Tuesday, April 21, 2015

MOIST BANANA MUFFIN / Muffin Pisang Lembab Gilerrr

Rezeki pisang emas setandan. Dah puas makan tapi masih tak habis. Jadi saya buat la muffin yang lembut dan lembab nih....sedappppp sangat... Nampak macam keras jer tapi sebenarnya lembuttttt sangattttt... Makan yang baru keluar oven best....kerak dia rangup2 lagi tapi dalam dia lembut gilerrrrr.....



Resepinya saya dapat dari blog treatntrick dari link ini.

MOIST BANANA MUFFIN (muffin pisang lembab)
Yield   8 muffin

1  1/2  cup plain flour (1 1/2 cawan yepung gandum)
1 tsp baking powder(1 sk baking powder)
1/2 tsp baking soda (1/2 sk baking soda)
4 medium banana mashed (4 biji pisang sederhana - lecek - saya agak2 dlm 1/2 cawan pisang lecek)
1/2- 3/4 cup caster sugar (  1/2 cawan gula)
1/2 cup oil or melted butter (1/2 cawan minyak atau mentega cair)
1 tsp vanilla essence (1 sk esen vanila)
1 medium  egg (1 biji telur gred B)

METHOD

Preheat oven @ 175  C and grease your muffin pan or line with paper baking cups.
Panaskan oven suhu 175 °C.

With a whisk, combine flour, baking powder and baking soda in a bowl.
Whisk tepung, baking powder dan soda agar bersatu.

In a separate bowl,  beat together  oil,  egg, sugar, vanilla  and mashed banana.
Dalam mangkuk lain, pukul minyak, telur, gula dan pisang hingga sebati - saya guna whisk jer.

Pour banana mixture into dry ingredients, stir until  just combined.
Satukan adunan basah ke dalam adunan tepung dan kaup balik hingga sebati sahaja. Jangan pukul kerana ia akan menyebabkan muffin keras dan kering.

Spoon mixture into muffin pan, bake for 15-20  minutes or until a skewer inserted comes out clean.
Sudukan adunan ke dalam papercup dan susun di atas loyang dan bakar selama 15 - 20 minit atau hingga masak.

Cool in pan for 5 minutes before transferring onto  wire rack to cool.
Biarkan dalam loyang selama 5 minit sebelum dipindahlan ke atas rak untuk disejukkan sepenuhnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...