Pages

Sunday, September 1, 2019


Kuzi daging.....daging korban yang masih belum sempat dikorbankan sejak raya haritu.....akhirnya hari ni terkorban jua.....sedap wooo....masak kuzi ni iras2 briyani johor jugak....

Tapi kuzi ni ada macam2 versi....versi pantai timur ada...versi johor ada.....ada  gak baca resepi yg guna kerisik....ada yang letak yogurt....ada yg pernah makan versi kelantan tu banyak bawang goreng...
Tapi apa2 versi pun masakan ni wajar dicuba....sbb kejadiaan sedap banget.


Kuzi daging

2 kg daging dihiris nipis
4 tangkai daun pudina
2 pokok daun ketumbar
1/2 tin susu cair
1/2 tin tomato puri
Badam dan kismis
100 gm rempah kari daging
100 gm rempah briyani
garam secukup rasa
Gula melaka dan madu secukup rasa
1 ketul gula batu

Bahan Tumis
6 sb minyak makan
1 sb minyak sapi
6 biji  bawang besar- dikisar
8 ulas bawang putih - dikisar
4 inci halia - dikisar

2 kuntum bunga lawang
6  kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis


Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan  tumisan hingga naik baunyer.

Masukkan rempah kari dan rempah briyani. Tumis hingga pecah.minyak. Kemudian masukkan tomato puri dan juga susu cair.

Masukkan daging dan masak sehingga empuk. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Bila sudah masak dan daging empuk, masukkan daun pudina, daun ketumbar, cili merah, cili hijau tan taburkan badam goreng dan kismis.

Saya hidangkan dengan nasi briyani.

#kuzidaging
#kuzi
#beef
#food
#foodielover
#instafood
#allaboutfood


No comments:

Post a Comment