Spaghetti, Aglio, Olio e Peperoncino (Spaghetti with Garlic, Oil and Chili Pepper).....fuhhhh....panjang gitu tajuk resepi nih....pastu tergeliat lidah nak menyebutnya. Hhehehe....kalau translate bahasa malaysia jadi spaghetti dengan bawang putih, minyak dan cili....lagi panjang.... Tajuk jer yang panjang tapi resepinya simple sangat...jom tengok..
Spaghetti, Aglio, Olio e Peperoncino (Spaghetti with Garlic, Oil and Chili Pepper) @ ZLC
1/2 paket spaghetti (rebus lembut dengan air dan sedikit garam...toskan dan bilas sedikit)
6 sb minyak (saya guna minyak zaiton)
1/2 labu bawang putih (tumbuk lumat)
1/3 biji capsikum merah, 1/3 hijau potong kiub
(Boleh tambah 5 biji hirisan cili padi untuk lebih pedas)
15 ekor udang segar
1 paket cendawan butang segar hiris nipis
Garam secukup rasa
Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan capsikum, cili padi, udang dan cendawan. Masak hingga udang berubah merah. Masukkan pasta dan gaul rata. Perisakan dengan garam secukupnya.
******untuk pilihan yg lebih simple tak perlu letak cendawan dan udang....
No comments:
Post a Comment