buatkan. Stok nestum memang banyak kat rumah ni pun. Tu yang terus plan buat hari semalam.

Rasa biskut ni ok...rangup je......cuma adunan dia sedikit berderai. Kena kepal2kan. Mungkin lain kali buat kena kurangkan sikit jumlah nestumnya. Coklat chip pun takde stok...saya gantikan dengan chip butterscotch jer....


Biskut nestum @ ZLC

Bahan² :

2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
3 cawan nestum madu (next time saya nak kurangkan jadi 2 cawan jer)
250 gm mentega
1 cawan gula kastor
1 sb esen vanilla
1 biji telur
1 cawan Choc chips

Satukan mentega dan gula. Pukul sebati. Kemudian masukkan telur dan esen. Pukul lagi hingga sebati dan ringan. Masukkan tepung, dan nestum. Adun sebati dengan atau senduk. Dan akhir sekali masukkan choc chip. Gaul rata.

Bulatkan dan susun dalam loyang. Bakar suhu 170 celcius selama 20 minit (bergantung pada oven masing2 dan saiz doh).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...