Wednesday, December 23, 2015

Kek Mentega Oren


Malam ni dapur ummi semerbak dengan bau oren.... Teringin makan kek oren, dari semalam rancang nak buat tapi malam ni baru jadinya. Resepinya saya intai dari idaddapur.blogspot. Saya kurangkan gula dan lebihkan sunquick dan olah sedikit bahannya serta caranya. Seperti selalu kek kena bedah sebelum sejuk...kuar oven terus kena ngap.....kek panas....kek panas....baru la sedap....muahhh.

Saya tak rajin nak buat topping.....mkn plain aje....mungkin lain kali hias ngan topping.

Kek Mentega Oren @ ZLC

Bahan-bahan 

250 gm butter pada suhu bilik
4 biji telur saiz L (saya guna 5 biji saiz C)
170 gm gula
200 gm tepung gandum*
50 gm tepung jagung* 
(boleh guna 250gm tepung kek menggantikan tepung gandun + tepung jagung)
80 ml jus pekat oren sunquick
1/2 sk garam halus*
1 sk baking powder*
1/2 sk soda bikarbonat*

Cara-cara:

Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180 C. Pukul butter bersama gula hingga gebu.
Masukkan telur dan pukul sehingga kembang lebih kurang selama 2 minit. Masukkan oren sunquick, pukil sebati. Ayakkan semua bahan yang bertanda * ke dalamnya dan pukul perlahan sehingga sebati sahaja.

Tuangkan ke dalam loyang yang dialas dengan cooking sheet/digris dengan butter
Bakar pada suhu 170 C lebih kurang 45-55 minit/sehingga masak...bergantung pada jenis oven...

Untuk test kek sudah masak / belum...cucuk ditengah2 kek dengan lidi @ cake tester, jika lidi bersih maknanya kek dah masak...jika belum, tutup atas kek dengan aluminium foil (tujuannya untuk mengelakkan bahagian atas kek hangus ) dan teruskan membakar lagi.
BAHAN-BAHAN KRIM :

600 ml whipped krim
7 sd besar gula.....boleh dilebihkan/dikurangkan
1/2 sd teh garam
2 sd besar jus pekat oren sunquick

Cara-cara:

Satukan semua bahan di dalam satu bekas. Putar sehingga kembang dan pekat......agak2 la ye, jangan terlalu pekat sangat, nanti susah nak bentukkan semasa piping.

BAHAN-BAHAN JELI OREN :

100 ml air panas 
1 sd besar gelatin
2 sd besar jus pekat oren sunquick
2 sd besar jem oren (opptional)
1 sd besar gula halus - boleh ditambah/dikurangkan
30 ml air panas - agak2 la ye untuk bancuh dengan jus oren dan jem oren

cara-cara :

Masukkan gelatin ke dalam 100 ml air panas......kacau dan biarkan beberapa minit supaya ia larut. Campurkan jus oren, jem oren, gula bersama lebih kurang 30 ml air panas....kacau. 

Masukkan campuran jus oren tadi ke dalam campuran gelatin...kacau sebati.
Biarkan ia menjadi sedikit pekat sebelum dicurahkan ke atas kek.

Bahan hiasan : Buah limau mandarin dalam tin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...