Wednesday, April 6, 2016

Apam Manja


Semalam nampak orang post resepi ni kat group masakan. Macam best jer tengok. Katanya kuih ni femes kat utara sana. Katanya lagi kalau kat langkawi diorg panggil kuih ni tokiaw....ada nama lain ke kat tempat lain selain apam manja dan tokiaw..... Anak2 saya tanya kenapa namanya manja...sbb tengok rupa tak manja pun....hihihi....apo den nak jawab.....sonyumkan ajo lah... Bila sebut apam manja ni saya teringat kat iklan manjaaaa kasih.....badan dok melentik2...menggedik2 gitew.....😄

Sumber resepi saya kalini blog seripayaku cuma intinya saya olah sedikit. Saya letak jagung dlm tin tu dan guna tepung jagung bukan tepung kastard. Selain inti kastard, boleh juga letak inti kelapa atau inti kaya...ikut citarasa masing-masing......lain kali buat guna inti lain pulak yer....tukar2 citarasa...


Apam manja @ ZLC

BAHAN-BAHAN UTK KULIT

1 cawan tepung naik sendiri (guna tepung gandum + 1 sk baking powder)
1 bj telur
1/4 cawan gula
1/2 cawan susu segar/ susu cair
1/2 cawan air
1 sudu besar marjerin cair
Secubit garam

Cara:
pukul telur dan gula hingga kembang.
kemudian satukan dgn semua bahan lain dan kacau hingga sebati. (Saya satukan semua bahan dlm pengisar dan kisar 10 minit).

Kemudian, buat bulatan kira kira 4 inci lebar di atas kuali leper, apabila kering, lekatkan inti di bahagian tengah dan lipat, picit dan angkat. 




BAHAN UNTUK INTI:

1/2 cawan tpg gandum
1 sudu besar jagung
1/2 cawan gula
1 1/2 cawan air

1/2 tin jagung berkrim
Sedikit esen vanilla


cara:

satukan semua bahan tapis
dan masak sehingga likat dan berkilat.( untuk filling boleh juga gunakan vanilla cream @ cream custard, kaya atau inti kelapa)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...