Monday, September 14, 2015

Kaswi

Kuih kaswi utk sarapan dan hidangan untuk tetamu yang nak berkunjung pagi ni....mlm tadi takde air...ikut jaduslnya sampai tengahari. Tapi Alahamdulillah lepas subuh dengar air masuk tangki. Lega....nak memasak2 senang. 

Resepi kuih ni member group kelentung kelentang share. Katanya sumber asal dari buku masak Mami Asmah. Sedap...manis sedang2...lembut dan inilah resepi yang saya idamkan untuk kuih kaswi. Satu adunan ni banyak.....boleh buat separuh adunan kalau famili kecil. Kat dl. Kurungan tu sukatan utk 1/2 adunan.

KUIH KASWI

BAHAN A

560gm gula timbang/gula hitam - saya guna gula nise (550gm + gula merah timbang 50gm + gula putih 60gm) - (280 gm)

1 ltr air - (500 ml)
5 helai daun pandan - disimpul

BAHAN B

450gm tepung gandum - (225gm)
250gm tepung ubi - (125 gm)
1.1 ltr air (1,100 ml) - (550ml)
Saya tambah kicap pekat 2 sb
1 sdm besar kapur + 1/2 cwn air (tapis) - (1 sk kapur + 1/4 cawan air)

BAHAN C
Kelapa parut kukus
Garam

Acuan/Loyang yg disapu minyak

CARA

1. Satukan bahan A, masak diatas api  sehingga larut dan tapis. Ketepikan.

2. Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk dan tapis.

3. Satukan bahan B dan bahan A. Bahan A harus panas sedikit. Tapis

4. Perap adunan utk beberapa jam atau satu mlm, supaya adunan kembang dan lembut.

5.Sabelum dituang kedlm loyang, pastikan adunan dikacau dulu. Supaya tiada mendapan.

6. Tuangkan kedalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak.

7. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam. Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...