Atas permintaan anak2.....ada yg nak bun inti kacang...ada nak roti cheese gula.... Doh asas yg boleh diperbagaikan...
Roti inti kacang ni tinggal sikit jer. Permukaannya tak sempat sapu apa2. Tadi kuar oven berebut masing2 makan....saya buat comel2...senang nak makan...
Roti cheese gula
500 gm tepung gandum/high protein
50-70 gm gula
5 gm garam
50 gm susu tepung
70 gm mentega
5 gm gr superbake / 10 gm kfine cream/5 gm improver
8 gm yis
1 biji telur - saiz kecil (kalau guna superbake tak perlu guna telur)
225 gm air ais (kalau tak letak telur guna 250 gm air)
Kaedah manual
Satukan semua bahan kecuali mentega. Uli sebati. Tambah mentega. Uli hingga doh licin dan elastik. Perap sejam. (Kalau guna BM ikut arahan dlm manual utk doh) Tumbuk doh. Bentukkan ikut citarasa. Susun dlm loyang yg digris dengan minyak/mentega. Biarkan naik selama 60 - 90 minit. Sapu bancuhan telur+ susu cair atau air perlahan2. Tabur gula dan parutkan cheese cheddar. Bakar dlm oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 - 200 celcius selama 20 minit atau keperangan.
No comments:
Post a Comment