Resepi yang dikongsi oleh Yeop Zul @ fb kebun bandar jom tanam sendiri jadi pilihan saya untuk menyediakan cendawan goreng kali ni. Menurut kata encik yoep beliau belajar cara cara menggoreng cendawan oleh seseorang di Jln Sempadan, Sijangkang, Banting, Selangor. Tak lokek berkongsi resepi istimewa ini. Hasil gorengannya memang rangup dan sedap....
Resepi cendawan goreng @ ZLC
1 kilo cendawan
1/2 kilo tepung gandum
Nak sedap campur tepung jagung
Nisbah 1 bahagian tepung jagung : 3 bahagian tepung gandum
Blander:
1 labu Bawang putih
1 sb Serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
200 ml air
1 labu Bawang putih
1 sb Serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
200 ml air
Cara2nya
Campuran bahan blender dengan cendawan. Jika cemdawan sikit, Masukkan campuran cecair tu sikit2. Ramas2 cendawan sampai cendawan tu sebati.
Jgn terlebih adunan cecair tu. Bila dah sebati baru tuang tepung dan kirai2 je cendawan tu. Semasa menggoreng..gunakan minyak byk dan gorengan jgn dikacau. Biarkan sehingga ia garing dan kacau sekejap sebelum diangkat. Api jgn terlalu marak, sederhana saja.Angkat dan toskan.
No comments:
Post a Comment