Wednesday, May 31, 2017

Babat dan kulit lembu masak lemeng

Menu sebelum puasa...lama dulu....baru perasan kat draft tak publish2. Masakan jawa yang saya suka sangat.

Masakan encik hubby utk mkn tengahari....sedap....pedas menyengat. Berpeluh2 makan sambil sulam air.


Babat dan kulit lembu masak lemeng
@ http://www.zulfadreamland.blogspot.my

* 1 inci Lengkuas
* 3 inci Halia  - tumbuk
* 5 ulas Bawang putih - tumbuk
* 10 ulas Bawang merah - tumbuk
5 batang Serai - ketuk
* 2 inci Kunyit hidup - tumbuk
Cili api (ikut citarasa)
2 mangkuk santan pekat
Air secukupnya
1/2 Kulit lembu - rebus separa empuk
1/2 kg Babat (perut lembu) - rebus separa empuk
Garam dan gula secukup rasa.

Satukan semua bahan * dan kisar. Satukan semua bahan diatas dan masak hingga pecah minak dan kulit serta babat empuk. Tambah air jika masih belum empuk. Masak hingga kuah jadi separuh @ pekat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...