ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Monday, September 9, 2019
Bakwan sayur
Bakwan untuk tokwan.....breakfast pagi ni. Bila abam sayam takde hakak malas nak keluar ngeteh....jadi sarapan kena la masak sendiri hujung2 minggu ni.
Pagi ni menu ringkas jer. Bakwan aka cucur sayur dengan sos homemade
Resepi bakwan
1 batang lobak merah - hiris lidi
Kobis hiris halus
Tauge
Kucai
Kalau ada daun bawang, kacang panjang pun boleh letak.
Satukan
2 cawan tepung gandum
2 sb tepung beras
Garam secukup rasa
Kisar lumat
2 cawan air sejuk
1 gengam bilis/udang kering/geragau
3 biji buah keras
1 sb lada sulah
4 ulas bawang putih
Sedikit serbuk kunyit
Satukan bahan kisar dan tepung. Gaul rata. Adunan mestilah tidak terlalu pekat atau cair. Kalau pekat sangat tambah air ais. Kalau cair sgt tambah sedikit tepung gandum.
Masukkan sayuran dan gaul rata. Sendukkan adunan dan goreng dengan api sederhana hingga garing.
Hidangkan dengan sos homemade.
Sos homemade (bahan agak2 jer kuantitinya😄)
Cili kering kisar
Gula melaka
Garam
Cuka
Bawang putih (ketuk jer)
Satukan dan masak hingga pekat. (Boleh tambah tepung jagung juga untuk memekatkan sos)
#bakwan
#breakfastmenu
#allaboutfood
#instafood
#foodielover
#foodie
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment