Sunday, September 1, 2019

Fruit pastry cake



Fruit  pastry cake pernah viral satu ketilka dulu...sekarang dah slow down......ada tapi tak semeriah time tu ....asyik lalu lalang kat wall fb. Lama dah tak buat...hari ni ada tetamu special jadi kita hidangkan kek ni sebagai pencuci mulut.

Untuk resepi ni saya rujuk dari blog azlita masam manis. Keknya sedap....lembut dan tidak terlalu manis.
Kek ni terlebih bakar suda....hahhahaha....dok sibuk masak sampaikan terlupa kek dalam oven.......

FRUITS PASTRY CAKE

100 gm unsalted butter
160 gm gula castor
20 gm gula castor gaul dengan buah
50 gm greek yogurt
3 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
1 biji lemon- parut kulitnya
210 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
500 gm buah-buah citrus ( strawberry, blueberry, peach, resberry dll)

Tepung satukan dengan baking powder dan ayak ( ada orang letak sikit tepung jagung, cth dia kurangkan 20 gm  sukatan tepung gandum + dengan 20 gm tepung jagung)

Buah-buah tu pula kita potong  kalau yang besar, cuci bersih dan toskan, lepas tu gaul dengan 20 gm gula atau 2 sudu besar gula

Kalau guna buat dari dalam tin, basuh buat tu dan toskan-tak perlu letak gula sebab buah tin lebih manis

Dalam mixer, putar butter , sour cream dengan gula hingga putih dan gebu

Masukkan telur satu persatu dan terus putar

Adunan akan jadi becah atau berbintil-bintil (itu normal)

Masukkan vanilla dan kulit lemon dan terus putar

Tutup mixer

Masukkan tepung dan kaup balik rata

adunan akan jadi pekat

Tuang dalam loyang 8 inc yang dilapik kertas dan oleh butter

ratakan

Taburkan buah-buahan atas adunan tadi

bakar dalam oven pada suhu 170C selama 45 - 1 jam atau sehungga adunan masak sempurna dan permukaan atasnya golden brown

Masa bakar tu bergantung pada oven, kalau aoven kecil 45 minit dah cukup, cucuk lidi kat tengah untuk pastikan kek telah di m,asak sempurna

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...