Thursday, December 24, 2015

Nasi tomato dan ayam masak merah

Pagi2 kitab dah masak nasi tomato dan ayam masak merah. Menu untuk sambut tetamu yang katanya nak datang pagi2 kitab. Tapi sudahnya pukul 11 baru nak gerak dari KL. Tapi alhamdulillah, diorang selamat sampai....kira2 hidangan tengahari la terus. Resepi oleh Chef Hanieliza's dari Buku Masakan 1 Hari 1 Resepi ni saya cnp melalui blog azlita masam manis. Saya olah resepi ni terutamanya lauk ayam ikut citarasa. 

Untuk ayam masak merah saya masukkan sedikit sos labu pemberian kak ash aritu menjadikan warnanya lebih merah. Bahan tu optional...takde pun tak.menjejaskan rasa.

Orang kaya daun bawang...semua hidangan tabur daun bawang banyak2.

NASI TOMATO

6 cawan beras basmathi- cuci, rendam 30 minit dan toskan 
1 cawan susu cair 
4 biji tomato - cincang 
1/2 cawan sos tomato 
2 sb minyak sapi 
5 sb minyak 
Garam secukup rasa 
Air (untuk basmathi pusa cream dalam 6 1/2 cawan)
daun pandan disimpul or daun sup cincang 

bahan tumis 

3 ulas bawang putih - hiris 
5 ulas bawang merah - hiris 
1 inci halia - hiris 
3 biji Buah pelaga 
3 biji Bunga cengkih 
1 inci Kulit kayu manis 
2 kuntum Bunga lawang 

1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu.. 
2. Masukkan susu cair, tomato, sos tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih. 
3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk ke dalam tempat rice cooker dan biarkan sampai airnya kering. Kacau sesekali. 
4. Apabila nasi telah kering, titiskan pewarna. Biarkan tanak sepenuhnya.
5. Boleh dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun.

AYAM MASAK MERAH

Bahan A
1 1/2 ekor ayam - potong sederhana
1 labu bawang besar ~ potong gelang atau potong baji
2 sudu makan sos tomato
Minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit

Bahan B
15 tangkai cilikering Kisar
2 inc halia ~ kisar
3 ulas bawang putih ~ kisar
1 labu bawang besar ~ kisar
2 batang serai ~ titik
4 biji tomato ~ potong baji
1 sb rempah kari daging
1 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

Ayam cuci bersih. Kemudian gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak. angkat dan ketepikan

Panaskan minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis dan bahan yang dikisar, rempah kari hingga garing, pecah minyak dan harum. Masukkan sos tomato dan kacau sebati. 


Masukkan ayam, tomato, bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Gaulkan sehingga sebati. Hidangkan bersama nasi tomato atau nasi lain yang sesuai. 


Daun bawang hasil tuaian dari ladang sekangkang kera.....walau pun cuma daun bawang tapi ai tetap teruja you......tanam sendiri....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...