Untuk pasta
500 gm pasta pilihan
Air secukupnya
Garam
Minyak zaiton
------
Rebuskan pasta hingga di dalam air mendidih yang diletakkan sedikit garam. (Saya suka pasta yang lembut jadi selalunya saya akan rebus lebih lama daripada tempoh yang dicadangkan pada bungkusan pasta)
Tos dan gaulkan dengan sedikit minyak zaiton.
Air secukupnya
Garam
Minyak zaiton
------
Rebuskan pasta hingga di dalam air mendidih yang diletakkan sedikit garam. (Saya suka pasta yang lembut jadi selalunya saya akan rebus lebih lama daripada tempoh yang dicadangkan pada bungkusan pasta)
Tos dan gaulkan dengan sedikit minyak zaiton.
Untuk sos/kuah
1 kg tomato
2 liter air
1 tin kecil tomato puri
2 biji bawang holland
6 ulas bawang putih - cincang atau tumbuk
1 sb oregano
1 sb serbuk lada hitam
5 helai daun salam segar dari ladang - kalau takde ble guna yg kering
Sedikit minyak zaiton
1 sb mentega
Garam dan gula secukup rasa
2 liter air
1 tin kecil tomato puri
2 biji bawang holland
6 ulas bawang putih - cincang atau tumbuk
1 sb oregano
1 sb serbuk lada hitam
5 helai daun salam segar dari ladang - kalau takde ble guna yg kering
Sedikit minyak zaiton
1 sb mentega
Garam dan gula secukup rasa
*******
Rebus tomato (tak perlu cincang) dengan 1 liter air sehingga lembik. Penyek2kan tomato dan ketepikan.
Dalam periuk lain, panaskan minyak + mentega. Tumis bawang putih dan bawang hingga naik bau. Masukkan tomato yg direbus tadi, tomato puri dan air. Masak hingga sebati.
Masukkan bahan2 lain. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Biarkan seketika hingga kuah sedikit pekat. Tutup api.
Masukkan bahan2 lain. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Biarkan seketika hingga kuah sedikit pekat. Tutup api.
No comments:
Post a Comment