ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Sunday, September 1, 2019
Fruit pastry cake
Fruit pastry cake pernah viral satu ketilka dulu...sekarang dah slow down......ada tapi tak semeriah time tu ....asyik lalu lalang kat wall fb. Lama dah tak buat...hari ni ada tetamu special jadi kita hidangkan kek ni sebagai pencuci mulut.
Untuk resepi ni saya rujuk dari blog azlita masam manis. Keknya sedap....lembut dan tidak terlalu manis.
Kek ni terlebih bakar suda....hahhahaha....dok sibuk masak sampaikan terlupa kek dalam oven.......
FRUITS PASTRY CAKE
100 gm unsalted butter
160 gm gula castor
20 gm gula castor gaul dengan buah
50 gm greek yogurt
3 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
1 biji lemon- parut kulitnya
210 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
500 gm buah-buah citrus ( strawberry, blueberry, peach, resberry dll)
Tepung satukan dengan baking powder dan ayak ( ada orang letak sikit tepung jagung, cth dia kurangkan 20 gm sukatan tepung gandum + dengan 20 gm tepung jagung)
Buah-buah tu pula kita potong kalau yang besar, cuci bersih dan toskan, lepas tu gaul dengan 20 gm gula atau 2 sudu besar gula
Kalau guna buat dari dalam tin, basuh buat tu dan toskan-tak perlu letak gula sebab buah tin lebih manis
Dalam mixer, putar butter , sour cream dengan gula hingga putih dan gebu
Masukkan telur satu persatu dan terus putar
Adunan akan jadi becah atau berbintil-bintil (itu normal)
Masukkan vanilla dan kulit lemon dan terus putar
Tutup mixer
Masukkan tepung dan kaup balik rata
adunan akan jadi pekat
Tuang dalam loyang 8 inc yang dilapik kertas dan oleh butter
ratakan
Taburkan buah-buahan atas adunan tadi
bakar dalam oven pada suhu 170C selama 45 - 1 jam atau sehungga adunan masak sempurna dan permukaan atasnya golden brown
Masa bakar tu bergantung pada oven, kalau aoven kecil 45 minit dah cukup, cucuk lidi kat tengah untuk pastikan kek telah di m,asak sempurna
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment