Monday, May 29, 2017

Iftar 3 ramadhan : Kari Ikan


Hari ni anak2 request ayam korea. Tapi sebab semalam dah masak ayam, saya bagi alasan tak sempat nak masak sebab hari ni kerja...mula masak lambat.....hhehehe. Pada hal jemu kot hari2 pandang ayam.


Kari Ikan
http://www.zulfadreamland.blogspot.my

1/2 kg ikan
2 sb rempah kari (saya guna rempah basah) (kalau guna rempah serbuk, campurkan drngan air asam utk jadikan paste
4 tangkai daun kari)
4 cawan santan
1/4 cawan asam jawa

*12 biji  bawang besar
*8 ulas bawang putih
*2 inci halia

Garam secukup rasa
Bendi secukupnya
1 sk halba campuran (ikan)
Minyak untuk menumis

Cara2nya

Tumbuk lumat *. Tumis * dan halba campuran hingga naik bau. Masukkan rempah kari dan daun kari. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan air asam. Masukkan santan dan bendi. Masakkan hingga mendidih.

Kemudian masukkan ikan. Biarkan hingga ikan masak. (Jangan lama sangat, anggaran 5 - 7 minit jer). Perisakan dengan garam dan tutup api.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...