RESEPI ROTI SOSEJ WHOLEMEAL
Bahan - Bahan :
440g tepung gamdum + 60 gm tepung wholemeal
50g gula kastor
5g garam
30g susu tepung
5g GR Superbake @ 7g bread improver & 7g bread softener
8g yis
50g marjerin @ shortening
1 biji telur ( jangan masukkan telur jika guna GR Superbake )
250gram air sejuk (peti ais)
Cara-Cara Dengan Menggunakan Breadmaker (sila rujuk teknik menguli):
Masukkan air, susu tepung, gula kastor & telur (bahan basah) ke dalam bread maker.
Gaulkan tepung, superbake @ improver & yis (bahan kering)
Masukkan bahan kering ke dalam bread maker. Pilih menu dough ikut BM masing2
Kemudian masukkan shortening @ marjerin dan garam ke dalam bread maker.
Keluarkan doh yang siap diuli dan timbang doh seberat 50 gram setiap satu.Uli bulat @ ikut citarasa anda.
Selepas itu masukkan kedalam oven dan bakar pada suhu 150 C selama 15-20 minit
Keluarkan dan sapu marjerin ketika panas.
No comments:
Post a Comment