ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Sunday, September 1, 2019
Kuzi daging.....daging korban yang masih belum sempat dikorbankan sejak raya haritu.....akhirnya hari ni terkorban jua.....sedap wooo....masak kuzi ni iras2 briyani johor jugak....
Tapi kuzi ni ada macam2 versi....versi pantai timur ada...versi johor ada.....ada gak baca resepi yg guna kerisik....ada yang letak yogurt....ada yg pernah makan versi kelantan tu banyak bawang goreng...
Tapi apa2 versi pun masakan ni wajar dicuba....sbb kejadiaan sedap banget.
Kuzi daging
2 kg daging dihiris nipis
4 tangkai daun pudina
2 pokok daun ketumbar
1/2 tin susu cair
1/2 tin tomato puri
Badam dan kismis
100 gm rempah kari daging
100 gm rempah briyani
garam secukup rasa
Gula melaka dan madu secukup rasa
1 ketul gula batu
Bahan Tumis
6 sb minyak makan
1 sb minyak sapi
6 biji bawang besar- dikisar
8 ulas bawang putih - dikisar
4 inci halia - dikisar
2 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumisan hingga naik baunyer.
Masukkan rempah kari dan rempah briyani. Tumis hingga pecah.minyak. Kemudian masukkan tomato puri dan juga susu cair.
Masukkan daging dan masak sehingga empuk. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Bila sudah masak dan daging empuk, masukkan daun pudina, daun ketumbar, cili merah, cili hijau tan taburkan badam goreng dan kismis.
Saya hidangkan dengan nasi briyani.
#kuzidaging
#kuzi
#beef
#food
#foodielover
#instafood
#allaboutfood
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment