Monday, April 20, 2015

Nuget ikan homemade


Hari ahad adalah hari memenuhi permintaan anak2....buat aiskrim buah naga.....nuget ikan....dan filet ayam...... Biskut tart nenas jer tak sempat nak buatkan....

Anak request nak fish finger tapi ummi dia bentuk free style jer....takde rupa finger pun....nak cepat punya pasal... Kulit ikan pun tak dibuang....sayang.....masukkan jer sekali...

Nuget ikan
zulfaza love cooking

*4 ekor ikan kerisi saiz besar - ambil isinya
*1 biji bawang besar
garam dan lada hitam secukup rasa
sedikit tepung gandum
1 biji telur

Kisar dengan food processor * hingga hancur.
Satukan dengan bahan lain hingga membentuk doh yg lembut. Jgn letak tepung terlalu banyak nanti nuget liat dan keras.

bahan salut

tepung gandum + tepung goreng ayam
Serbuk roti
telur

bentukkan adunan ikan. Golekkan di dalam tepung, celup telur dan golekkan dalam serbuk roti....buat hingga selesai. Susun dalam bekas dan bekukan. Goreng dengan api perlahan....tak perlu defrost untuk menggoreng.....saya goreng dalam magic pan...cepat jer dah masak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...