Tuesday, December 22, 2015

Daging Masak Hitam


Semalam kawan pejabat hubby jual rempah daging masak hitam. Dia kata rempah ni sedap. Untuk 100 gram boleh masak sekg lebih daging. Kebetulan aritu ada beli daging, niatnya nak buat vietnamese beef noodle tapi tak terbuat2 dah lebih seminggu. Jadi balik dari opis terus defrost daging dan hati kasih aka limpa untuk masak hitam. 

Sebelum ni saya pernah post resepi rendang pulau pinang yang sedap lebih kurang rasanya mcm masak hitam ni di link http://zulfadreamland.blogspot.my/2012/05/rendang-pulau-pinang.html?m=1. Cuma saya tak guna rempah segera. 

Masak hitam ni ada dua tiga versi dalam penggunaan rempahnya. Ada yang saya tengok guna rempah kari + rempah tumis, ada yang guna rempah kurma + rempah tumis dan ada yang guna rempah ratus seperti ketumbar, jintan dan rempah tumis 4 sekawan tu. Terpulang citarasa janji sedap ditekak.....

Jom semak resepi ZLC pulak yer....


Daging masak hitam ZLC

1 1/2 kg daging - hiris nipis (untuk hati kasih aka limpa rebus dulu hingga empuk dan hiris setebal satu inci)

4 biji bawang besar
1 labu bawang putih
3 inci halia

Hiris separuh dan kisar separuh

1/4 cawan cili kering kisar
100 gm rempah masak hitam (belah2 utara banyak jual)
10 sb kicap pekat manis
Garam secukup rasa
3 keping asam gelugur
4 tangkai daun kari
Air
1 cawan minyak untuk menumis

Panaskan minyak. Tumis bahan hiris dan dsun kari hingga naik bau dan keperangan. Masukkan bawang kisar. Tumis hingga kering airnya dan sedikit keperangan. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.

Masukkan rempah masak hitam. Tumis hingga terbit bau dan pecah minyak. Masukkan daging. Masak hingga air daging keluar dan daging hampir empuk. Tambah air jika perlu. Masukkan kicap, garam dan asam keping. Masak hingga kuah pekat dan daging empuk. Sesuaikan rasa. Tutup api dan sedia dihidang dengan nasi minyak, nasi impit, nasi putih dll.

Kalau takde rempah masak hitam tu boleh la try buat sendiri guna resepi kat  awah ni...

Resepi Rempah Hitam @ KKPBT

Bahan-bahan :
3 sudu besar biji lada hitam
2 sudu besar biji lada putih 
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
3 biji bunga lawang
2 sudu besar  biji ketumbar
1 sudu besar  biji jintan manis
1 sudu besar  biji jintan putih
1/2 cawan lada kering

Cara2nya:
Semua bahan2 disangai dan dikisar halus.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...