Semalam ada kawan hubby mintak gorengkan bihun untuk sarapan. Ok la....kira masakkan sekali untuk sarapan dirumah. Daun bawang tengah banyak kat dlm pasu....jadi taburlah daun untuk hiasan. Best...segar dari ladang, paling senang nak tanam dan jaga....biasanya tak kena attack ngan serangga perosak.
Bihun goreng ZLC
1 paket bihun direndam hingga lembut (saya biasa rendam dengan air paip jer)
* 6 ulas bawang merah
* 6 ulas bawang putih
3 sb cili kering kisar (boleh tambah kalau nak lebih pedas)
2 sb cili sos
2 sb tomato sos
3 sb sos tiram
5 sb kicap pekat
sawi/kobis/karot potong kecil
Tauhu/fish cake/fish ball pilihan
udang/ayam/sotong ikut citarasa
garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Tumbuk *. Panaskan minyak. Tumis * hingga naik bau dan garing. Masukkan cili. Tumiskan hingga pecah minyak. Masukkan sos2 dan kicap. Masukkan perencah tauhu, ayam dll. Kacau hingga masak. Masukkan bihun. Gaul rata dan goreng hingga sebati. Perisakan dengan garam secukup rasa. Gaul rata. Masukkan sayuran dan masak hingga sayur layu. Pindahkan ke dalam mangkuk supaya sayur tak lembik.
Tabur hirisan daun bawang/sup/cili potong/ bawang goreng.
No comments:
Post a Comment