Friday, December 12, 2025

Honey lemon chicken.

Lunch dan bekal anak sekolah hari ni. 




Honey lemon chicken (ayam lemon madu)

Untuk ayam

6 ketul dada ayam tanpa tulang - potong kiub 

Masukkan

1 sk garam atau secukup rasa

1 sk serbuk bawang putih

1 sk serbuk lada hitam/putih

2 sb kicap masin

1 sb chilli flakes

1 biji telur

Gaul rata. Perapkan selama sejam atau semalam.



Masukkan

3 sb tepung gandum

3 sb tepung jagung

Gaul sebati dengan ayam yang telah diperap. Goreng ayam hingga keperangan. Angkat dan toskan. Ketepikan.


Sos lemon madu

1 1/2 sb mentega

1 sb bawang putih yang ditumbuk lumat @ 1 sk serbuk bawang putih

1/2 sb halia yang ditumbuk lumat @ 1 sk serbuk halia

Lada hitam secukup rasa

2 sk Gula 

Garam secukup rasa

6 sb madu  

Perahan sebiji lemon

2 sk Tepung jagung + dibancuh dengan 50 ml air

Garam secukup rasa

Parutan kulit sebiji lemon

1 sk minyak bijan

Panaskan minyak masak, tumis halia dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan lada hitam. Kacau sebati. Masukkan  madu, jus lemon, gula dan tepung jagung. Perisakan dengan garam secukup rasa. 

Kacau hingga pekat. Masukkan parutan kulit lemon dan minyak bijan. Kacau sebati. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul hingga bersalut rata. Angkat dan hidangkan dengan taburan bijan yang disangai serta hirisan daun bawang jika suka.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...