Lunch dan bekal anak sekolah hari ni.
Honey lemon chicken (ayam lemon madu)
Untuk ayam
6 ketul dada ayam tanpa tulang - potong kiub
Masukkan
1 sk garam atau secukup rasa
1 sk serbuk bawang putih
1 sk serbuk lada hitam/putih
2 sb kicap masin
1 sb chilli flakes
1 biji telur
Gaul rata. Perapkan selama sejam atau semalam.
Masukkan
3 sb tepung gandum
3 sb tepung jagung
Gaul sebati dengan ayam yang telah diperap. Goreng ayam hingga keperangan. Angkat dan toskan. Ketepikan.
Sos lemon madu
1 1/2 sb mentega
1 sb bawang putih yang ditumbuk lumat @ 1 sk serbuk bawang putih
1/2 sb halia yang ditumbuk lumat @ 1 sk serbuk halia
Lada hitam secukup rasa
2 sk Gula
Garam secukup rasa
6 sb madu
Perahan sebiji lemon
2 sk Tepung jagung + dibancuh dengan 50 ml air
Garam secukup rasa
Parutan kulit sebiji lemon
1 sk minyak bijan
Panaskan minyak masak, tumis halia dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan lada hitam. Kacau sebati. Masukkan madu, jus lemon, gula dan tepung jagung. Perisakan dengan garam secukup rasa.
Kacau hingga pekat. Masukkan parutan kulit lemon dan minyak bijan. Kacau sebati. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul hingga bersalut rata. Angkat dan hidangkan dengan taburan bijan yang disangai serta hirisan daun bawang jika suka.



No comments:
Post a Comment