Saturday, September 12, 2015

Air asam - pencicah ikan bakar

Ikan bakar merupakan menu simple yang jadi pilihan ramai. Kesedapannya lebih bergantung kepada sambal pencicahnya....bukan pada ikan itu sendiri. Rata2nya org bakar ikan ni hanya dengan melumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit.....melainkan utk ikan bakar bersambal...ikan dilumur dengan sambal yang disediakan sebelum dibakar.

Bagi keluarga saya kebiasaannya ikan bakar ni disajikan bersama pilihan sambal kicap kalau nak yg lebih ringkas atau pun  air asam. Bukan la rumit mana cuma bahannya lebih banyak.... Kali ni saya nak share resepi air asam yang biasa saya gunakan.....cuma bagannya agak terhad, bahan2 dalam senarai pilihan takde jadi gunakan bahan asas sahaja kali ni.....

Resepi air asam zulfaza

1 cawan perahan air asam jawa pekat
Perahan 2 biji limau nipis (jumlah limau bergantung pada saiz limau dan jumlah jusnya juga yer)
Garam dan gula putih/melaka/nise/apong secukup rasa
20 biji cili padi dihiris nipis
Seketul belacan sebesar ibu jari (bakar atas pan tanpa minyak - malas nak bakar guna terus pun boleh)
1 biji bawang holland/besar dicincang/hiris

Untuk lebih sedap (pilihan)
1 kuntum bunga kantan dihiris
1 ikat daun kesum - hiris daunnya
2 biji tomato potong kiub - buang tengahnya
2 sb kerisik


Satukan semua bahan kacau sebati. Lenyek2kan sedikit cili supaya pedasnya keluar...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...