Saturday, September 12, 2015

Kek Coklat Horlick

Dah berminggu2 anak minta buatkan kek coklat atau brownies tapi kebelakangan ni banyak pulak kekangannya. Hari ni baru ada kelapangan dan mood dan mengekek. Mcm2 plan sebenarnya nak dimasak tapi tengok la mana yang sempat.

Saya pilih resepi yang mudah jer....lepas gorengkan mee untuk sarapan terus jer membancuh kek dan kukus. Kalau tangguh lewat nanti mr M for malas datang pulak. Lagi pun kek ni nak di deco atas permintaan si comel. Kena ambil masa untuk sejukkan. Resepi asalnya di share oleh:Aznie Zura di facebook bukuresepi pernah saya guna dan postkan diblog dan page saya cuma kali ni saya olah sedikit ikut citarasa dan bahan yg ada....

****tips yg baru saya perolehi utk kek kukus tahan lebih lama dari sis leonora KK@PBT.

"Kalau akak semua kek kukus akan dibakar lagi dlm 20-25 min supaya ia nya lebih tahan...."

Kek Coklat Horlick

*2 cwn tepung gandum + 1 sk serbuk penaik
*1 cwn serbuk koko (best yg pahit mcm vochella / van houten)
*1 cwn horlick original
3/4 cwn gula pasir
1 cwn susu pekat manis
1 cwn minyak jagung/minyak masak/mentega cair
1 cwn air kopi  O tanpa gula panas mendidih
4 biji telur

Cara :-
1. Panaskan kukusan. Sapukan loyang dengan butter & taburkan sedikit tepung spy x melekat.
2. Pukul sikit telur (guna garfu je mcm buat telur dadar).
3. Ayak *. Satukan semua bahan kecuali air panas. Gaulkan sebati.
4. Last sekali masukkan air panas. Kacau sebati hingga tak bergentel; tepung tak berketul
5. Masukkan dalam loyang, kukus selama 1 jam / hingga masak bergntung kpd saiz loyang
6. Sejukkan. Hias sesuka hati. Sedap makan dlmakan dengan aiskrim vanilla.

Tak sempat sejuk terus deko...anak2 dah lapar sangat katanya.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...