ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Monday, September 9, 2019
Kuih ketayap
Kuih ketayap utk sarapan pagi tadi....dah lama tak buat. Warna bulan 100% pandan asli....ada dua helai jer tadi jadi campur sikit dengan pewarna hijau apple....macam terover pulak kehijauannya.
Kuih ketayap @ ZLC
Untuk kulit
3 cawan air pandan
1 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
Garam secukup rasa
kisar air dengan daun pandan dan tapis untuk mendapatkan warna dan haruman semulajadi.
Masukkan semua bahan dan kisar sebati hingga sebati.
Untuk inti
(biasanya saya buat banyak2 dan simpan dlm peti beku - inti ni boleh guna untuk buat koih koci, badak berendam, kuih bom, pulut inti, kuih ketayap dll)
1 biji kelapa parut
Gula melaka dan gula perang secukup rasa
Secawan air
3 helai daun pandan dicarik dan disimpul
1 1/2 sb tepung gandum
Sedikit garam
Cara-cara
Masukkan kelapa parut, air pandan, gula. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula dan airnya hampir kering. Taburkan tepung gandum. Kacau sebati. Masak hingga inti berkilat dan tiada air keluar.
(Saya suka inti yg tidak terlalu kesing/kering berderai macam serunding kelapa tu. Penggunaan tepung dalam inti ni dapat mengekalkan inti yg lembab2 tapi tidak berair)
Untuk menyediakan kuih ketayap
Panaskan pan dengan api sederhana, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi membulat (ini utk buat bentuk biasa).
Masak sehingga 2-3 minit, angkat - jangan masak terlalu lama. Nampak tepi2nya dah kering tu maknanya dah masak la.
Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.....tapi untuk viewer sedia untuk ditatap jer ler yer...huhuhu.
#kuihtraditionalmelayu
#kuihketayap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
I was surfing the Internet for information and came across your blog. I am impressed by the information you have on this blog. It shows how well you understand this subject. See Instagram photos and videos from 'Deskgram'
ReplyDelete