Thursday, December 31, 2015

Nasi Lemak Simple dan sambal sejuk beku

Dua hari sudah punya menu....sarapan sampai dinner. Dapur berkecah dan berdebu sebab ada kerja2 mengganti sink dan mangkuk tandas....sambil tu alang2 buat sambal nasi lemak tu buat lebih sikit....simpan sejuk beku untuk stok sarapan dan bekal hari sekolah.

Nasi lemak simple

3 cawan beras basmathi (basuh, rendam 30 minit dengan 4 cawan santan + garam secukup rasa, 2 inci halia hiris dan daun pandan. Selepas rendam terus tanak seperti biasa hingga masak.


Sambal sedap

3 cawan cili kering kisar
1/2 cawan air asam jawa pekat
6 biji bawang besar * 
1 labu bawang putih* 
1 mangkuk ikan bilis*
3 batang serai dititik
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Kisar *.  Masukkan cili dan masak hingga airnya hampir kering. Masukkan gula secukupnya. Kacau sebati. Masukkan bawang2  dan bilis ke dalam kuali. Masak hingga airnya hampir kering. Masukkan lebih kurang 2 cawan minyak masak dan serai. Kacau sebati. Masak hingga pecah minyak.  Tambah air asam. Kacau sebati. Masukkan garam secukup rasa. Kacau rata. Masak hingga mendidih. Sesuaikan rasa sebelum tutup api.

*****Sejukkan sambal sebelum diisi di dalam beberapa bekas untuk disejuk beku.


Hidangkan nasi lemak dengan hirisan timun/kangkung celur dan telur rebus/mata kerbau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...