Tuesday, December 8, 2015

Pasta with Cheddar cheese sauce and grilled meatball & mushroom


Pasta ringkas ni jadi pilihan saya hari ini. Sebenarnya sos keju yg resepinya saya perolehi dari myrecipes.com ni sesuai juga dihidangkan dengan nachos, steamed or sautéed veggies, baked potatoes dan open-faced roast beef sandwiches. Sos ni merupakan sos traditional Inggeris. Saya gunakan sebagai sos pasta dipadakan dengsn grilled meatball dan cendawan. Sedap....

Pasta with Cheddar cheese sauce and grilled meatball & mushroom

1 cup milk, divided (1 cawan susu)
4 teaspoons all-purpose flour (4 sk tepung gandum)
1/4 teaspoon salt (1/4 sk garam)
1.5 ounces sharp cheddar cheese, shredded (about 1/3 cup packed) (saya guna 125 gm/setengah ketul keju cheddar - parut)
1/4 teaspoon freshly ground black pepper (1/4 sk serbuk lada hitam)

Preparation

1. Combine 1/4 cup milk and flour in a saucepan; stir with a whisk. (Satukan 1/4 cawan susu dan twpung. Kacau sebati guna whisk)

Stir in remaining 3/4 cup milk and salt; bring to a boil over medium heat, stirring frequently. (Masukkan baki susu, garam dan masak hingga mendidih dengan api sederhana sambil dikacau selalu)

Reduce heat to low; simmer 2 minutes or until slightly thickened, stirring constantly.
(Kecilkan api. Renih selama 2 minit atau hingga sedikit pekat, kacau selalu)

Remove from heat. Stir in cheese and pepper, stirring until cheese melts. (Padamkan api dan ketepikan kuali dari haba. Masukkan keju dan lada hitam. Kacau hingga keju cair)

*******
Pasta
Air
Garam
Minyak zaiton

Rebus pasta pilihan dengan sedikit garam. Toskan dan gaulkan dengan sedikit minyak zaiton.

**********

Grilled meatball and mushroom

Meatball
Button mushroom
Pure butter
Coarse chili flake
Dried parsley flake

Grillkan bebola daging dan cendawan dengan sedikit mentega hingga masak. Taburkan serbuk cili dan parsley dan gaul rata. Sedia dihidang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...