Kek panas....baru keluar oven....best banget pekena dengan kopi O panas....jadikan hidangan istimewa untuk supper. Malam ni gatal tangan mengolah resepi orang....hehhehe...sesekali apa salahnya bereksperimentasi di dapur...lepas siap bakar congo bar aka blondies terus sambung adun kek.
Alhamdulillah....hasilnya cemerlang...bau kejunya menyerlah....jom2 buat kek sedap dan moist ni..
Kek mentega keju ZLC
250 gm mentega (guna mentega tulen untuk hasil yang lebih sedap)
200 gm gula perang
4 biji telur gred A
2 sb air + 3 sb susu pekat
3 sb cream cheese (saya guna jenama Almarai cream cheese spread dalam botol kaca yang banyak terdapat di kedai produk makanan timur tengah)
1 sk esen vanila
Ayak 》
220 gm tepung gandum
2 sk baking powder
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga gebu.
Masukkan susu, cream cheese dan esen. Pukul sebati.
Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder. Pukul sebati.
Bahagikan adunan kepada beberapa warna jika suka atau kekalkan dalam warna asal. Masukkan adunan ke dalam loyang bergris atau beralas baking paper.
Bakar suhu 170 celsius selama 50 minit.
No comments:
Post a Comment