Monday, May 22, 2017

SUP TULANG BEREMPAH MAKMAK ZLC


Menu kenduri aqiqah di rumah jiran lama sabtu lepas. Saya kurang sihat hujung minggu baru ni. Tapi sebab dah berjanji dan memberi harapan, Alhamdulillah dapat juga membantu sediakan dua juadah. Saya cuma masukkan bahan....ada yang membantu mengacau....menumis dan lain2. Proses memasak secara rewang ni memang memudahkan kerja. Benda berat jadi ringan.....benda banyak jadi sikit bila diagihkan.


Bila kurang sihat.....mulut pun jadi pahit semacam....jadi ada saja yang sudi jadi tulang rasa. Katanya sedap....walaupun bila saya menaip pos ni, saya perasan ada satu bahan tercicir. 😓😓😓


Tukang rasa

Sup tulang berempah MakMak @ ZLC
http://zulfadreamland.blogspot.my

5 kg tulang (saya suka bahagian tengkuk sebab dagingnya banyak)
1 kg daging (saya rebus seketul besar lepas tu dah empuk baru hiris)
1 paket rempah kurma (paket sederhana)
1 kg bawang merah - kisar
4 labu bawang putih - kisar
300 gm halia (ketuk)
1/2 kg bawang ros - hiris nipis dan goreng utk dijadikan bawang goreng
1/2 kg daun sup + daun bawang + daun ketumbar - hiris
1 ketul sebesar ibu jari gula batu
Garam secukup rasa
5 batang kulit kayu manis
15 biji buah pelaga
5 kuntum bunga lawang
4 sb lada hita (tumbuk)
20 biji cili padi - kisar
1 kg kentang
1  cawan tepung jagung (bancuh dengan air secukup)

Air secukupnya
Minyak untuk menumis

Dalam periuk besar, rebus tulang dan daging serta halia hingga daging hampir empuk.

Masukkan kentang dan kecilkan api. Sementara itu dalam kuali tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bawang merah dan putih yg dikisar. Tumis lagi hingga airnya hampir kering. Masukkan rempah kurma. Tumis hingga pecah minyak. Tuang ke dalam periuk sup.

Kacau sebati dan perisakan dengan garam, lada hitam dan cili padi kisar tadi. Kemudian masukkan daun2 hiris. Masak hingga kentang empuk dan renihkan selama setengah jam. Akhir sekali masukkan tepung jagung dan kacau hingga sup memekat.

Sedap dimakan bersama roti....dan nasi putih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...