Tuesday, December 29, 2015

Cream puff

Bila ada permintaan dalam volume besar barulah ada semangat dan usaha untuk merajinkan diri buat creampuff nih....saja2 nak buat malas sbb dua tiga kerja prosesnya...


Saya share gambar step by step instruction untuk buat choux pastrynya....


Cream puff @ ZLC

Bahan2nya

Bahan A
1 cawan Air
100 gm mentega
1/2 sk gula
1 st esen vanila

Bahan B
Secubit garam
125 gm tepung gandum
3 biji telur

----

1. Satukan bahan A di dalam kuali. 

2. Masak hingga mendidih. Kecilkan api.

3. Masukkan tepung.

4. Kacau hingga tak melekat di periuk. sejukkan 10 - 15 minit.

5. Pecahkan telur satu persatu  

6. Kacau sebati .....saya guna hand mixer.

7. Masukkan adunan ke dalam piping bag guna nozel utk kuih samprit dahlia pun boleh.

8. Paipkan ke atas baking tray. bakar pada suhu 180°c selama lebih kurang 25 minit atau hingga keperangan.

9. Kuarkan dari oven dan lubangkan sedikit cream puff untuk kuarkan wap panas supaya mengelakkan cream puff mengecut/meleper bila dah sejuk.

******************************

Kastad Filling

2 - 3 cawan susu - boleh campur dgn air - 50 - 50 kalau tak mahu lemak sgt
1 biji telur
25 gm tepung kastard
25 gm tepung jagung
100 gm gula castor @ secukup rasa
1/2 cwn teh esen vanila.
1 sb mentega

10. Masak semua kecuali mentega di atas api sehingga likat dan berkilat. sentiasa kacau supaya tak hangit. kalau terlalu likat boleh tambah susu atau air. masukkan mentega. Sejukkan sebelum masukkan ke dalam piping bag. - kastard ni kalau kurang air nanti bila sejuk keras sangat sampai jadi puding plak tapi kalau rasa kastardnya terlalu pekat, boleh tambah air panas dan masakkan semula sebentar hingga sebati. (Saya suka kastard yg agak cair dan ada yg suka kastarf yg agak likat - jadi boleh olah jumlah air dan tepung yang digunakan)

11. Paipkan kastard ke dalam cream puff yang dah sejuk atau suam2 kuku melalui lubang yang di buat tadi...

12. Dah siap....nak hias dengan gula ising pun boleh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...