Resepi ni dah lama saya guna....ramai yg merujuk pada resepi yang sama sebab kejadiaannya tak mengecewakan...
Kali ni warna apam ni kurang coklat sebabnya gula dia kurang hangus....kira hangus2 manja jer....tapi rasanya tetap gebus dan lembut..
Yang nampak berjeragat tu adunan yg kukus mula2....mungkin adunannya belum mesra lagi...yg lain tu nampak kedut2 sikit permukaan dia tu sbb kena wap air la tu...
Apam gula hangus @ ZLC
Bahan-bahan
1 cawan gula pasir*
1 cawan air panas*(*jadikan gula hangus)
2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin/butter
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat (soda bila ni saya ganti dengan baking soda 1 1/2 st sbb tak jumpa kat mana letaknya benda tu)
1 1/2 cawan tepung gandum
Cara-cara
Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkanDidalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minitMasukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik...kukus dlm 15 minit.Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.
No comments:
Post a Comment