ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, August 13, 2016
Asam rebus terung iban
Terung iban, terung asam dan beberapa nama lain diberi pada spesis terung yang berwarna kekuningan bila masak. Terung ni biasanya ditanam di sabah dan sarawak. Semakin sukar diperolehi. Kalau kat semenanjung ni takde la nampak lagi di pasar. Kalau ada pun yang ditanam sendiri. Saya pernah tanam dan hampir berbuah tapi mati kerana serangan sejenis serangga.
Dua minggu lepas, dapat dua biji pemberian jiran yang ke sarawak. Seronoknya dapat lepaskan mengidam....dah lama tak makan. Terung asam ni saya masakkan asam rebus jer....masakan simple dan sihat....rebus2 takde guna minyak.
Asam rebus terung iban @ ZLC
3 ekor ikan senangin
1 1/2 biji terung asam - kupas kulit dan potong wedges
1 batang serai diketuk
Daun kesum/cendehum
Bunga kantan (jika ada)
Garam secukup rasa
Air secukuonya
Kisar atau tumbuk
5 biji cili merah + cili padi (ikut citarasa)
1 biji bawang besar saiz sederhana
Belacan sebesar ibu jari - bakar
Seketul kunyit hidup
Satukan semua bahan kecuali kesum. Masak hingga mendidih dan ikan masak serta terung empuk. Masukkan daun kesum. Renihkan selama 2 minit dan tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment