Sumber saya fb page Golden Republic Malaysia Sdn Bhd....saya share kat sini...moga membantu kita dlm proses membuat roti....
Masalah teknikal dalam pembuatan roti & punca/sebab ianya berlaku.
1) Doh tidak mengembang:
- Yis yang sudah lama atau mati.
- Air terlalu sejuk yang menyebabkan yis tidak aktif atau air yang terlalu panas sehingga membunuh yis.
- Doh terlalu keras - kurang air.
- Tempat pengembangan doh (proofer) terlalu sejuk atau terlalu panas.
2) Roti mengempes/mengecut di dalam oven:
- Doh terlebih kembang (over proof) dan terlalu nipis.
3) Roti kelihatan terlalu pucat di bahagian tepi:
- Bekas acuan roti terlalu rapat antara satu sama lain ketika membakar - pengagihan haba yang kurang efisen.
- Suhu membakar tidak sesuai atau terlalu rendah.
4) Roti merekah di bahagian tepi:
- Suhu oven terlalu tinggi.
- Proses pengembangan tidak mencukupi.
- Bentuk yang tidak sempurna.
5) Bahagian atas roti merekah:
- Roti yang dikeluarkan dan di letakan di tempat yang sejuk - peralihan suhu panas dan sejuk akan menghasikan wap.
- Doh yang terlalu keras - kurang air semasa mengadun/menguli.
6) Roti rebah/jatuh/penyek selepas bakar:
- Doh tidak di hasilkan dengan sempurna.
- Tepung terlalu banyak/tidak seimbang di dalam resepi.
- Tempat pengembangan terlalu panas.
- Suhu oven terlalu sejuk.
7) Roti tidak masak di bahagian bawah:
- Roti yang di keluarkan dari dulang pembakar tidak di sejukan di atas redai/rak dengan sempurna.
8) Kerak roti yang terlalu tebal:
- Dusting flour yang terlalu banyak.
- Proses pengembangan yang tidak mencukupi.
- Suhu oven yang terlalu tinggi.
9)Roti yang berat dan padat:
- Tepung yang terlalu banyak di dalam resepi.
- Proses pengembangan yang tidak sempurna.
- Sesetengan tepung seperti wholemeal. Wholewheat atau rye yang mempunyai karakter yang berat dan padat.
10) Roti yang lembap dan kasar:
- Proses pengembangan yang tidak sempurna.
11) Roti yang kering dan kasar:
- Tepung terlalu banyak didalam resepi.
- Proses menguli yang tidak mencukupi.
- Suhu oven terlalu panas.
12) Roti kelihatan bertali gelap:
- Pengulian yang tidak sempurna.
- Dulang pembakar di sapu dengan lemak sayuran "greese" terlalu banyak.
- Doh yang dikembang terlalu kering.
13) Roti mempunyai lubang di bahagian dalam:
- Udara tidak dikeluarkan ketika di bentuk.
- Doh dikembangkan terlalu lama (over proof).
14) Roti berbau dan berasa yis:
- Proses kembang yang terlalu lama.
- Tempat pengembangan yang terlalu panas.
15) Roti berasa masam:
- Proses pengembangan terlau cepat di tempat yang terlalu panas.
- Doh di kembangankan terlalu lama sebelum bakar.
Translate by : #Baking Scientist GR (GR Bake)
Sumber dari: www.kingarthurflour.com/tips/bread-troubleshooting.html
No comments:
Post a Comment